Φυλλάδιο 15ης Κυριακής του Έτους

Κύκλος Β

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 17 [16], 15)

Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό σου, θα χορτάσω όταν φανερωθεί η δόξα σου.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Φωτοδότη Κύριε, εσύ ο οποίος φωτίζεις τους πλανεμένους, για να επιστρέψουν στην οδό της αλήθειας, αξίωσε όσους ομολογούν τη χριστιανική πίστη να απορρίπτουν ό,τι είναι ανάρμοστο και να συμπεριφέρονται αντάξια του χριστιανικού ονόματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

        Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Αμώς (7, 12-15)

        Εκείνες τις ημέρες, ο Αμασίας, ο ιερέας της Βαιθήλ, είπε στον Αμώς: «Εσύ που βλέπεις οράματα, πήγαινε. Φύγε στη γη του Ιούδα, κι εκεί να τρως ψωμί κι εκεί να προφητεύεις, και στη Βαιθήλ να μην προφητεύσεις πλέον, επειδή είναι αγιαστήριο του βασιλιά και είναι ο οίκος του βασιλείου».

Και ο Αμώς απάντησε και είπε στον Αμασία: «Εγώ δεν είμαι προφήτης και δεν είμαι υιός προφήτη, αλλά βοσκός είμαι εγώ, ένας που μαζεύει συκάμινα. Κι ο Κύριος με πήρε από πίσω από το κοπάδι και μου είπε ο Κύριος: “Πήγαινε να προφητεύσεις στο λαό μου τον Ισραήλ”».

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (85)

Δείξε μας, Κύριε, την ευσπλαχνία σου
και χάρισέ μας τη σωτηρία σου.

Θα ακούσω τι θα πει ο Κύριος, ο Θεός,+
επειδή θα μιλήσει για ειρήνη στο λαό του και στους αγίους του.*
Η σωτηρία του είναι κοντά σε όσους τον φοβούνται,*
ώστε στη γη μας να κατοικήσει η δόξα.

Η ευσπλαχνία και η αλήθεια συναντήθηκαν,*
η δικαιοσύνη και η ειρήνη φιλήθηκαν.
Από τη γη φύτρωσε η αλήθεια*
κι από τον ουρανό έσκυψε η δικαιοσύνη.

Πράγματι, ο Κύριος θα δώσει ευδαιμονία,*
και η γη θα δώσει τον καρπό της.
Θα προπορεύεται εμπρός του η δικαιοσύνη*
και θα σημαδεύει την οδό με τα βήματά της.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (1, 3-10)

        Ευλογητός ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που μας ευλόγησε στο πρόσωπο του Χριστού, με κάθε πνευματική επουράνια ευλογία, όπως μας διάλεξε στο πρόσωπο του Χριστού, πριν ακόμα δημιουργήσει τον κόσμο, για να είμαστε άγιοι και άμεμπτοι ενώπιόν του, με την αγάπη. Μέσω του Ιησού Χριστού μας προόρισε για υιοθεσία του, σύμφωνα με την ευαρέσκεια του θελήματός του, για έπαινο και δόξα της χάρης του, που μας χάρισε μέσω του Αγαπημένου.

Σ’ αυτόν βρίσκουμε την απολύτρωση με το αίμα του, την άφεση των παραπτωμάτων, κατά τον πλούτο της χάρης του, την οποία σκόρπισε επάνω μας περίσσια, με κάθε σοφία και φρόνηση. Μας έκανε γνωστό το μυστήριο του θελήματός του, σύμφωνα με όσα είχε προκαθορίσει στο πρόσωπο του Υιού του, μέσα στην ευαρέσκειά του, για να το πραγματοποιήσει στο τέλος των καιρών: δηλαδή, να ανακεφαλαιώσει τα πάντα στο πρόσωπο του Χριστού, τόσο τα επουράνια όσο και τα επίγεια.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Εφ.1,17-18)

Αλληλούια.
Ο Θεός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να φωτίσει τα μάτια της καρδιάς σας, για να γνωρίσετε ποια είναι η ελπίδα του καλέσματος που σας έκαμε. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
  X Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 7-13)

        Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε στα γύρω χωριά διδάσκοντας. Και κάλεσε τους Δώδεκα και άρχισε να τους στέλνει δύο δύο και τους έδινε εξουσία επάνω στα ακάθαρτα πνεύματα.

Τους παρήγγειλε να μην παίρνουν μαζί τους στο δρόμο τίποτα, παρά μόνο το ραβδί, ούτε ψωμί ούτε σακίδιο ούτε χάλκινα νομίσματα στη ζώνη, αλλά να φορούν σανδάλια στα πόδια και να μη φορούν δυο χιτώνες.

Και τους έλεγε: «Σε όποιο σπίτι και αν μπείτε, εκεί να μένετε ωσότου βγείτε απ’ την πόλη. Και όποιο μέρος δε σας δεχτεί ούτε σας ακούσουν, φεύγοντας από εκεί να αποτινάξετε και το χώμα κάτω από τα πόδια σας, για να είναι μαρτυρία εναντίον τους».

Κι εκείνοι έφυγαν και κήρυξαν στους ανθρώπους να μετανοήσουν. Έβγαζαν πολλά δαιμόνια και άλειφαν με λάδι πολλούς αρρώστους και θεράπευαν.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, που μας ευλόγησε με κάθε πνευματική επουράνια ευλογία, ώστε να γίνουμε παιδιά του και κληρονόμοι της Βασιλείας του. Ας τον επικαλεσθούμε ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να θυμάται πάντοτε ότι πρώτη και κύρια αποστολή της είναι να κηρύττει το Ευαγγέλιο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τον πάπα (…), τον επίσκοπό μας (…), τους ιερείς, τους κατηχητές και τους ιεραποστόλους, ώστε να εναρμονίζουν πάντοτε  τη ζωή τους με το Ευαγγέλιο που κηρύττουν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους για την πνευματική και υλική πρόοδο των λαών που ο Θεός τους εμπιστεύθηκε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν, ώστε μέσω του πόνου να θελήσουν να δώσουν ζωντανή μαρτυρία για το Χριστό αναστημένο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε πάντα να μπορούμε να αναγνωρίζουμε το λόγο του Θεού από το στόμα των αληθινών απεσταλμένων του και σ’ αυτόν να βρίσκουμε τη σωτηρία μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Εσύ που αποκάλυψες την αγάπη σου στον ευαγγελικό λόγο και στη ζωή του Ιησού Χριστού του Υιού σου, άνοιξε τις καρδιές μας, ώστε με τη δική μας ζωή να μαρτυρούμε αυτήν την αγάπη. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τα δώρα της Εκκλησίας σου η οποία σε ικετεύει και χορήγησε στους πιστούς που τα λαβαίνουν να προοδεύουν σε αγιότητα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 84 [83], 4-5)

Ο σπουργίτης βρήκε κατοικία, και το χελιδόνι φωλιά για τους νεοσσούς του, τα θυσιαστήριά σου, Κύριε των δυνάμεων, βασιλέα μου και Θεέ μου. Μακάριοι όσοι κατοικούν στον οίκο σου, θα σε ανυμνούν στους αιώνες των αιώνων.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε παρακαλούμε, πανάγαθε Κύριε, με τα Μυστήρια που τελούμε και τα δώρα σου που λαβαίνουμε,
ας αυξάνει η βεβαιότητα για τη σωτηρία μας.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου