Φυλλάδιο της 8ης Κυριακής του Έτους, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 18 [17], 19-20)

Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε, με έσωσε, διότι με αγάπησε.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κάμε, σε παρακαλούμε, Κύριε, ο κόσμος να πορεύεται ειρηνικά κατά το σχέδιό σου, και η Εκκλησία σου να χαίρεται και να σε υπηρετεί με γαλήνη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας Σειράχ (27, 5-8)

Όπως όταν κουνάει κανείς το κόσκινο, μένουν μέσα τα σκουπίδια,

έτσι ό,τι άχρηστο έχει ο άνθρωπος βρίσκεται στη σκέψη του.

Τα σκεύη του αγγειοπλάστη τα δοκιμάζει το καμίνι,

και τους δίκαιους ανθρώπους η δοκιμασία της θλίψης.

Όπως η καλλιέργεια δένδρου φαίνεται απ’ τον καρπό του,

έτσι κι ο λόγος του ανθρώπου δείχνει τη σκέψη της καρδιάς του.

Κανέναν άνθρωπο μην επαινέσεις πριν τον ακούσεις να μιλά,

γιατί αυτή είναι η δοκιμή για τους ανθρώπους.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (92)

Είναι σωστό και δίκαιο

να δοξολογούμε τον Κύριο.

 

Είναι καλό να δοξολογούμε τον Κύριο,* να ψάλλουμε στο όνομά σου, Ύψιστε.

Να αναγγέλλουμε μέχρι το πρωί το έλεός σου,* και την αλήθεια μες στη νύχτα,


Ο δίκαιος θ ‘ανθίσει σαν τον φοίνικα,* θα μεγαλώσει σαν τον κέδρο του Λιβάνου.

Φυτεμένοι στον οίκο του Κυρίου,* θα ανθίσουν μέσα στις αυλές του Κυρίου.


Και στα γηρατειά τους θα καρποφορούν ακόμα,* θα είναι εύφοροι και θαλεροί,

για να αναγγέλλουν πόσο ευθύς είναι ο Κύριος,+ το καταφύγιό μου,*

και πως δεν υπάρχει σ’ αυτόν αδικία.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (15, 54-58)

Αδελφοί, όταν αυτό το φθαρτό σώμα ντυθεί αφθαρσία και αυτό το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος ο γραμμένος στη Γραφή:

«Καταβροχθίστηκε ο θάνατος από τη νίκη. Πού είναι, θάνατε, η νίκη σου; Πού είναι, θάνατε, το κεντρί σου;»

Και το κεντρί του θανάτου είναι η αμαρτία, ενώ δύναμη της αμαρτίας είναι ο νόμος. Αλλά ας ευχαριστήσουμε το Θεό που μας χάρισε τη νίκη, μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ώστε, αγαπητά μου αδέλφια, να καταστείτε σταθεροί, αμετακίνητοι, πάντοτε με μεγαλύτερο ζήλο για το έργο του Κυρίου, γνωρίζοντας ότι ο κόπος σας, όταν προσφέρεται για τον Κύριο, δεν είναι μάταιος.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Φιλιπ. 2,15-16)

Αλληλούια. Να λάμπετε σαν άστρα μέσα στον κόσμο, κατέχοντας το λόγο της ζωής. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 39-45)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του μια παραβολή: «Μήπως μπορεί ένας τυφλός να οδηγεί άλλο τυφλό; Δεν θα πέσουν κι οι δυο σε λάκκο; Δεν υπάρχει μαθητής πάνω απ’το δάσκαλό του. Αλλά όποιος καταρτιστεί θα είναι σαν το δάσκαλό του. Αλλά, γιατί βλέπεις το άχυρο που βρίσκεται στο μάτι του αδελφού σου και δεν αντιλαμβάνεσαι το δοκάρι που βρίσκεται στο ίδιο σου το μάτι; Πώς μπορείς να λες στον αδελφό σου: “αδελφέ, άφησε να βγάλω το άχυρο που είναι στο μάτι σου”, ενώ, εσύ ο ίδιος δε βλέπεις το δοκάρι που βρίσκεται στο μάτι σου; Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις το άχυρο στο μάτι του αδελφού σου, για να το βγάλεις.

Δεν υπάρχει, πράγματι, καλό δένδρο που να κάνει σάπιους καρπούς. Ούτε, πάλι, σάπιο δένδρο που να κάνει καλούς καρπούς. Διότι κάθε δένδρο αναγνωρίζεται από τον καρπό του. Πράγματι, δε μαζεύουν σύκα απ’ τα αγκάθια ούτε τρυγούν σταφύλια απ’ το βάτο. Ο καλός άνθρωπος απ’ τον καλό θησαυρό της καρδιάς του προσφέρει το καλό. Κι ο κακός από τον κακό προσφέρει το κακό. Διότι το στόμα του μιλά από το περίσσευμα της καρδιάς».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ο οποίος έστειλε τον Υιό του τον Ιησού Χριστό στον κόσμο, ως διδάσκαλο και σωτήρα, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε με πιστότητα να συνεχίζει τη διακήρυξη της ηθικής διδασκαλίας του Ιησού παντού και πάντοτε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη της απονομής της δικαιοσύνης, ώστε οι αποφάσεις τους να είναι χωρίς διακρίσεις και να μην καταπιέζουν τις συνειδήσεις των συνανθρώπων τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους οι οποίοι αδικήθηκαν και αδικούνται από τις ανθρώπινες κρίσεις, ώστε να βρουν τη δικαίωσή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να βρούμε στο Άγιο Πνεύμα την απαραίτητη δύναμη για να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στην ηθική της νέας δημιουργίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, ας είναι ο λόγος σου φως στην πορεία της ζωής μας, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ό,τι μας έχεις ζητήσει. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!


ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ Πατέρα, ο οποίος μας χορηγείς τα δώρα αυτά για να σου τα προσφέρουμε, και τα καταλογίζεις στην ευσέβεια της διακονίας μας, ικετεύουμε την επιείκειά σου, ώστε ό,τι χορηγείς ως αμοιβή να είναι ωφέλιμο και ως βράβευση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 13 [12], 6)

Θα χαρεί η καρδία μου για τη σωτηρία σου, Κύριε, θα ψάλλω το όνομα σου επειδή με ευεργέτησες.


ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχυμένοι, Κύριε, με τον άρτο της σωτηρίας, ικετεύουμε την ευσπλαχνία σου, χάρη σ’ αυτό το Μυστήριο, με το οποίο μας δυναμώνεις στην πρόσκαιρη αυτή ζωή, να μας καταστήσεις κοινωνούς, φιλεύσπλαχνε, και στη ζωή την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου