Φυλλάδιο της 7ης Κυριακής του Έτους, Κύκλος Γ

 

7η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 13 [12], 6)

Κύριε, ήλπισα στο έλεός σου. Θα χαρεί η καρδία μου για τη σωτηρία σου, θα ψάλλω στον Κύριο, που με ευεργέτησε.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, σε παρακαλούμε, αξίωσέ μας να ακολουθούμε πάντοτε την ώθηση του Πνεύματος, για να σου είμαστε αρεστοί και στα λόγια και στα έργα. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το πρώτο βιβλίο των Βασιλειών (26,2.7-9.12-13.22-23)

Εκείνες τις ημέρες σηκώθηκε ο Σαούλ και κατέβηκε στην έρημο Ζιφ, έχοντας μαζί του τρεις χιλιάδες εκλεκτούς άνδρες από τον Ισραήλ, για να αναζητήσει το Δαβίδ στην έρημο Ζιφ.

Ήλθαν, λοιπόν, ο Δαβίδ και ο Αβισαί στο λαό νύχτα, και βρήκαν το Σαούλ ξαπλωμένο να κοιμάται μέσα στον περίβολο, και το δόρυ του ήταν μπηγμένο στη γη, κοντά στο κεφάλι του, και ο Αβενήρ και ο λαός κοιμούνταν ολόγυρά του. Και ο Αβισαί είπε στον Δαβίδ: «Ο Θεός έκλεισε σήμερα τον εχθρό σου στο χέρι σου. Τώρα, λοιπόν, ας τον χτυπήσω με το δόρυ μέχρι τη γη, μονομιάς, και δε θα δευτερώσω». Αλλά ο Δαβίδ είπε στον Αβισαί: «Μην τον θανατώσεις, επειδή ποιος θα βάλει το χέρι του επάνω στο χρισμένο του Κυρίου και θα είναι αθώος;»

Πήρε, λοιπόν, ο Δαβίδ το δόρυ και το δοχείο του νερού κοντά από το κεφάλι του Σαούλ και αναχώρησαν, και κανένας δεν είδε και κανένας δεν εννόησε και κανένας δεν ξύπνησε, επειδή όλοι κοιμούνταν, για τον λόγο ότι ύπνος βαθύς είχε πέσει επάνω τους από τον Κύριο.

Τότε, ο Δαβίδ πέρασε απέναντι, και στάθηκε πάνω στην κορυφή του βουνού από μακριά, και ήταν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Και ο Δαβίδ είπε: «Ιδού, το δόρυ του βασιλιά. Ας περάσει δε κάποιος από τους νέους κι ας το πάρει, και ο Κύριος ας αποδώσει στον καθένα σύμφωνα με τη δικαιοσύνη του και σύμφωνα με την κρίση του, επειδή σήμερα ο Κύριος σε παρέδωσε στο χέρι μου, εγώ όμως δε θέλησα να βάλω το χέρι μου επάνω στο χρισμένο του Κυρίου».

Λόγος του Κυρίου


ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (103) 


Εύσπλαχνος και ελεήμων ο Κύριος.


Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο,* και όλα όσα είστε μέσα μου, το άγιο όνομά του.

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο * και μη λησμονήσεις καμιά απ’τις ευεργεσίες του. Αντ.


Αυτόν που συγχωρεί όλες σου τις ανομίες,* που γιατρεύει όλες τις ασθένειές σου.

Αυτόν που λυτρώνει απ’τη φθορά τη ζωή σου,* που σε στεφανώνει με έλεος και ευσπλαχνία. Αντ.


Εύσπλαχνος και ελεήμων ο Κύριος,* μακρόθυμος και πολυέλεος.

Δε μας συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τις αμαρτίες μας * ούτε μας ανταπέδωσε σύμφωνα με τις ανομίες μας. Αντ.


Όσο απέχει η ανατολή από τη δύση,* τόσο απομάκρυνε από εμάς τις ανομίες μας.

Όπως ο πατέρας ελεεί τα παιδιά του,* έτσι ο Κύριος ευσπλαχνίζεται όσους τον φοβούνται. Αντ.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (15,45-49)

Αδελφοί, έτσι είναι γραμμένο στη Γραφή: «Έγινε ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ, ζωντανό ον. Ο τελευταίος Αδάμ έγινε ζωοποιό πνεύμα. Όμως δεν έγινε πρώτα το πνευματικό σώμα αλλά το ζωικό και έπειτα το πνευματικό. Ο πρώτος άνθρωπος από τη γη ήταν χωμάτινος, ενώ ο δεύτερος άνθρωπος ήταν από τον ουρανό. Απ’ό,τι ήταν ο χωμάτινος, τέτοιοι θα είναι και οι χωμάτινοι. Και ό,τι είναι ο επουράνιος, τέτοιοι θα είναι και οι επουράνιοι.

Και όπως φορέσαμε την εικόνα του χωμάτινου, θα φορέσουμε και την εικόνα του επουράνιου».

Λόγος του Κυρίου


ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.13,34)

Αλληλούια. Μια νέα εντολή σας δίνω, λέει ο Κύριος, 

όπως εγώ σας αγάπησα κι εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Αλληλούια.ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,27-38)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Σε σας, που με ακούτε, λέω: “Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν, ευλογείτε όσους σας καταριούνται, προσεύχεστε για όσους σας συκοφαντούν. Σ’εκείνον που σε χτυπά στο ένα μάγουλο, γύρισε και το άλλο. Σ’αυτόν που σου αφαιρεί το επανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να σου πάρει και το χιτώνα. Σε όποιον σου ζητά, δίνε, κι απ’όποιον σου αφαίρεσε δικά σου πράγματα, μην απαιτείς να σου τα επιστρέψει. Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς ομοίως.

Αν αγαπάτε όσους σας αγαπούν, ποια χάρη έχετε; Διότι και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Αν ευεργετείτε όσους σας ευεργετούν, ποια χάρη έχετε; Κι οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείσετε σ’αυτούς απ’τους οποίους ελπίζετε να τα πάρετε πίσω, ποια χάρη έχετε; Και αμαρτωλοί δανείζουν σε αμαρτωλούς, για να πάρουν πίσω άλλα τόσα.

Αλλά αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε και δανείζετε χωρίς να ελπίζετε ότι θα τα πάρετε πίσω. Η ανταμοιβή σας τότε θα είναι μεγάλη και θα είστε παιδιά του Υψίστου, αφού εκείνος είναι φιλεύσπλαχνος προς τους αχάριστους και τους κακούς. Να είστε σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός.

Να μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Μην καταδικάζετε, και δε θα καταδικαστείτε. Συγχωρείτε, και θα συγχωρεθείτε. Δίνετε, και θα σας δοθεί. Θα δώσουν στην αγκαλιά σας με καλό, μέτρο συμπιεσμένο, γεμάτο και ξέχειλο. Διότι με εκείνο το μέτρο που μετράτε, θα μετρηθεί ανταποδοτικά και σ’εσάς”».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα, που πρώτος αγάπησε το ανθρώπινο γένος, ενώ ακόμα βρισκόταν κάτω απ’ τη σκλαβιά της αμαρτίας. Ας τον επικαλεσθούμε, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι συνεχώς το ζωντανό σημείο της αγάπης του Θεού και πηγή ελπίδας για όλο τον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση της βίας, του ρατσισμού και κάθε είδους διακρίσεως μεταξύ των ανθρώπων, ώστε ο Ιησούς να είναι η πηγή της δυνάμεώς των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν από έλλειψη αγάπης, ώστε να βρουν αληθινή παρηγοριά στην αγάπη του Θεού και στην έμπρακτη συμπαράσταση των χριστιανών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε ο Κύριος να μας συγχωρήσει εκείνες τις αμαρτίες που διαπράξαμε από έλλειψη αγάπης και για να μας ενδυναμώσει ώστε να φανούμε πιστοί στην πρώτη και μεγάλη εντολή της αγάπης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Εσύ που πρώτος μας αγάπησες ενώ ήμαστε αμαρτωλοί, σε παρακαλούμε να συγχωρέσεις τις αμαρτίες μας και να μας ενδυναμώσεις με τη δύναμη του Πνεύματος του Ιησού, ώστε να μπορούμε να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους χωρίς ανθρώπινες διακρίσεις.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τελούμε, Κύριε, με τον οφειλόμενο σεβασμό το ιερό αυτό Μυστήριο και σου ζητούμε, τα δώρα που σου προσφέρουμε για να τιμήσουμε τη μεγαλοσύνη σου, να αποβούν για μας σωτήρια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 9, 2-3)

Θα διηγούμαι όλα τα θαυμάσιά σου, Κύριε, θα χαίρομαι και θα αγάλλομαι για σένα, θα ψάλλω στο όνομά σου, Ύψιστε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, να αποκτήσουμε τη σωτηρία, της οποίας εγγύηση είναι το Μυστήριο που λάβαμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου