Φυλλάδιο της 6ης Κυριακής του Έτους, Κύκλος Γ’

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4)

Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο και τόπος καταφυγής για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι το φρούριό μου και το καταφύγιό μου και ένεκα του ονόματός σου θα με οδηγήσεις και θα με διαθρέψεις.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ και Πατέρα, εσύ που είπες ότι θα κατοικείς σε καρδιές ακέραιες και ειλικρινείς, βοήθησέ μας, με τη θεία σου χάρη, να γίνουμε άξια κατοικία σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (17, 5-8)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Επικατάρατος είναι ο άνθρωπος που ελπίζει σε άνθρωπο και θέτει στη σάρκα το στήριγμά του και που η καρδιά του απομακρύνεται από τον Κύριο. Επειδή, θα είναι σαν την αγριομυρίκη στην έρημο και δε θα δει όταν έλθει το αγαθό, αλλά θα κατοικεί ξερούς τόπους στην έρημο, σε γη αρμυρή και ακατοίκητη.

Ευλογημένος είναι ο άνθρωπος που ελπίζει στον Κύριο και ο Κύριος θα είναι η εμπιστοσύνη του. Και θα είναι σαν δένδρο φυτεμένο κοντά στα νερά, που απλώνει τις ρίζες του στο νερό και δε θα φοβηθεί όταν έρχεται το καύμα, αλλά το φύλλο του θα είναι πράσινο και δεν θα μεριμνήσει στη χρονιά της ανομβρίας ούτε θα παύσει από το να κάνει καρπό».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (1)


Μακάριος ο άνθρωπος που θεώρησε τον Κύριο ελπίδα του.


Μακάριος ο άνθρωπος που δεν παίρνει μέρος +

στων ασεβών τις συναθροίσεις *

και δεν στέκεται στο δρόμο των αμαρτωλών

και σε συμβούλιο χλευαστών δεν κάθισε.+

Αλλά το θέλημά του είναι σύμφωνο με το νόμο του Κυρίου *

και μέρα νύχτα μελετά το νόμο του. Αντ.

 

Θα είναι σαν το δένδρο που δίπλα στα τρεχούμενα νερά φυτεύτηκε.*

Στον καιρό του θα δώσει τους καρπούς του.

Τα φύλλα του ποτέ δε μαραίνονται, *

όλα τα έργα του πετυχαίνουν. Αντ.

 

Δεν είναι έτσι οι ασεβείς, δεν είναι έτσι,*

αυτοί χάνονται σαν τη σκόνη που σκορπά ο άνεμος.

Επειδή ο Κύριος γνωρίζει το δρόμο των δικαίων, *

και η πορεία των ασεβών οδηγεί στην απώλεια. Αντ.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (15, 12.16-20)

Αδελφοί, αν κηρύσσετε πως ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, πώς λένε κάποιοι μεταξύ σας ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών;

Διότι, εάν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, ούτε ο Χριστός αναστήθηκε. Αν, τότε, ο Χριστός δεν αναστήθηκε, είναι μάταιη η πίστη μας, ακόμα είστε μέσα στις αμαρτίες σας, οπότε και όσοι πέθαναν εν Χριστώ, έχουν χαθεί. Εάν μόνο γι’ αυτήν εδώ τη ζωή ελπίσαμε στο Χριστό, τότε είμαστε οι πιο αξιοθρήνητοι απ’ όλους τους ανθρώπους.

Τώρα, όμως, ο Χριστός αναστήθηκε, απαρχή των νεκρών.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ.6, 23αβ)

Αλληλούια. Χαρείτε και σκιρτήστε από χαρά, διότι η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον ουρανό. Αλληλούια.

 


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

XΑνάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 17.20-26)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς κατέβηκε μαζί με τους αποστόλους και στάθηκε σ’ ένα πεδινό τόπο. Ήταν μαζί του κόσμος πολύς από μαθητές του και πλήθος λαού πολύ από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ και τα παράλια της Τύρου και της Σιδώνας.

Ο Ιησούς αφού σήκωσε τα μάτια του πάνω στους μαθητές του, έλεγε: «Μακάριοι οι φτωχοί,

διότι δική σας είναι η βασιλεία του Θεού.

Μακάριοι εσείς που τώρα πεινάτε,

διότι θα χορτάσετε.

Μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε,

διότι θα γελάσετε.

Μακάριοι θα είστε όταν θα σας μισήσουν οι άνθρωποι και όταν θα σας αφορίσουν και θα σας βρίσουν και θα απορρίψουν το όνομά σας ως κακό, εξαιτίας του Υιού του ανθρώπου.

Εκείνη την ημέρα να χαρείτε και να σκιρτήσετε από χαρά, διότι η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον ουρανό. Κατά τον ίδιο τρόπο, πράγματι, συμπεριφέρθηκαν οι πατέρες τους προς τους προφήτες.

Αλίμονο, όμως, σε σας τους πλούσιους, διότι έχετε ήδη την παρηγοριά σας.

Αλίμονο σε σας, που τώρα είστε χορτασμένοι, διότι θα πεινάσετε.

Αλίμονο σε σας, που τώρα γελάτε, διότι θα πενθήσετε και θα κλάψετε.

Αλίμονο, όταν όλοι οι άνθρωποι θα μιλούν καλά για σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, πράγματι, συμπεριφέρθηκαν οι πατέρες τους προς τους ψευδοπροφήτες».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε το Θεό Πατέρα ο οποίος φανέρωσε την αγάπη του για μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Υιού του και με θάρρος ας τον ικετεύσουμε, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε όλα τα τέκνα της να συνειδητοποιήσουν την μακαριότητα που χαρίζουν τα λόγια του Ιησού και ανάλογα να προσαρμόσουν τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να φροντίζουν για μια ισορροπημένη πνευματική και υλική πρόοδο των λαών και για να εξαλειφθούν οι κάθε λογής κοινωνικές αδικίες, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που υποφέρουν, ώστε να βρουν στους μακαρισμούς του Ιησού την ψυχική ηρεμία και το σκοπό της ζωής τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους, ώστε να θεμελιώσουμε την πίστη μας και τη ζωή μας πάνω στην ανάσταση του Χριστού και να εργασθούμε για την επέκταση της Βασιλείας του μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ και Κύριέ μας, χορήγησέ μας τη χάρη σου, ώστε με το πνεύμα των μακαρισμών να διαποτίσουμε κάθε εκδήλωση της ζωής μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Η προσφορά αυτή, σε παρακαλούμε, Κύριε, ας μας εξαγνίσει και ας μας ανανεώσει, και εκτελώντας το θέλημά σου, να γίνει αιτία ανταμοιβής αιώνιας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ψλ 78 [77], 29-30)

Έφαγαν και υπερβολικά χόρτασαν, ικανοποίησε την επιθυμία τους ο Κύριος, δεν την απογοήτευσε.


ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γευθήκαμε, Κύριε, με χαρά την ουράνια τροφή. Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να αναζητούμε πάντοτε τα Μυστήριά σου, που μας χαρίζουν την αληθινή ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου