Φυλλάδιο της 5ης Κυριακής της Τεσσαρακοστής, Κύκλος Γ

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Γ΄


 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 43 [42], 1-2)

Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα ανόσιο έθνος. Λύτρωσέ με από άδικο και δόλιο άνθρωπο, επειδή εσύ είσαι ο Θεός, το καταφύγιό μου.


ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Βοήθησέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε ο Θεός μας, να μιμηθούμε πρόθυμα τον Υιό σου, ο οποίος από αγάπη για τον κόσμο παρέδωσε τον εαυτό του στο θάνατο. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (43,16-21)

Αυτά λέει ο Κύριος, που έκανε δρόμο στη θάλασσα και μονοπάτια στα δυνατά νερά, που έβγαλε άμαξες και άλογα, στρατό και ρωμαλέους. Ξαπλώθηκαν κάτω όλα μαζί, δε θα σηκωθούν, συντρίφτηκαν σαν στουπί και έσβησαν.

«Να μη θυμάστε τα προηγούμενα και να μη συλλογίζεστε τα παλιά. Ιδού, εγώ θα κάνω νέα πράγματα, τώρα θα ανατείλουν. δε θα τα γνωρίζετε; Θα κάνω, σίγουρα, δρόμο στην έρημο, ποταμούς σε άνυδρη γη.

Το θηρίο του αγρού θα με δοξάσει, οι δράκοι και οι στρουθοκάμηλοι, επειδή έδωσα νερά στην έρημο, ποταμούς στην άνυδρη γη, για να ποτίσω το λαό μου, τον εκλεκτό μου. Αυτό το λαό έπλασα για τον εαυτό μου. θα διηγείται τον ύμνο μου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (126)

         Μεγαλεία έκαμε

         για μας ο Κύριος


Όταν ο Κύριος επανέφερε τους αιχμαλώτους της Σιών,*

ήμαστε σαν να ονειρευόμαστε.

Τότε γέμισε από χαρά το στόμα μας*

και η γλώσσα από αγαλλίαση.


Τότε έλεγαν μεταξύ τους τα έθνη:*

«Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος γι’ αυτούς».

Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος σ’ εμάς,*

ήμαστε όλο χαρά.


Κάμε, Κύριε, να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοί μας,*

σαν τους χείμαρρους του νοτιά.

Όσοι σπέρνουν με δάκρυα,*

θα θερίσουν με αγαλλίαση.


Πηγαίνοντας, προχωρούσαν κι έκλαιγαν,*

κρατώντας το σπόρο για να σπείρουν.

Γυρίζοντας, όμως, θα έρχονται με αγαλλίαση,*

σηκώνοντας τα χειρόβολά τους.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (3,8-14)

         Αδελφοί, όλα τώρα τα θεωρώ ότι είναι ζημία, εξαιτίας της υπεροχής που έχει η γνώση του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μου, για χάρη του οποίου ζημιώθηκα τα πάντα και τα θεωρώ σκουπίδια, με σκοπό να κερδίσω το Χριστό και να βρεθώ μαζί του, χωρίς να έχω μια δική μου δικαιοσύνη που να πηγάζει από το νόμο, αλλά έχοντας τη δικαιοσύνη του Χριστού που προέρχεται από την πίστη, δηλαδή τη δικαιοσύνη που προέρχεται απ’ το Θεό και βασίζεται επάνω στην πίστη. Κι αυτό, με σκοπό να γνωρίσω το Χριστό, τη δύναμη της ανάστασής του, τη συμμετοχή στα παθήματά του, λαβαίνοντας την ίδια μορφή του θανάτου του, με την ελπίδα να φθάσω στην ανάσταση από τους νεκρούς.

Όχι ότι έχω ήδη πάρει το βραβείο ή ότι έχω γίνει τέλειος, αλλά επιδιώκω μήπως και το κερδίσω, όπως και ο Ιησούς Χριστός με κέρδισε. Αδέλφια, εγώ δε νομίζω ότι έχω ήδη φθάσει στο τέρμα, αλλά ένα πράγμα θέλω να πω: έχοντας λησμονήσει όλα τα περασμένα, προχωρώ προς εκείνα που βρίσκονται μπροστά μου, και τρέχω προς τον τελικό σκοπό κι έτσι να πάρω το βραβείο το οποίο ο Θεός μάς καλεί να πάρουμε εκεί επάνω, μέσω του Ιησού Χριστού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(Ιωήλ  2,12-13)

Και τώρα, λέει ο Κύριος, επιστρέψετε σ΄εμένα με όλη σας την καρδιά,

επειδή είμαι μακρόθυμος και πολυέλεος.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Α­νάγνω­σμα α­πό το κα­τά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (8,1-11)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε στο όρος των Ελαιών. Όταν ξημέρωσε πήγε στο ναό και όλος ο λαός πήγαινε σ’ αυτόν, κι εκείνος, αφού κάθισε, τους δίδασκε.

Φέρνουν τότε οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι μια γυναίκα που τη συνέλαβαν για μοιχεία κι αφού την έστησαν στη μέση, του λένε: «Διδάσκαλε, αυτή η γυναίκα συνελήφθη επ’αυτοφώρω να διαπράττει μοιχεία. Στο Νόμο ο Μωυσής μας διέταξε τέτοιες γυναίκες να τις λιθοβολούμε. Αλλά εσύ τι λες;». Αυτό το έλεγαν πειράζοντάς τον, ώστε να έχουν να τον κατηγορούν.

Αλλά ο Ιησούς, αφού έσκυψε χάμω, έγραφε με το δάχτυλο στο χώμα. Επειδή όμως επέμεναν να τον ρωτούν, σηκώθηκε και τους είπε: «Αυτός που είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίξει επάνω της πέτρα». Και πάλι έσκυψε και έγραφε στη γη. Εκείνοι όταν το άκουσαν, άρχισαν να φεύγουν ένας ένας, αρχίζοντας απ’ τους πιο γέρους και απόμεινε μόνος ο Ιησούς και η γυναίκα στο μέσον.

Σηκώθηκε τότε ο Ιησούς και της είπε: «Γυναίκα, πού είναι; Κανένας δε σε καταδίκασε;». Κι εκείνη είπε: «Κανένας, Κύριε». Είπε τότε ο Ιησούς: «Ούτε κι εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε κι από τώρα μην αμαρτάνεις πια».

Λόγος του Κυρίου


ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, πλησιάζουμε προς το τέλος της Τεσσαρακοστής. Ο Θεός Πατέρας μάς χορήγησε και συνεχίζει να μας χορηγεί τη συγγνώμη του, προσκαλώντας μας να γίνουμε συμμέτοχοι στην πατρική του αγάπη. Ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Σώσε, Κύριε, * το λαό σου!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού που προετοιμάζεται για τις πασχαλινές εορτές, ώστε να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία μεταστροφής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να μάθουν να εκτιμούν τα επίγεια σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν το Μυστήριο του Βαφτίσματος, ώστε να γίνουν αντάξιοι μάρτυρες του εσταυρωμένου και αναστημένου Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, εδώ συναγμένους σε Εκκλησία Θεού, ώστε να μάθουμε να εκτιμούμε σωστά τα επίγεια αγαθά και να είμαστε μάρτυρες του Ιησού Χριστού μέσα στο περιβάλλον μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε, συνέχιζε να χορηγείς τη σωτηρία σου σε όλα τα παιδιά σου. Χάριζέ μας την αγάπη σου και όταν απομακρυνθούμε από το δρόμο της ζωής, οδήγησέ μας και πάλι κοντά σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εισάκουσέ μας, παντοδύναμε Θεέ, και με την ενέργεια αυτής της θυσίας, εξάγνισε τους δούλους σου που φώτισες με τα διδάγματα της χριστιανικής πίστεως. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ιω 8, 10-11)

Κανένας δεν σε καταδίκασε, γυναίκα; Κανένας, Κύριε. Ούτε εγώ σε καταδικάζω.Πήγαινε και μην αμαρτάνεις πλέον.


ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, να μας συγκαταλέγεις πάντοτε μεταξύ των μελών εκείνου του οποίου του Σώματος και του Αίματος κοινωνούμε, του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας,ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου