Φυλλάδιο της 4ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Γ’

4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Γ

  

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ     (Ψλ 106 [105], 47)

Σώσε μας, Κύριε Θεέ μας, και συνάθροισέ μας από τα έθνη, για να δοξάζουμε το άγιο όνομά σου, και να καυχόμαστε για τους αίνους σου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε ο Θεός, αξίωσέ μας να σε λατρεύουμε εν πνεύματι και αληθεία και να αγαπούμε ειλικρινά όλους τους ανθρώπους. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία  (1, 4-5.17-19)

Τις ημέρες του Ιωακείμ, γιου του Ιωσία, βασιλιά του Ιούδα, έγινε σε μένα λόγος του Κυρίου, λέγοντας: «Πριν σε πλάσω στην κοιλιά, σε γνώρισα, και πριν βγεις από τη μήτρα σε αγίασα, σε κατέστησα προφήτη στα έθνη.

Εσύ, λοιπόν, να περιζώσεις την οσφύ σου και να σηκωθείς και να τους πεις όλα όσα εγώ θα σε προστάξω. Να μη φοβηθείς από το πρόσωπό τους, μήπως και σε αφήσω να πέσεις σε αμηχανία μπροστά τους. Επειδή εγώ σε έβαλα σήμερα σαν μια οχυρή πόλη και σαν μια σιδερένια στήλη και σαν χάλκινο τείχος εναντίον ολόκληρης της γης, ενάντια στους βασιλείς του Ιούδα, ενάντια στους άρχοντές του, ενάντια στους ιερείς του και ενάντια στο λαό της γης. Και θα σε πολεμήσουν, όμως δε θα υπερισχύσουν εναντίον σου, επειδή εγώ είμαι μαζί σου για να σε ελευθερώνω, λέει ο Κύριος».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (71)

Το στόμα μου θ ‘αναγγείλει

         τη δικαιοσύνη σου, Κύριε.

 

Σ’ εσένα ήλπισα, Κύριε, ποτέ ας μην καταισχυνθώ.+

Επειδή είσαι δίκαιος, ελευθέρωσέ με και λύτρωσέ με.*

Πρόσεξέ με και σώσε με.

 

Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο,*

εξοπλισμένο σπίτι, για να με σώσεις,

επειδή εσύ είσαι το φρούριό μου και το καταφύγιό μου.*

Θεέ μου, λύτρωσέ με από τα χέρια του αμαρτωλού.

 

Επειδή εσύ είσαι η υπομονή μου, Κύριε,*

Κύριε, ελπίδα μου από τη νεότητά μου.

Επάνω σου στηρίχτηκα από τη μήτρα της μάνας μου,*

απ’ τα μητρικά σπλάχνα είσαι το στήριγμά μου.

 

Το στόμα μου θ’ αναγγείλει τη δικαιοσύνη σου,*

όλη την ημέρα τη σωτηρία σου,

Θεέ, με δίδαξες απ’ τη νεότητά μου,*

και μέχρι τώρα αναγγέλλω τα θαυμάσιά σου.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (12, 31 – 13, 13)

Αδελφοί, να δείξετε ζήλο για τα μεγαλύτερα χαρίσματα. Και τώρα θα σας υποδείξω ένα δρόμο, τον σπουδαιότερο απ’ όλους.

Αν μιλώ τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, έχω καταντήσει χαλκός που παράγει ήχους ή κύμβαλο που αλαλάζει.

Και αν έχω το χάρισμα της προφητείας και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και κάθε γνώση και εάν κατέχω όλη την πίστη ώστε να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι τίποτα. Και αν πουλήσω όλα τα υπάρχοντά μου και εάν παραδώσω το σώμα μου, για να μπορώ να καυχηθώ, αλλά δεν έχω αγάπη, τίποτα δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη μακροθυμεί, έχει καλοσύνη η αγάπη, δε ζηλεύει, η αγάπη δεν υπερηφανεύεται, δεν αλαζονεύεται, δεν ασχημονεί, δε ζητά το δικό της, δεν οργίζεται, δε σκέπτεται το κακό, δε χαίρεται για την αδικία αλλά χαίρεται μαζί με την αλήθεια. Τα πάντα δέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.

Η αγάπη ποτέ δε θα σβήσει. Αν υπάρχουν προφητείες, θα καταργηθούν. Αν υπάρχουν γλώσσες, θα πάψουν. Αν υπάρχει γνώση, θα τελειώσει. Πράγματι, γνωρίζουμε ένα μέρος, ένα μέρος προφητεύουμε. Αλλά όταν θα έλθει το τέλειο, το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα σαν νήπιο, σκεπτόμουν σαν νήπιο, συλλογιζόμουν σαν νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα ό,τι ανήκε στο νήπιο. Πράγματι, τώρα βλέπουμε σαν μέσα από ένα καθρέπτη, μέσα σε ένα αίνιγμα, ενώ τότε θα βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω ένα μέρος, ενώ τότε θα γνωρίσω τέλεια, όπως και ο Θεός με γνωρίζει.

Τώρα όμως υπάρχουν αυτά τα τρία: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Και μεγαλύτερη απ’ αυτά είναι η αγάπη!

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ. 4, 18-19)

Αλληλούια. Με έχρισε να φέρω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς. Με απέστειλε να κηρύξω στους αιχμαλώτους την απελευθέρωση.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4, 21-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους έλεγε: «Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τ’ αυτιά σας». Όλοι έδιναν μαρτυρία γι’ αυτόν και θαύμαζαν για τα λόγια της χάρης που έβγαιναν από το στόμα του κι έλεγαν: «Αυτός δεν είναι ο γιος του Ιωσήφ;» Κι ο Ιησούς τους είπε: «Σίγουρα θα μου πείτε αυτή την παροιμία: “Γιατρέ, θεράπευσε τον εαυτό σου”. Αυτά που ακούσαμε ότι έγιναν στην Καπερναούμ, κάνε τα κι εδώ στην πατρίδα σου». Και τους είπε: «Αλήθεια σας λέω, κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του. Αλήθεια, ακόμα, σας λέω, υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ, την εποχή του Ηλία, όταν έκλεισε ο ουρανός για τρία χρόνια κι έξι μήνες, τότε που έπεσε μεγάλη πείνα επάνω σ’ όλη τη γη. Κι όμως, σε καμιά απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Ηλίας, παρά σε μια γυναίκα χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας. Και πολλοί λεπροί υπήρχαν στον Ισραήλ, στα χρόνια του προφήτη Ελισαίου, αλλά κανένας τους δεν καθαρίστηκε εκτός απ’ το Ναϊμάν, το Σύρο».

Ακούγοντας αυτά, όλοι στη συναγωγή εξοργίστηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω απ’ την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, επάνω στο οποίο ήταν κτισμένη η πόλη τους, με σκοπό να τον ρίξουν στον γκρεμό. Αλλά ο Ιησούς πέρασε από ανάμεσά τους κι έφυγε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ανέκαθεν έστελνε ο Θεός προφήτες στον λαό του, με σκοπό να μεταδώσουν το λόγο της σωτηρίας. Ας προσευχηθούμε ζητώντας να συνεχίσει να στέλνει τους αποστόλους του ανάμεσά μας, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, για να χρησιμοποιεί το προφητικό της χάρισμα, καταγγέλλοντας με θάρρος το κακό και στηρίζοντας το καλό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους σημερινούς προφήτες που καταδιώκονται, ώστε να δεχθούν το διωγμό ως συνέπεια του χαρίσματος που έλαβαν και ως εγγύηση για την αποτελεσματικότητα του έργου των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν το θέλημα του Θεού στη φωνή των προφητών και να το εφαρμόζουν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους νέους του κόσμου, ώστε η ζωντάνια και τα όνειρά τους να είναι μια προφητική φωνή για ένα κόσμο δικαιότερο και πιο ανθρώπινο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να μάθουμε να αποδεχόμαστε με πιστότητα την προφητική φωνή των ποιμένων μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε Θεέ μας, στείλε και σήμερα στον κόσμο και στην Εκκλησία προφήτες, οι οποίοι συνεχώς να μας ωθούν στην εκτέλεση του θελήματός σου και να κρατούν σε εγρήγορση τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κύριε, εναποθέτουμε στο βωμό σου τα δώρα της λατρείας μας, και σε παρακαλούμε, να τα δεχθείς με καλοσύνη και να τα μετατρέψεις σε Μυστήριο της σωτηρίας μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 31 [30], 17-18)

Κάμε να λάμψει το πρόσωπό σου επάνω στο δούλο σου. Σώσε με, με το έλεός σου. Κύριε, ας μην καταισχυνθώ, επειδή σε επικαλέστηκα.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχυμένοι από το δώρο της απολυτρώσεώς μας, σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στην αιώνια και σωτήρια αυτή βοήθεια, να προοδεύουμε πάντοτε στην αληθινή πίστη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 25 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου