Φυλλάδιο της 4ης Κυριακής της Τεσσαρακοστής, Κύκλος Γ

4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Γ΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ησ 66, 10-11)

Χαίρε, Ιερουσαλήμ, και πανηγυρίσετε, όσοι την αγαπάτε. Φωνάξετε τώρα από χαρά μαζί της, όλοι εσείς που πενθούσατε, για να γευθείτε μ’ ευχαρίστηση τη δόξα της.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Πανεύσπλαχνε Θεέ, ο οποίος διά του Λόγου σου συμφιλιώνεις με τρόπο θαυμαστό τον άνθρωπο μαζί σου, αξίωσε το χριστιανικό λαό να προετοιμαστεί, για να εορτάσει την πανήγυρη του Πάσχα με πίστη θερμή και πρόθυμη ευσέβεια. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ  

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Ιησού του Ναυή  (5, 9α.10-12)

Τις ημέρες εκείνες, είπε ο Κύριος στον Ιησού (γιο του Ναυή): «Σήμερα αφαίρεσα από επάνω σας την ντροπή της Αιγύπτου».

Και οι γιοι Ισραήλ στρατοπέδευσαν στα Γάλγαλα και έκαναν το Πάσχα τη δέκατη τέταρτη ημέρα του μήνα, προς την εσπέρα, στις πεδιάδες της Ιεριχώ. Και την επόμενη έφαγαν άζυμα ψωμιά και πίττα από κριθάρι την ίδια εκείνη ημέρα. Και την επόμενη, αφού έφαγαν από το σιτάρι της γης, σταμάτησε το μάννα, και δε χρησιμοποίησαν πλέον μάννα οι γιοι Ισραήλ, αλλά έτρωγαν από τους καρπούς της γης Χαναάν εκείνο τον χρόνο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (34)

 

         Γευθείτε και δείτε

         πόσο είναι καλός ο Κύριος.

 

Θα ευλογώ τον Κύριο σε κάθε καιρό,*

για πάντα ο ύμνος του στο στόμα μου.

Στον Κύριο βρίσκεται η δόξα της ψυχής μου,*

ας το ακούσουν οι πράοι και ας ευφρανθούν.

 

Μεγαλύνετε τον Κύριο μαζί μου,*

κι όλοι μαζί ας δοξάσουμε το όνομά του.

Αναζήτησα τον Κύριο και με εισάκουσε*

κι απ’ όλους τους φόβους μου με έσωσε.

 

Σ’αυτόν στρέψτε τα βλέμματά σας και θα φωτιστείτε,*

και τα πρόσωπά σας δε θα καταισχυνθούν.

Ο δυστυχής φώναξε,+

κι ο Κύριος τον εισάκουσε.*

Κι απ’όλες τις θλίψεις τον έσωσε.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ       

         Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (5, 17-21)

Αδελφοί, αν κάποιος είναι με το Χριστό, αυτός είναι νέο δημιούργημα. Τα παλιά πέρασαν. Ιδού, έγιναν καινούρια.

Και όλα προέρχονται από το Θεό, ο οποίος μας συμφιλίωσε με τον εαυτό του μέσω του Χριστού και μας ανέθεσε τη διακονία της συμφιλίωσης. Διότι ο Θεός ήταν εκείνος που συμφιλίωσε τον εαυτό του με τον κόσμο στο πρόσωπο του Χριστού, μη λογαριάζοντας σ’αυτούς τα παραπτώματά τους, και ανέθεσε σε μας το λόγο της συμφιλίωσης. Οπότε είμαστε πρεσβευτές του Χριστού και είναι σαν ο Θεός να σας παρότρυνε με μας: σας παρακαλούμε, στο όνομα του Χριστού, συμφιλιωθείτε με το Θεό. Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον κατέστησε αμαρτία για χάρη μας, ώστε εμείς να γίνουμε, μέσω εκείνου, δικαιοσύνη του Θεού.

Λόγος του Κυρίου

  

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Λκ.15, 18)

Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω: «Πατέρα, αμάρτησα εναντίον του ουρανού και εναντίον σου».

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Α­νάγνω­σμα α­πό το κα­τά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (15,1-3.11-32)

Τον καιρό εκείνο, όλοι οι τελώνες και οι αμαρτωλοί πλησίαζαν τον Ιησού για να τον ακούνε. Αλλά οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς μουρμούριζαν κι έλεγαν: «Αυτός δέχεται αμαρτωλούς και συντρώγει μαζί τους». Αλλά ο Ιησούς τους είπε την εξής παραβολή:

«Ένας άνθρωπος είχε δυο γιους. Κι ο πιο νέος απ’τους δυο είπε στον πατέρα: “Πατέρα, δώσε μου το μερίδιο της περιουσίας που μου ανήκει”. Κι εκείνος τους μοίρασε την περιουσία. Μετά από λίγες ημέρες, ο πιο μικρός γιος τα συγκέντρωσε όλα και αναχώρησε για μακρινή χώρα κι εκεί σκόρπισε την περιουσία του ζώντας άσωτα.

Όταν τα ξόδεψε όλα, έπεσε μεγάλη πείνα σ’εκείνη τη χώρα κι άρχισε κι αυτός να στερείται. Πήγε τότε και προσκολλήθηκε σ’έναν απ’τους πολίτες εκείνης της χώρας, κι εκείνος τον έστειλε στα χωράφια του για να βόσκει χοίρους. Κι επιθυμούσε να χορτάσει απ’τα ξυλοκέρατα που έτρωγαν οι χοίροι, αλλά κανένας δεν του έδινε.

Όταν συνήλθε, είπε: “Πόσοι μισθωτοί του πατέρα μου έχουν άφθονο το ψωμί, ενώ εγώ εδώ πεθαίνω της πείνας! Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω: πατέρα, αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιόν σου και δεν είμαι πια άξιος να λέγομαι γιος σου. Κάνε με σαν ένα απ’τους μισθωτούς σου”. Και σηκώθηκε και πήγε στον πατέρα του.

Ενώ αυτός ακόμα απείχε πολύ, ο πατέρας του τον είδε και τον σπλαχνίστηκε κι έτρεξε κι έπεσε στο λαιμό του και τον φιλούσε πολύ. Κι ο γιος του είπε: “Πατέρα, αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιόν σου και δεν είμαι πια άξιος να λέγομαι γιος σου”. Αλλά ο πατέρας είπε στους δούλους του: “Φέρτε αμέσως την καλύτερη στολή και ντύστε τον και δώστε δαχτυλίδι στο χέρι του και ποδήματα στα πόδια του. Φέρτε και το σιτευτό μοσχάρι, σφάξτε το κι ας γιορτάσουμε τρώγοντας, διότι αυτός ο γιος μου ήταν νεκρός και ξανάζησε, ήταν χαμένος και βρέθηκε”. Κι άρχισαν να διασκεδάζουν.

Αλλά ο μεγαλύτερος γιος του βρισκόταν στο χωράφι. Κι όταν γυρίζοντας έφθασε κοντά στο σπίτι, άκουσε μουσικές και χορούς. Κάλεσε τότε έναν από τους δούλους και ρώτησε να μάθει τι ήταν όλα αυτά. Κι εκείνος του είπε: “Έφθασε ο αδελφός σου κι έσφαξε ο πατέρας σου το σιτευτό μοσχάρι, επειδή ήλθε κοντά του υγιής”. Οργίστηκε τότε εκείνος και δεν ήθελε να μπει μέσα, αλλά ο πατέρας του βγήκε έξω και τον παρακαλούσε. Εκείνος όμως του απάντησε: “Τόσα χρόνια εγώ σου δουλεύω και ποτέ δεν παράκουσα μια εντολή σου, αλλά σε μένα ποτέ δεν έδωσες ούτε ένα ερίφι, για να διασκεδάσω με τους φίλους μου. Όταν όμως ήλθε αυτός ο γιος σου, που σπατάλησε την περιουσία σου με πόρνες, τότε έσφαξες για χάρη του το σιτευτό μοσχάρι”. Εκείνος του είπε: “παιδί μου, εσύ από πάντα είσαι μαζί μου και ό,τι είναι δικό μου σου ανήκει. Αλλά έπρεπε να γιορτάσουμε και να χαρούμε, διότι αυτός ο αδελφός σου ήταν νεκρός και ξανάζησε, ήταν χαμένος και βρέθηκε”».

Λόγος του Κυρίου

  

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, οι πασχαλινές εορτές, για τις οποίες προετοιμαζόμαστε είναι εορτές αγάπης και συγγνώμης. Ήδη από τώρα ο Θεός Πατέρας μάς προετοιμάζει με τη φωνή της Εκκλησίας, προσκαλώντας μας σε μεταστροφή. Ας του απαντήσουμε ψάλλοντας: Ελέησον ημάς, Κύριε, * ελέησον ημάς!

Άγιε Πατέρα κατάστησε την Αγία σου Εκκλησία μέσα στον κόσμο παράδειγμα και κήρυκα συγγνώμης.

 

Άγιε Πατέρα, δώσε τη χάρη σου στους ιερείς και στους πιστούς να προσβλέπουν στο Μυστήριο της Μετάνοιας και της Συμφιλιώσεως με εμπιστοσύνη.

 

Άγιε Πατέρα, κάμε ώστε η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη να είναι αποτέλεσμα συμφιλιώσεως και συνεργασίας και όχι αποτέλεσμα εξοπλισμών.

 

Άγιε Πατέρα, χάρισε την ψυχική ειρήνη σε όσους υποφέρουν από έλλειψη αγάπης, φιλίας και συμπαράστασης.

 

Άγιε Πατέρα, κατάστησε όλους εμάς όργανα αγάπης, συγγνώμης  και συμφιλιώσεως, όπως κι Εσύ μας συγχώρεσες.

 

Χορήγησε, Θεέ Πατέρα, τη χάρη σου στην Εκκλησία σου, ώστε να τελέσει τα πασχαλινά μυστήρια μέσα σε πηγαία χαρά και αγαλλίαση, μέσα σε ευαγγελικό πνεύμα αγάπης και συγγνώμης. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Με χαρά σου παρουσιάζουμε, Κύριε, τα δώρα για την ιερή αυτή θυσία, και σε ικετεύουμε, αξίωσέ μας, να την τελέσουμε με ειλικρινή πίστη και να την προσφέρουμε για τη σωτηρία του κόσμου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Λκ 15, 32)

Έπρεπε να χαρείς, παιδί μου, διότι ο αδελφός σου ήταν νεκρός και αναστήθηκε, ήταν χαμένος και βρέθηκε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πατέρα, εσύ ο οποίος φωτίζεις κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο,  φώτιζε, σε παρακαλούμε, τις καρδιές μας με το φως του προσώπου σου, για να σκεπτόμαστε πάντοτε αυτά που είναι αντάξια και αρεστά στη μεγαλοσύνη σου και να σε αγαπούμε με ειλικρίνεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου