Φυλλάδιο της 32ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

32η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Κύκλος Β΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 88 [87], 3)

Ας φτάσει ενώπιόν σου η προσευχή μου, άκουσε προσεκτικά την ικεσία μου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Η καλοσύνη σου, πανεύσπλαχνε Θεέ, ας απομακρύνει από μας κάθε δυσκολία, για να μπορέσουμε, πρόθυμοι στο σώμα και στην ψυχή και με πνεύμα ελεύθερο, να εκτελούμε το θέλημά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το τρίτο βιβλίο των Βασιλειών (17, 10-16)

Εκείνες τις ημέρες, ο Ηλίας σηκώθηκε και πήγε στα Σαρεπτά. Και καθώς ήλθε στην πύλη της πόλης, φανερώθηκε εμπρός του μία χήρα γυναίκα που μάζευε ξύλα, και της φώναξε και είπε: «Φέρε μου σε δοχείο λίγο νερό να πιω». Και ενώ εκείνη πήγαινε για να φέρει, της φώναξε και είπε: «Φέρε μου, παρακαλώ, κι ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι σου».

Κι εκείνη απάντησε: «Ζει ο Κύριος, ο Θεός σου, δεν έχω ψωμί, αλλά μόνο μια χεριά αλεύρι στο πιθάρι, και λίγο λάδι στο ρωγί. και ιδού, μαζεύω ξυλαράκια, για να πάω να το φτιάξω για τον εαυτό μου και για το γιο μου, να το φάμε και να πεθάνουμε».

Και ο Ηλίας της είπε: «Μη φοβάσαι. πήγαινε και κάνε όπως είπες. αλλά, απ’αυτό κάνε πρώτα σε μένα μια μικρή πίττα, και φερ’τη μου, κι έπειτα κάνε για τον εαυτό σου και για το γιο σου. επειδή, έτσι λέει ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ: “Το πιθάρι με το αλεύρι δε θα αδειάσει, ούτε το ρωγί με το λάδι θα ελαττωθεί, μέχρι την ημέρα κατά την οποία ο Κύριος θα δώσει βροχή επάνω στο πρόσωπο της γης”».

Εκείνη πήγε κι έκανε σύμφωνα με το λόγο του Ηλία. και έτρωγε αυτή και αυτός και η οικογένειά της πολλές ημέρες. το πιθάρι με το αλεύρι δεν άδειασε ούτε το ρωγί με το λάδι ελαττώθηκε, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, που μίλησε με τον Ηλία.

Λόγος του Κυρίου

  

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (146)

 

Αινεί η ψυχή μου, τον Κύριο,

         το Θεό μου.

 

Αυτός φυλάει την αλήθεια αιώνια,*

αποδίδει δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους,

δίνει τροφή στους πεινασμένους.*

Ο Κύριος λύνει τους δεσμίους.

 

Ο Κύριος φωτίζει τους τυφλούς,*

ο Κύριος ανορθώνει όσους πέφτουν,

ο Κύριος αγαπά τους δικαίους,*

ο Κύριος φυλάει τους ξένους.

 

Υποστηρίζει το ορφανό και τη χήρα*

κι εξαφανίζει των αμαρτωλών το δρόμο.

Θα βασιλέψει ο Κύριος αιώνια,*

ο Θεός σου Σιών, από γενεά σε γενεά.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους  (9, 24-28)

Αδελφοί, ο Χριστός δεν εισήλθε σε άγια που κατασκεύασαν ανθρώπινα χέρια, που να είναι αντίτυπα των αληθινών, αλλά εισήλθε σ’αυτόν τον ίδιο τον ουρανό, για να εμφανιστεί τώρα ενώπιον του προσώπου του Θεού και να μεσιτεύει για μας. Κι όχι για να προσφέρει τον εαυτό του πολλές φορές, όπως εισέρχεται ο αρχιερέας στα άγια μια φορά το έτος κρατώντας ξένο αίμα, διότι τότε θα έπρεπε να είχε πάθει πολλές φορές από τότε που πλάστηκε ο κόσμος. Αλλά τώρα, στο τέλος των αιώνων, μια φορά για πάντα φανερώθηκε, ώστε με τη θυσία του να καταργήσει την αμαρτία.

Κι όπως είναι ορισμένο για τους ανθρώπους, μια φορά να πεθαίνουν και μετά απ’αυτό να ακολουθεί η κρίση, έτσι κι ο Χριστός, αφού προσφέρθηκε μια φορά για πάντα, για να αφαιρέσει τις αμαρτίες των πολλών, θα φανερωθεί δεύτερη φορά, χωρίς σχέση με την αμαρτία, για όλους εκείνους που τον περιμένουν για τη σωτηρία τους.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Μτ.5,3)

Αλληλούια. Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ’αυτούς ανήκει η Βασιλεία των ουρανών. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 38-44)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς έλεγε, ενώ δίδασκε: «Προσέχετε από τους γραμματείς που θέλουν να περπατούν με επίσημες στολές και τους αρέσουν οι ασπασμοί στις αγορές και οι πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές και οι πρώτες θέσεις στα δείπνα. Είναι αυτοί που κατατρώνε τα σπίτια των χηρών, με πρόφαση ότι κάνουν μεγάλες προσευχές. Αυτοί θα λάβουν μεγαλύτερη καταδίκη».

Κάθισε τότε απέναντι στο θησαυροφυλάκιο του ναού και έβλεπε πώς ο κόσμος έριχνε χάλκινα νομίσματα στο θησαυροφυλάκιο. Και πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά. Πήγε τότε και μια φτωχή χήρα που έριξε δυο λεπτά, που είναι ένας κοδράντης.

Κάλεσε τότε τους μαθητές του και τους είπε: «Αλήθεια σας λέω, αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερο απ’όλους εκείνους που έριξαν στο θησαυροφυλάκιο. Διότι όλοι έριξαν απ’το περίσσευμά τους, ενώ αυτή έριξε από το υστέρημά της όλα όσα είχε, όλη της την περιουσία».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, συχνά διατρέχουμε τον κίνδυνο της θρησκευτικής τυπολατρίας. Ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα να μας βοηθήσει να προσφέρουμε τον εαυτό μας γενναιόδωρα στο έργο της Εκκλησίας, για τη σωτηρία του κόσμου, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για όλους τους χριστιανούς, ώστε όπως η χήρα του Ευαγγελίου, να διαθέτουν τον εαυτό τους και ό,τι υλικό μέσο κατέχουν, για την πρόοδο του ευαγγελισμού των ανθρώπων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους κυβερνήτες των εθνών του κόσμου, ώστε να διαθέτουν τις φυσικές πηγές πλούτου για την πνευματική και την υλική πρόοδο με δικαιοσύνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εκείνους που υποφέρουν από πείνα και στερήσεις, ώστε ο Θεός να τους στηρίξει στη δοκιμασία τους και να εμπνεύσει στους συνανθρώπους των πνεύμα φιλανθρωπίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εμάς, ώστε να διαθέτουμε τον εαυτό μας με γενναιοδωρία και εμπιστοσύνη για τη συντήρηση της Εκκλησίας και για την πρόοδο του ευαγγελισμού του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Εσύ που δεν κοιτάζεις το μέγεθος των προσφορών μας, αλλά την καρδιά εκείνων που προσφέρουν, βοήθησέ μας ώστε να αποκτήσουμε μια καρδιά ανοικτή στις ανάγκες της Εκκλησίας και του κόσμου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Σε παρακαλούμε, Κύριε, κοίταξε με ευμένεια τη θυσία αυτή και αξίωσέ μας, ενώ τελούμε με ευσέβεια το Μυστήριο των Αγίων Παθών του Υιού σου, να ωφεληθούμε από τη θεία τους ενέργεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 23 [22], 1-2)

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου και τίποτα δεν μου λείπει. Σε τόπο χλοερό με εγκατέστησε, σε ήρεμα νερά με οδήγησε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ’ ευχαριστούμε, Κύριε, διότι μας ενίσχυσες με τα θεία δώρα, και ζητούμε από την ευσπλαχνία σου, το Πνεύμα το Άγιο να διατηρήσει ειλικρινείς τις διαθέσεις στις καρδιές εκείνων που έλαβαν δύναμη ουράνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου