Φυλλάδιο της 28ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 130 [129], 3-4)

Αν, Κύριε, ανομίες παρατηρείς, ποιος, Κύριε, θ’ αντέξει; Αλλά εσύ δίνεις τη συγχώρηση, ο Θεός του Ισραήλ.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Η χάρη σου, Κύριε, να μας προλαμβάνει και να μας συνοδεύει πάντοτε, για να επιδιδόμαστε συνεχώς σε καλά έργα με τη βοήθειά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας του Σολομώντος  (7,7-11)

Προσευχήθηκα και μου δόθηκε η σύνεση, επικαλέστηκα και ήλθε σε μένα το πνεύμα της σοφίας. Προτίμησα αυτή αντί σκήπτρα και θρόνους, και τον πλούτο τον θεώρησα ένα τίποτα σε σύγκριση μαζί της. Δεν την εξομοίωσα ούτε με ανεκτίμητη πέτρα, γιατί όλος ο χρυσός μπροστά της είναι λίγη άμμος, και ο άργυρος θα εκτιμηθεί σαν πηλός μπροστά της.

Αγάπησα αυτήν περισσότερο από την υγεία και την ομορφιά, και προτίμησα να την έχω για φως, γιατί η λάμψη της είναι άσβηστη.

Μ’αυτήν ήλθαν σ’εμένα όλα τα αγαθά, και αναρίθμητος είναι ο πλούτος στα χέρια της.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (90)

         Γέμισέ μας με το έλεός σου, Κύριε,

         θα χαρούμε και θα ευφραινόμαστε.

Δίδαξέ μας να μετρούμε τις ημέρες μας, *

ώστε να οδηγήσουμε στη σοφία την καρδιά μας.

Επίστρεψε, Κύριε. Έως πότε;*

Λυπήσου τους δούλους σου.

 

Το πρωί γέμισέ μας με το έλεός σου, +

και θα χαρούμε και θα ευφραινόμαστε *

όλες τις ημέρες της ζωής μας.

 

Χαροποίησέ μας για τις ημέρες που μας ταπείνωσες *

και για τα χρόνια που γνωρίσαμε τη δυστυχία.

Ας φανερωθεί στους δούλους σου το έργο σου, *

και η δόξα σου στα τέκνα τους.

 

Και η λαμπρότητα του Κυρίου, του Θεού μας, *

ας είναι επάνω μας,

και στερέωσε για μας τα έργα των χεριών μας, *

και στερέωσε τα έργα των χεριών μας.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους  (4, 12-13)

Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ενεργός και πιο κοφτερός από κάθε δίκοπο σπαθί και εισχωρεί μέχρι να διαιρέσει την ψυχή και το πνεύμα, τις αρθρώσεις και το μεδούλι, και διερευνά τα αισθήματα και τις σκέψεις της καρδιάς. Και δεν υπάρχει κανένα πλάσμα που ενώπιόν του να μπορεί να κρυφτεί, αλλά όλα είναι γυμνά και ανοιχτά στα μάτια του, και σ’αυτόν έχουμε να δώσουμε λόγο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μτ.5,3)

Αλληλούια. Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ’αυτούς ανήκει η Βασιλεία των ουρανών. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (10, 17-27)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει, έτρεξε κάποιος και γονάτισε ενώπιόν του και τον ρώτησε: «Διδάσκαλε καλέ, τι να κάμω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;».

Κι ο Ιησούς του είπε: «Γιατί με λες καλό; Κανένας δεν είναι καλός, παρά μόνο ένας, ο Θεός. Γνωρίζεις τις εντολές: “Μη φονεύσεις, μη μοιχεύσεις, μην κλέψεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, μην εξαπατήσεις, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα”».

Κι εκείνος του είπε: «Διδάσκαλε, όλα αυτά τα φύλαξα από τη νεότητά μου».

Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τον, τον αγάπησε και του είπε: «Ένα σου λείπει. Πήγαινε, πούλησε όσα έχεις και δώσ’τα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς και έλα ακολούθησέ με». Αλλά εκείνος έγινε σκυθρωπός εξαιτίας του λόγου αυτού και αναχώρησε λυπημένος. Είχε, πράγματι, μεγάλη περιουσία.

Στρέφοντας ολόγυρα το βλέμμα του, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Πόσο δύσκολα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού αυτοί που έχουν τα χρήματα!». Οι μαθητές του απορούσαν για τα λόγια του. Τότε ο Ιησούς πάλι τους είπε: «Παιδιά μου, πόσο είναι δύσκολο να μπει κανείς στη Βασιλεία του Θεού! Είναι ευκολότερο να περάσει καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά πλούσιος να μπει στη Βασιλεία του Θεού».

Εκείνοι, ακόμα πιο κατάπληκτοι, έλεγαν μεταξύ τους: «Και ποιος θα μπορέσει να σωθεί;».

Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τους, είπε: «Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους αλλά όχι στο Θεό. Πράγματι, στο Θεό όλα είναι δυνατά».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, όπως ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς Χριστός μας καλεί να ελευθερωθούμε απ’τη δουλεία του χρήματος, του εγωισμού και τη δίψα της κατάκτησης. Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα για να μας χαρίσει το Πνεύμα της εμπιστοσύνης στην πατρική του φροντίδα, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε πάντα να παίρνει το μέρος των πιο φτωχών και όσων τα δικαιώματά καταπατούνται, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε με ειλικρινές ενδιαφέρον να φροντίζουν για τη δικαιότερη κατανομή των γήινων αγαθών ανάμεσα στους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους πλούσιους αυτού του κόσμου, ώστε τα πλούτη τους να μην είναι εμπόδιο για να συναντήσουν το Θεό και τον πλησίον, αλλά μέσο για να αποκτήσουν την αιώνια ζωή, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους τους χριστιανούς, ώστε να κατανοήσουν πως η αληθινή ζωή και ευτυχία βρίσκεται στην αγάπη του Θεού και του πλησίον, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, ώστε ακούγοντας το λόγο του Θεού να τον αφήνουμε ως δίκοπο μαχαίρι να διεισδύει μέσα μας και να ενεργεί, οδηγώντας μας στο φως και στην αλήθεια, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, Εσύ χορήγησε στα παιδιά σου τη χάρη να απογυμνωθούν από κάθε γήινο αγαθό που μπορεί να τους απομακρύνει από κοντά σου, Εσύ που είσαι το υπέρτατο και ανεκτίμητο αγαθό.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Με τη θυσία που προσφέρουμε, Κύριε, δέξου και τις προσευχές του λαού σου και χάρη σ’ αυτή την πράξη λατρείας αξίωσέ μας να φθάσουμε στην αιώνια δόξα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 34 [33], 11)

Πλούσιοι πτώχευσαν και πείνασαν, αλλά όσοι αναζητούν τον Κύριο κανένα καλό δεν θα στερηθούν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικετεύουμε τη μεγαλειότητά σου, Κύριε, και σε παρακαλούμε, εφόσον μας τρέφεις με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Υιού σου, κάνε μας κοινωνούς και της θεϊκής του φύσεως. Διά του ιδίου Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου