Φυλλάδιο της 27ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ)

Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο θέλημά σου. Εσύ δημιούργησες τα πάντα, τον ουρανό και τη γη και όλα όσα περιέχονται στο στερέωμα του ουρανού. Εσύ είσαι ο Κύριος του σύμπαντος.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ο οποίος με την άπειρη γενναιοδωρία σου ανταμείβεις τα καλά έργα μας και τις επιθυμίες μας, δείξε μας την ευσπλαχνία σου συγχωρώντας τα βάρη της συνειδήσεώς μας και χορήγησε όσα η προσευχή μας δεν τολμά να σου ζητήσει. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (2, 18-24)

Ο Κύριος ο Θεός είπε: «Δεν είναι καλό να είναι ο άνθρωπος μόνος. Θα κάμω σ’ αυτόν ένα βοηθό όμοιό του». Κι έπλασε, λοιπόν, ο Κύριος, ο Θεός, από το χώμα όλα τα άγρια θηρία και όλα τα πουλιά του ουρανού και τα οδήγησε στον Αδάμ, για να δει πώς θα τα ονομάσει. Με όποιο τρόπο ονόμασε ο Αδάμ κάθε ζωντανό ον, αυτό είναι το όνομά του. Έτσι ο Αδάμ έδωσε ονόματα σε όλα τα ζώα, σε όλα τα πουλιά του ουρανού και σε όλα τα άγρια θηρία, αλλά ο Αδάμ δε βρήκε ένα βοηθό που να του ήταν όμοιος. Τότε ο Κύριος, ο Θεός, έδωσε ύπνο στον Αδάμ. Και όταν αποκοιμήθηκε, αφαίρεσε ένα από τα πλευρά του κι έκλεισε το μέρος εκείνο με σάρκα. Ο Κύριος, ο Θεός, έπλασε με το πλευρό εκείνο, που αφαίρεσε από τον Αδάμ, μια γυναίκα και την οδήγησε στον Αδάμ. Τότε ο Αδάμ είπε: «Αυτή τώρα είναι οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου! Αυτή θα ονομαστεί “ανδρίδα”, επειδή απ’ τον άνδρα προέρχεται».

Για το λόγο αυτό ο άνδρας θα εγκαταλείψει τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη γυναίκα του και οι δυο θα αποτελούν μια σάρκα.

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (128)

       Ας μας ευλογήσει ο Κύριος

       όλες τις ημέρες της ζωής μας.

Μακάριος όποιος φοβάται τον Κύριο,

όποιος πορεύεται στους δρόμους του.

Θα ζήσεις από τους κόπους των χεριών σου,

μακάριος θα είσαι και θα ευτυχήσεις.

 

Η σύζυγός σου σαν εύκαρπο αμπέλι,

στα πλάγια του σπιτιού σου.

Τα παιδιά σου, σαν βλαστοί ελιάς,

γύρω απ’ το τραπέζι σου.

 

Έτσι θα ευλογηθεί ο άνθρωπος,

που φοβάται τον Κύριο.

Από τη Σιών ας σ’ ευλογήσει ο Κύριος.

 

Είθε να δεις τα αγαθά της Ιερουσαλήμ όλες τις ημέρες της ζωής σου.

Είθε να δεις τα παιδιά των παιδιών σου.

Ειρήνη στον Ισραήλ!

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους (2, 9-11)

Αδελφοί, εκείνον τον Ιησού, τον λίγο κατώτερο απ’ τους αγγέλους, τον βλέπουμε στεφανωμένο με δόξα και τιμή εξαιτίας του θανάτου που υπέφερε, ώστε με τη χάρη του Θεού να γευθεί το θάνατο προς όφελος όλων.

Έπρεπε, λοιπόν, ο Θεός, για τον οποίο και απ’ τον οποίο υπάρχουν τα πάντα, να καταστήσει τέλειο, μέσω των παθημάτων, εκείνον που οδήγησε στη δόξα πολλούς υιούς, και που είναι ο αρχηγός της σωτηρίας τους. Διότι, τόσο αυτός που αγιάζει όσο και οι αγιαζόμενοι, όλοι προέρχονται από τον ίδιο. Για το λόγο αυτό δεν ντρέπεται να τους ονομάζει αδέλφια του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Α΄Ιω.4,12)

Αλληλούια. Αν αγαπούμε ο ένας τον άλλο, ο Θεός παραμένει μέσα μας

και η αγάπη του σε μας είναι τέλεια. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 2-12)

Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν τον Ιησού κάποιοι Φαρισαίοι και τον ρώτησαν, με σκοπό να τον πειράξουν, αν επιτρέπεται σε άνδρα να διώξει τη γυναίκα του.

Κι εκείνος απαντώντας, τους είπε: «Τι σας διέταξε ο Μωυσής;».

Εκείνοι είπαν: «Ο Μωυσής επέτρεψε να συντάσσεται έγγραφο διαζυγίου και να διώχνεται».

Τότε ο Ιησούς τους είπε: «Για τη σκληροκαρδία σας ο Μωυσής σας έγραψε αυτή την εντολή. Αλλά από την αρχή της πλάσης “άνδρα και γυναίκα τους έπλασε ο Θεός. Γι’ αυτό, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δυο σε μια σάρκα”. Ώστε δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. Ό,τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μη χωρίζει».

Στο σπίτι, πάλι, οι μαθητές τον ρώτησαν γι’ αυτό. Και τους είπε: «Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. Κι αν η γυναίκα χωρίσει τον άνδρα της και παντρευτεί άλλον, διαπράττει μοιχεία».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε το μυστήριο του Γάμου κι έτσι εξύψωσε τη συζυγική αγάπη σε σημείο της αγάπης του προς την Εκκλησία. Ας επικαλεστούμε το Θεό Πατέρα μας, ώστε αυτή η αγάπη να βασιλεύει σε όλες τις χριστιανικές οικογένειες. Ας ψάλλουμε:Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να αποτελεί σημείο της αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους χριστιανούς συζύγους, ώστε να ζουν την ένωσή τους μέσα στο πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, με υπομονή και κατανόηση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους αρραβωνιασμένους, ώστε να προετοιμασθούν κατάλληλα για να τελέσουν το γάμο τους, θέτοντας τον Ιησού Χριστό ως θεμέλιο της οικογένειάς των, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όσους υποφέρουν από οικογενειακές διαστάσεις, ιδιαίτερα τα αθώα θύματα των διαζυγίων, ώστε να μην παύσουν να γνωρίζουν την αγάπη και την παρουσία του Θεού μέσ’ τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τις οικογένειες αυτής της ενορίας, ώστε να αναπτύσσουν το δώρο της αγάπης που έλαβαν απ’ το Θεό και με κάθε τρόπο να δίνουν τη μαρτυρία τους μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Πατέρα Άγιε, Εσύ που έπλασες τον άνδρα και τη γυναίκα ώστε να ενώνονται σε μια κοινωνία ζωής και αγάπης, κράτησε μακριά απ’ τις οικογένειές μας τις διαιρέσεις και την αδιαφορία.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ      

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τη θυσία που εσύ ο ίδιος καθιέρωσες, και μέσω των Μυστηρίων, με τα οποία σου αποδίδουμε το χρέος της λατρείας μας, ολοκλήρωσε για μας το έργο της λυτρώσεως. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Θρν 3, 25)

Είναι καλός ο Κύριος για όσους ελπίζουν σ’ αυτόν, για όσους τον αναζητούν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμμετοχή μας, Κύριε, στα θεία δώρα του Άρτου και του Ποτηρίου

ας μας αξιώσει να μεταμορφωθούμε στον Χριστό, τον οποίο λαβαίνουμε και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου