Φυλλάδιο της 26ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β’

  

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42)

Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα και δεν υπακούσαμε στις εντολές σου, αλλά δόξασε το όνομά σου και δείξε την καλοσύνη σουκατά το πλήθος του ελέους σου.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, ο Θεός, ο μακρόθυμος και πολυέλεος, ο οποίος αποκαλύπτεις την παντοδυναμία σου, κυρίως όταν ελεείς και συγχωρείς, κατάπεμψε με αφθονία τη χάρη σου, για να αναζητούμε αυτά που υπόσχεσαικαι να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε στην ουράνια ευτυχία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμαζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο των Αριθμών  (11, 25-29)

Τις ημέρες εκείνες, ο Κύριος κατέβηκε με νεφέλη και μίλησε στο Μωυσή, και πήρε από το πνεύμα που ήταν επάνω στο Μωυσή, και το έβαλε επάνω στους εβδομήντα άνδρες, τους πρεσβύτερους. κι αφού κάθισε επάνω τους το πνεύμα, προφήτευσαν, αλλά δεν εξακολούθησαν. Έμειναν, όμως, δύο άνδρες στο στρατόπεδο, το όνομα του ενός ήταν Ελδάδ και το όνομα του δεύτερου Μηδάδ. και το πνεύμα κάθισε επάνω τους. διότι κι αυτοί ήταν από τους καταγραμμένους, δε βγήκαν όμως στη σκηνή.

Και προφήτευσαν μέσα στο στρατόπεδο, οπότε έτρεξε ένας νέος, και ανήγγειλε στο Μωυσή λέγοντας: «Ο Ελδάδ και ο Μηδάδ προφητεύουν στο στρατόπεδο». Και ο Ιησούς, ο γιος του Ναυή, υπηρέτης του Μωυσή και εκλεκτός του από τη νεότητά του είπε: «Κύριέ μου Μωυσή, εμπόδισέ τους». Κι εκείνος είπε: «Γιατί ζηλεύεις για μένα; Ποιος θα κάνει όλο το λαό να προφητεύει και να δώσει σ’ αυτούς ο Κύριος το πνεύμα του;».

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ(19)

 

Οι κρίσεις του Κυρίου είναι δίκαιες,

         την καρδιά ευφραίνουν.

Ο νόμος του Κυρίου είναι άσπιλος. Την ψυχή ανανεώνει.*

Η μαρτυρία του Κυρίου πιστή. Χαρίζει στους μικρούς σοφία.

 

Ο φόβος του Κυρίου είναι καθαρός.*

μένει στους αιώνες των αιώνων.

Οι κρίσεις του Κυρίου αληθινές,*

είναι οι μόνες δίκαιες.

 

Απ’ αυτές κι ο δούλος σου διδάχτηκε,*

γιατί όσοι τις τηρούν θα έχουν μεγάλη ανταπόδοση.

Τα παραπτώματα ποιος τα καταλαβαίνει;*

Καθάρισέ με απ’ τις άγνωστες αμαρτίες μου.

 

Από την υπερηφάνεια φύλαξε το δούλο σου για να μη με κυριέψει*.

Τότε θα είμαι καθαρός κι εξαγνισμένος απ’ τη μεγάλη αμαρτία.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου (5, 1-6)

Και τώρα εσείς, πλούσιοι, κλάψτε με δυνατές κραυγές για τα βάσανα που έρχονται επάνω σας. Τα πλούτη σας σάπισαν και τα φορέματά σας τα έφαγε ο σκώρος, το χρυσάφι σας και το ασήμι σας σκούριασαν και η σκουριά τους θα είναι μαρτυρία εναντίον σας και σαν τη φωτιά θα καταφάει τις σάρκες σας. Έχετε θησαυρίσει για τις έσχατες μέρες!

Ιδού, φωνάζει ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς τους τον στερήσατε. Οι φωνές των θεριστών έφθασαν μέχρι τα αυτιά του Κυρίου Σαβαώθ. Ζήσατε επάνω στη γη με απολαύσεις και σπατάλες, θρέψατε τις καρδιές σας για την ημέρα της σφαγής. Καταδικάσατε, σκοτώσατε τον δίκαιο, κι αυτός δε σας πρόβαλε αντίσταση.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.17,17β.α.)

Αλληλούια. Ο δικός σου λόγος είναι αλήθεια. Καθαγίασέ τους με την αλήθεια. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (9,37-42.44.46-47)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιωάννης στον Ιησού: «Διδάσκαλε, είδαμε κάποιον να βγάζει δαιμόνια στο όνομά σου και τον εμποδίσαμε, επειδή δε μας ακολουθεί».

Κι ο Ιησούς είπε: «Μην τον εμποδίζετε. Διότι δεν υπάρχει κανείς που να κάμει θαύμα στο δικό μου όνομα και που θα μπορέσει σύντομα να με κακολογήσει. Όποιος, πράγματι, δεν είναι εναντίον μας, είναι με το μέρος μας.

Όποιος σας δώσει ένα ποτήρι νερό στο όνομά μου, επειδή είστε του Χριστού, αλήθεια σας λέω, δεν πρόκειται να χάσει την ανταμοιβή του.

Κι όποιος σκανδαλίσει έναν απ’αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σε μένα, είναι καλύτερο γι’αυτόν να τυλίξει γύρω από τον τράχηλό του μια πέτρα μύλου που τη γυρίζει γάιδαρος και να ριχτεί στη θάλασσα.

Κι αν σε σκανδαλίζει το χέρι σου, κόψε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή κουλός, παρά να έχεις και τα δυο χέρια και να καταλήξεις στη γέεννα, στη φωτιά που δε σβήνει. Κι αν το πόδι σου σε σκανδαλίζει, κόψε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή κουτσός, παρά να έχεις και τα δυο πόδια και να ριχτείς στη γέεννα. Κι αν το μάτι σου σε σκανδαλίζει, βγάλε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη Βασιλεία του Θεού μονόφθαλμος, παρά να έχεις και τα δυο μάτια και να ριχτείς στη γέεννα, όπου το σκουλήκι τους δεν πεθαίνει και η φωτιά δε σβήνει».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, για να εισακούσει τις προσευχές μας και να μας χορηγήσει πλούσιες τις ευλογίες του. Ας ψάλλουμε: Ευλόγησε, Κύριε,* το λαό σου!

– Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να δέχεται με πίστη και εμπιστοσύνη τα σημεία των καιρών που ο Θεός της στέλνει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, ώστε να κρατούν πάντα ανοιχτούς τους ορίζοντές των για να διακρίνουν τις εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε με κάθε τρόπο να εξασφαλίζουν στους πολίτες των κάθε ελευθερία, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

–  Για τους νέους της εποχής μας, ώστε με αγάπη και ελευθερία να αποδέχονται εκ μέρους του Θεού τα καλέσματα που τους απευθύνει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για την ενοριακή μας κοινότητα, για να μάθει να διακρίνει το θέλημα του Θεού στο λόγο της Εκκλησίας και στις εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Εσύ που μας κάνεις γνωστό το θέλημά σου με το λόγο του Ιησού Χριστού, δίνε μας τη δύναμη να το εκτελούμε χωρίς γογγυσμούς και αναστολές.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κάμε, πολυεύσπλαχνε Θεέ, η θυσία μας αυτή να σου είναι ευπρόσδεκτη

ώστε χάρη σ’ αυτήν ν’ ανοίξει για μας η πηγή κάθε ευλογίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 119 [118], 49-50)

Ενθυμήσου το Λόγο σου προς το δούλο σου, με τον οποίο μου χάρισες ελπίδα. Αυτός με παρηγόρησε στην ταπείνωσή μου.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ουράνιο Μυστήριο, Κύριε, ας μας ανανεώσει στην ψυχή και στο σώμα, για να γίνουμε συγκληρονόμοι στη δόξα του Υιού σου, με τον οποίο συμπάσχουμε όταν αναγγέλλουμε το θάνατό του, και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου