Φυλλάδιο της 3ης Κυριακής της Παρουσίας Κύκλος Γ

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

Κύκλος Γ

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Φιλ 4, 4-5)

Να χαίρεστε πάντοτε εν Κυρίω. Το επαναλαμβάνω: να χαίρεστε! Διότι πλησίον είναι ο Κύριος.

 

 ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, εσύ που βλέπεις το λαό σου να αναμένει με πίστη την εορτή της γεννήσεως του Μονογενούς σου Υιού, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να φθάσουμε στη χαρά μιας τόσο μεγάλης σωτηρίας, και να την εκδηλώνουμε πάντοτε με αυθόρμητη αγαλλίαση. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Σοφονία (3,14-18α)

Να αινείς, θυγατέρα Σιών, να αγάλλεστε, Ισραήλ. Να ευφραίνεσαι και να αγάλλεσαι με όλη σου την καρδιά, θυγατέρα Ιερουσαλήμ. Ο Κύριος αφαίρεσε την κρίση σου, απέστρεψε τους εχθρούς σου. Βασιλιάς του Ισραήλ είναι ο Κύριος ανάμεσά σου, δε θα φοβάσαι πια κακό.

Την ημέρα εκείνη θα ειπωθεί στην Ιερουσαλήμ: «Μη φοβάσαι, Σιών, για να μην παραλύουν τα χέρια σου.

Ο Κύριος ο Θεός σου, που είναι στο μέσον σου είναι δυνατός, εκείνος θα σε σώσει. Θα ευφρανθεί για σένα με χαρά, συγκινημένος από την αγάπη του· θα ευφραίνεται για σένα με άσματα, όπως στην ημέρα της σύναξης».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (Ησ.12)

 

         Να αγάλλεσαι και να ευφραίνεσαι,

         επειδή ο Άγιος του Ισραήλ είναι μέγας ανάμεσά σου.

 

Ο Θεός είναι η σωτηρία μου,*

θα έχω θάρρος και δε θα φοβάμαι,

επειδή ο Κύριος είναι η δύναμή μου και το άσμα μου,*

και στάθηκε η σωτηρία μου.

 

Με ευφροσύνη θα αντλήσετε νερό *

από τις πηγές τις σωτηρίας.

Να δοξολογείτε τον Κύριο, να επικαλείστε το όνομά του,+

να κάνετε γνωστά τα έργα του στα έθνη,*

να θυμάστε ότι υψώθηκε το όνομά του.

 

Να ψάλετε στον Κύριο, επειδή έκανε ένδοξα πράγματα, *

είναι γνωστό σε όλη τη γη.

Να αγάλλεσαι και να ευφραίνεσαι, κάτοικε της Σιών, *

επειδή ο Άγιος του Ισραήλ είναι μέγας ανάμεσά σου.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (4,4-7)

Αδελφοί, να χαίρεστε πάντοτε με τη χαρά του Κυρίου. Το επαναλαμβάνω, να χαίρεστε! Η καλοσύνη σας ας είναι γνωστή σε όλους τους ανθρώπους. Ο Κύριος είναι κοντά. Μην αγωνιάτε για τίποτα, αλλά για κάθε ζήτημα να κάνετε γνωστά τα αιτήματά σας στο Θεό με την προσευχή και τη δέηση και με ευχαριστία.

Και η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο νου, ας φυλάξει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ησ.61,1)

Αλληλούια. Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου. Με έστειλε να αναγγείλω στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (3, 10-18)

Τον καιρό εκείνο, ρωτούσε ο λαός τον Ιωάννη, λέγοντας: «Τι να κάνουμε, λοιπόν;».

Κι εκείνος, απαντώντας, τους έλεγε: «Αυτός που έχει δυο χιτώνες ας δίνει σ’ αυτόν που δεν έχει. Κι αυτός που έχει τροφές, ας κάνει το ίδιο».

Πήγαν και τελώνες για να βαπτιστούν και του είπαν: «Διδάσκαλε, τι να κάνουμε;».

Κι εκείνος τους είπε: «Τίποτα περισσότερο από εκείνο που σας έχουν διατάξει να κάνετε».

Τον ρωτούσαν και στρατιώτες, λέγοντας: «Κι εμείς τι να κάνουμε;». Και τους είπε: «Σε κανένα να μη συμπεριφερθείτε με βία μήτε να συκοφαντείτε, και να αρκείστε στους μισθούς σας».

Επειδή, όμως, ο λαός ζούσε σε αναμονή και όλοι σκέπτονταν στις καρδιές τους σχετικά με τον Ιωάννη, μη τυχόν κι αυτός είναι ο Χριστός, ο ίδιος ο Ιωάννης απάντησε λέγοντας σε όλους: «Εγώ σας βαπτίζω με νερό. Αλλά έρχεται εκείνος που είναι ισχυρότερος από μένα, του οποίου δεν είμαι άξιος να λύσω το κορδόνι από τα σανδάλια του. Αυτός θα σας βαπτίσει σε Άγιο Πνεύμα και σε φωτιά. Κρατά στο χέρι του το λιχνιστήρι για να καθαρίσει το αλώνι του και να συγκεντρώσει το σιτάρι στην αποθήκη του, ενώ το άχυρο να το κάψει ολοσχερώς με μια φωτιά που δε σβήνει».

Και με πολλά άλλα προέτρεπε και κήρυττε στο λαό το χαρμόσυνο μήνυμα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας χαρούμε! Ο Κύριος είναι πλησίον. Έρχεται να σώσει το λαό του. Με χαρά, λοιπόν, και θάρρος ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Καθολική Εκκλησία και όλους τους χριστιανούς, που μέσα σε πνεύμα αναμονής αγρυπνούν για την παρουσία του Χριστού, ώστε να βρουν την ανταμοιβή τους στη Βασιλεία του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την τοπική μας Εκκλησία, ώστε με τη μαρτυρία της να είναι πηγή χαράς και αγαλλίασης σε όλο το περιβάλλον της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για την ανακούφιση των ορφανών, των σεισμοπλήκτων και όσων πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους ζουν μέσα στη λύπη, ώστε η αναμονή της εορτής των Χριστουγέννων και η συνεχής παρουσία του Χριστού ανάμεσα στο λαό του, να γίνουν γι’ αυτούς αιτία χαράς και αγαλλίασης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, ώστε στην καθημερινή μας ζωή να έχουμε συνεχώς μπροστά μας το κήρυγμα μετανοίας του Ιωάννη κι έτσι να προετοιμασθούμε κατάλληλα για τον Κύριο που έρχεται να κρίνει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Εισάκουσε, Πατέρα, τις ικεσίες του λαού σου: στρέψε τις καρδιές μας προς Εσένα και κάμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με τους άλλους ό,τι έχουμε κι έτσι να δώσουμε μαρτυρία για την ελπίδα που εσύ φύτεψες μέσα μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Είθε, Κύριε, να σου προσφέρουμε αδιάκοπα την ευσεβή μας θυσία, ώστε και το ιερό Μυστήριο να επιτελείται και η σωτηρία σου να πραγματοποιείται σε εμάς με δύναμη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ησ 35, 4)

Πείτε στους φοβισμένους: Λάβετε θάρρος και μη φοβάστε! Ιδού ο Θεός μας θα έλθει και θα μας σώσει.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την επιείκειά σου επικαλούμαστε, Κύριε, ώστε τα θεία Μυστήρια που τελέσαμε, αφού μας εξαγνίσουν από τις αμαρτίες μας να μας προετοιμάσουν για τις εορτές που πλησιάζουν. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου