Φυλλάδιο της 2ης Κυριακής της Παρουσίας Κύκλος Γ

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ησ 30, 19. 30)

Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος θα κάνει να ακουσθεί η ένδοξη φωνή του, και θα χαρεί η καρδιά σας.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και φιλεύσπλαχνε Θεέ, μην επιτρέψεις η μέριμνα για τα εγκόσμιανα εμποδίζει την πορεία μας προς τον Υιό σου, αλλά η επουράνια σοφία να μας οδηγεί στην κοινωνία με τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Βαρούχ  (5,1-9)

Βγάλε από επάνω σου Ιερουσαλήμ, τη στολή του πένθους και της ταλαιπωρίας και φόρεσε την ευπρέπεια της δόξας που για πάντα σου χάρισε ο Θεός. Ντύσου το χιτώνα της δικαιοσύνης, που προέρχεται από το Θεό, και βάλε στο κεφάλι σου τη μίτρα της δόξας του Αιωνίου. Επειδή ο Θεός θα δείξει σε όλη την υφήλιο τη λαμπρότητά του. Διότι το όνομά σου θα ονομάζεται από το Θεό για πάντα «ειρήνη δικαιοσύνης» και «δόξα ευσεβείας».

Σήκω επάνω, Ιερουσαλήμ, ανέβα σε τόπο υψηλό, κοίταξε στην ανατολή και δες τα παιδιά σου συγκεντρωμένα από την ανατολή ως τη δύση με διαταγή του Αγίου, χαρούμενα επειδή ο Θεός δεν ξεχνά. Είχαν φύγει από σένα πεζοί, οδηγούμενοι από τους εχθρούς, αλλά ο Κύριος τους επαναφέρει σ’ εσένα με δόξα, ως θρόνο βασιλείας. Διότι ο Κύριος διέταξε να χαμηλώσει κάθε υψηλό βουνό και οι μόνιμοι λόφοι, να γεμίσουν τα λαγκάδια ώστε να ισοπεδωθεί η γη, για να βαδίσει ο Ισραήλ με ασφάλεια κάτω από τη δόξα του Θεού.

Τα δάση και όλα τα αρωματικά δένδρα να κάνουν σκιά για χάρη του Ισραήλ, κατά διαταγή του Θεού, διότι ο Θεός θα οδηγήσει τον Ισραήλ προς το φως της μεγαλοσύνης του μέσα στη χαρά, συνοδεύοντάς τους με το έλεος και τη δικαιοσύνη του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ(126)

 

Μεγαλεία έκανε

σ’ εμάς ο Κύριος.

 

Όταν ο Κύριος επανέφερε τους αιχμαλώτους της Σιών,*

ήμαστε σαν να ονειρευόμαστε.

Τότε γέμισε από χαρά το στόμα μας*

και η γλώσσα από αγαλλίαση.

 

Τότε έλεγαν μεταξύ τους τα έθνη:*

«Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος γι’ αυτούς».

Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος σ’ εμάς,*

είμαστε πλήρεις από χαρά.

 

Κάμε, Κύριε, να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοί μας,*

σαν τους χειμάρρους του νοτιά.

Όσοι σπέρνουν με δάκρυα*

θα θερίσουν με αγαλλίαση.

 

Πηγαίνοντας, προχωρούσαν κι έκλαιγαν,*

κρατώντας το σπόρο για να σπείρουν.

Γυρίζοντας, όμως, θα έρχονται με αγαλλίαση,*

σηκώνοντας τα χειρόβολά τους.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (1,4-6.8-11)

Αδελφοί, προσεύχομαι πάντοτε με χαρά για όλους σας σε κάθε προσευχή μου, εξαιτίας της συμμετοχής σας στο Ευαγγέλιο από την πρώτη ημέρα μέχρι τώρα, πεπεισμένος για το εξής: ότι εκείνος που ξεκίνησε σε σας αυτό το καλό έργο, θα το φέρει σε πέρας μέχρι την ημέρα του Ιησού Χριστού.

Πράγματι, είναι μάρτυράς μου ο Θεός για το πόσο σας λαχταρώ με την αγάπη του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό προσεύχομαι: η αγάπη σας να αφθονεί όλο και περισσότερο μέσα στη γνώση και σε όλα τα αισθήματα, για να εκτιμάτε το καλύτερο, για να είστε ειλικρινείς και άψογοι κατά την ημέρα του Χριστού, γεμάτοι από καρπούς δικαιοσύνης που αποκτώνται μέσω του Ιησού Χριστού, προς δόξα και έπαινο του Θεού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Λκ.3,4.6)

Αλληλούια. Ετοιμάσετε το δρόμο του Κυρίου, ισιώστε τα μονοπάτια του. Θα δει κάθε σάρκα τη σωτηρία του Θεού. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (3,1-6)

Στο δέκατο πέμπτο έτος της βασιλείας του Καίσαρα Τιβερίου, όταν ήταν ηγεμόνας της Ιουδαίας ο Πόντιος Πιλάτος και τετράρχης της Γαλιλαίας ο Ηρώδης, ενώ ο Φίλιππος, ο αδελφός του, ήταν τετράρχης της Ιτουραίας και της Τραχωνίτιδας και ο Λυσανίας τετράρχης της Αβιλινής, ενώ ήταν αρχιερείς ο Άννας και ο Καϊάφας, ήλθε ο λόγος του Θεού επάνω στον Ιωάννη, το γιο του Ζαχαρία, ενώ βρισκόταν στην έρημο. Και ήλθε σε όλη την περιοχή του Ιορδάνη κηρύττοντας βάπτισμα μετανοίας για την άφεση των αμαρτιών, όπως είναι γραμμένο στο βιβλίο των λόγων του προφήτη Ησαΐα:

«Μια φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο:

Ετοιμάστε το δρόμο του Κυρίου,

ισιώστε τα μονοπάτια του.

Κάθε φαράγγι θα γεμίσει

και κάθε όρος και βουνό θα χαμηλώσει.

Οι στραβοί δρόμοι θα ευθυγραμμιστούν

και οι ανώμαλοι θα γίνουν ομαλοί.

Και κάθε άνθρωπος θα δει τη σωτηρία του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

  

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, δεν παύει να έχουμε ανάγκη από μια συνεχή μεταστροφή. Σ’ αυτήν μας καλεί σήμερα και ο Πρόδρομος Ιωάννης. Ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα, ώστε και η δική μας ζωή να γίνει δρόμος για να φθάσει ο Ιησούς στον κόσμο. Ας στηρίξουμε τις ικεσίες μας ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για όλους τους χριστιανούς του κόσμου, ώστε με χαρά να ακούνε το λόγο του Θεού, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν τη νέα Ιερουσαλήμ και ανάλογα να προσαρμόσουν τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους ανθρώπους, ώστε να διακρίνουν στην Εκκλησία ένα σημείο φωτός, ειρήνης και ενότητας και σ’ αυτήν να αναζητήσουν τη σωτηρία που υποσχέθηκε ο Θεός, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους βρίσκονται στο σκοτάδι της άγνοιας του Θεού και στο σκοτάδι του μίσους, ώστε ο Θεός Πατέρας να στείλει και σ’ αυτούς προδρόμους που θα κηρύξουν τον ερχόμενο Βασιλιά και Κύριο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ενοριακή μας κοινότητα, που συγκεντρώθηκε εδώ γύρω από το τραπέζι του Λόγου και του Άρτου της ζωής, ώστε να προετοιμάζει το δρόμο για τον ερχόμενο Σωτήρα του κόσμου και να δίνει την ίδια μαρτυρία που έδωσε και ο Ιωάννης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, που δεν εγκατέλειψες τα πλάσματά σου, αλλά τα επισκέφθηκες μέσω του Υιού σου, μη λησμονήσεις τα παιδιά σου που απέκτησες μέσω του λυτρωτικού θανάτου του.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εξευμενίσου, σε παρακαλούμε, Κύριε, με τις ικεσίες και τις προσφορές της ταπεινότητάς μας, και, όπου δεν επαρκούν οι αξιόμισθες ικεσίες μας, έλα να μας βοηθήσεις με την ευσπλαχνία σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Βαρ 5, 5 και 4, 36)

Εγέρθητι, Ιερουσαλήμ, και στάσου υψηλά, και κοίταξε τη χαρά που έρχεται για εσένα από τον Θεό σου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλήρεις από πνευματική τροφή, σε ικετεύουμε, Κύριε, με τη συμμετοχή σ’ αυτά τα Μυστήρια,να μας διδάσκεις, να αξιολογούμε με σοφία τα επίγεια αγαθά και να αναζητούμε τα ουράνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου