Φυλλάδιο της 1ης Κυριακής της Τεσσαρακοστής, Κύκλος Γ

1η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Γ’

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 91 [90], 15-16)

Θα με επικαλεσθεί, και εγώ θα τον εισακούσω, θα τον σώσω και θα τον δοξάσω. Μακρότητα ημερών θα του χαρίσω.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ Πατέρα, με την ετήσια άσκηση της Τεσσαρακοστής,που είναι σημείο της μετανοίας μας, αξίωσε εμάς, τους δούλους σου, να κατανοήσουμε το λυτρωτικό Μυστήριο του Χριστού και να επιδιώκουμε τη σωτηρία με διαγωγή ενάρετη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου (26,4-10)

Μίλησε ο Μωυσής στο λαό και είπε: «Ο ιερέας θα πάρει το καλάθι από το χέρι σου και θα το θέσει εμπρός στο θυσιαστήριο του Κυρίου, του Θεού σου, και θα μιλήσεις εμπρός στον Κύριο, το Θεό σου:

“Ο πατέρας μου ήταν Σύρος, περιπλανώμενος, και κατέβηκε στην Αίγυπτο, και παροίκησε εκεί σε ελάχιστο αριθμό και αυξήθηκε εκεί μεγάλο έθνος, δυνατό και πολυάριθμο. Και οι Αιγύπτιοι μας κατέθλιψαν και μας κατεδίωξαν επιβάλλοντας επάνω μας πάρα πολύ βαριά φορτία. Και βοήσαμε στον Κύριο, το Θεό των πατέρων μας, ο οποίος μας εισάκουσε και επέβλεψε επάνω στη θλίψη μας κι επάνω στον μόχθο μας και στην καταδυνάστευσή μας, και μας έβγαλε ο Κύριος από την Αίγυπτο με χέρι δυνατό και με βραχίονα απλωμένο, και με πολύ μεγάλο τρόμο, με σημεία και με θαύματα, και μας εισήγαγε σ’ αυτό τον τόπο και μας παρέδωσε αυτή τη γη που ρέει γάλα και μέλι. Και ιδού τώρα έφερα τις απαρχές των καρπών της γης, που μου έδωσες, Κύριε».

Και θα τις αφήσεις ενώπιον του Κυρίου, του Θεού σου, και θα προσκυνήσεις ενώπιον του Κυρίου, του Θεού σου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ(91)

       Να είσαι μαζί μου, Κύριε,

       βοηθός μου στη θλίψη.

 

Όποιος κατοικεί κάτω από την προστασία του Υψίστου, *

διαμένει κάτω από τη σκιά του Παντοκράτορα.

Λέει στον Κύριο:+

“Θεέ μου, είσαι η βοήθειά μου και το καταφύγιό μου, *

σ’ εσένα θα ελπίζω”.


Κακό δε θα σε πλησιάσει *

ούτε μάστιγα θα πλησιάσει τη σκηνή σου.

Επειδή για σένα θα διατάξει τους αγγέλους του *

να σε φυλάξουν σε όλους τους δρόμους σου.


Στα χέρια τους θα σε σηκώσουν, *

μη τυχόν και σκοντάψεις το πόδι σου στην πέτρα.

Θα περπατήσεις επάνω στην οχιά και στο βασιλίσκο, *

και θα καταπατήσεις το λιοντάρι και το δράκοντα.


Επειδή με εμπιστεύτηκε, θα τον ελευθερώσω, *

θα τον δεχθώ, επειδή γνώρισε το όνομά μου.

Μου φώναξε, και εγώ τον εισάκουσα, +

μαζί του θα είμαι στη θλίψη, *

θα τον σώσω και θα τον δοξάσω.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (10,8-13)

Αδελφοί, τι λέει η γραφή; «Κοντά σου είναι ο λόγος, στο στόμα σου και στη καρδιά σου», δηλαδή ο λόγος της πίστης τον οποίο κηρύττουμε. Διότι, αν ομολογήσεις με το στόμα σου Κύριο τον Ιησού και πιστέψεις μέσα στη καρδιά σου πως ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς. Διότι με την καρδιά πιστεύει κανείς, ώστε να φθάσει στη δικαιοσύνη, ενώ με το στόμα ομολογεί για να φθάσει στη σωτηρία. Λέει πράγματι η Γραφή: «Ο καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν δε θα ντροπιαστεί».

Διότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Ιουδαίου και Έλληνα, αφού είναι ο ίδιος Κύριος όλων, πλούσιος για όλους εκείνους που τον επικαλούνται. Πράγματι, «οποιοσδήποτε επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί».

Λόγος του Κυρίου

  

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(Μτ.4,4β)

Δε ζει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4,1-13)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς γεμάτος από Άγιο Πνεύμα αναχώρησε από τον Ιορδάνη και οδηγήθηκε από το Πνεύμα στην έρημο, όπου για σαράντα ημέρες πειραζόταν από το διάβολο. Τις ημέρες εκείνες, δεν έφαγε τίποτα και, όταν συμπληρώθηκαν, πείνασε. Κι ο διάβολος του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες σ’ αυτή την πέτρα να γίνει ψωμί». Κι ο Ιησούς του απάντησε: «Λέει η Γραφή: “Δε θα ζήσει ο άνθρωπος με μόνο το ψωμί”».

Αφού ο διάβολος τον οδήγησε ψηλά, του έδειξε όλα τα βασίλεια της οικουμένης μέσα σε μια στιγμή. Κι ο διάβολος του είπε: «Θα σου δώσω όλη αυτή την εξουσία και τη δόξα τους, διότι σε μένα έχει παραδοθεί και τη δίνω σε όποιον θέλω. Εσύ, λοιπόν, αν με προσκυνήσεις, θα είναι όλη δική σου». Κι ο Ιησούς απαντώντας του είπε: «Λέει η Γραφή:” Θα προσκυνήσεις τον Κύριο, το Θεό σου, και αυτόν μόνο θα λατρεύσεις”».

Τότε ο διάβολος έφερε τον Ιησού στην Ιερουσαλήμ και τον έστησε στην κορυφή του ναού και του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, ρίξε τον εαυτό σου από εδώ κάτω. Λέει, πράγματι, η Γραφή: “Για σένα θα διατάξει τους αγγέλους του, για να σε προφυλάξουν” και ότι “στα χέρια θα σε σηκώσουν, μη τυχόν και σκοντάψεις το πόδι σου σε πέτρα”». Κι ο Ιησούς, απαντώντας του, του είπε: «Η Γραφή λέει: “Δεν θα πειράξεις τον Κύριο, το Θεό σου”». Κι ο διάβολος, αφού εξάντλησε κάθε πειρασμό, απομακρύνθηκε από τον Ιησού, μέχρι τον καθορισμένο καιρό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, η ζωή του χριστιανού είναι μια συνεχής δοκιμασία. Για το λόγο αυτό έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη του Πνεύματος του Θεού. Ας εμπιστευθούμε στο Θεό τη ζωή μας και τις επιθυμίες μας, ψάλλοντας: Σώσε, Κύριε, * το λαό Σου!

Για την Αγία Εκκλησία που ξεκινά την πορεία της Τεσσαρακοστής, ώστε με την προσευχή, τη νηστεία και την ελεημοσύνη να ετοιμάσει τον εαυτό της για τις επερχόμενες πασχαλινές εορτές, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες όλων των εθνών, ώστε με αυτοθυσία να επιδιώκουν την πνευματική και την υλική πρόοδο των πολιτών και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της εξουσίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ολιγόψυχους χριστιανούς, ώστε ο Θεός να τους χορηγήσει την απαραίτητη δύναμη να ομολογούν με θάρρος το όνομα του Κυρίου Ιησού και να μάθουν να το επικαλούνται κατά τους πειρασμούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, που συγκεντρωθήκαμε εδώ για την τέλεση της Ευχαριστίας μας, ώστε κατά το παράδειγμα του Σωτήρα μας να βρούμε τον τρόπο αντιμετώπισης των πειρασμών και του κακού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Επικαλούμαστε το όνομά σου, Θεέ Πατέρα μας. Εσύ που είσαι πλούσιος σε ευσπλαχνία προς όσους σε επικαλούνται, χορήγησέ μας ό,τι με πίστη σου ζητούμε.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησέ μας, παντοδύναμε Θεέ, να γίνουμε όμοιοι με αυτά τα δώρα που σου προσφέρουμε με τα οποία τελούμε την αρχή αυτού του σεπτού Μυστηρίου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Μτ 4, 4)

Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με άρτο, αλλά με κάθε Λόγο που εξέρχεται από το στόμα του Θεού.


ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζωογονημένοι με τον ουράνιο άρτο, που τρέφει την πίστη, αυξάνει την ελπίδα και ενισχύει την αγάπη, σε παρακαλούμε, Κύριε, δίδαξέ μας να επιθυμούμε εκείνον που είναι ο Άρτος ο ζωντανός και ο αληθινός, και να ζούμε με κάθε Λόγο που εξέρχεται από το στόμα σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου