Φυλλάδιο της 1ης Κυριακής της Παρουσίας Κύκλος Γ

1η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

Κύκλος Γ΄

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 25 [24], 1-3)

Προς εσένα, Κύριε, ύψωσα την ψυχή μου, Θεέ μου, ας μην ντροπιαστώ, εσένα εμπιστεύομαι, ούτε να χαρούν εξαιτίας μου οι εχθροί μου, διότι όσοι σ’εσένα ελπίζουν, δεν θα καταισχυνθούν.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, δώσε μας τη θέληση να σπεύσουμε, με τα καλά μας έργα, προς συνάντηση του ερχόμενου Χριστού, για να βρεθούμε κοντά του στη δόξα και να γίνουμε άξιοι της ουράνιας Βασιλείας. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (33, 14-16)

«Ιδού, έρχονται ημέρες, λέει ο Κύριος, και θα εγείρω το λόγο τον καλό, που είπα στον οίκο του Ισραήλ και στον οίκο του Ιούδα.

Τις ημέρες εκείνες και τον καιρό εκείνο, θα κάνω να βλαστήσει στο Δαβίδ ένα κλαδί δικαιοσύνης, και θα εκτελέσει κρίση και δικαιοσύνη στη γη. Τις ημέρες εκείνες ο Ιούδας θα σωθεί και η Ιερουσαλήμ θα κατοικήσει με ασφάλεια, και αυτό είναι το όνομα με το οποίο θα ονομαστεί: Ο Κύριος είναι η δικαιοσύνη μας».

Λόγος του Κυρίου

 

 ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (25)

 

       Προς εσένα, Κύριε,

       ύψωσα την ψυχή μου.

 

Κάνε μου γνωστούς, Κύριε, τους δρόμους σου*

και τα μονοπάτια σου δίδαξέ με.

Οδήγησέ με στην αλήθειά σου και δίδαξέ με,+

επειδή εσύ είσαι ο Θεός της σωτηρίας μου.*

εξαιτίας της καλοσύνης σου, Κύριε.

 

Καλός κι ευθύς ο Κύριος,*

γι’ αυτό και στους αμαρτωλούς διδάσκει τον ίσιο δρόμο.

Οδηγεί τους πράους με δικαιοσύνη,*

διδάσκει στους πράους τους δρόμους του.

 

Όλοι οι δρόμοι του Κυρίου είναι έλεος κι αλήθεια,*

γι’ αυτούς που τηρούν τη διαθήκη και τις εντολές του.

Ο Κύριος εμπιστεύεται αυτούς που τον φοβούνται, *

και τη διαθήκη του τους φανερώνει.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (3, 12.4, 2)

Αδελφοί, είθε ο Κύριος να σας κάμει να αφθονείτε και να ξεχειλίσετε από αγάπη μεταξύ σας και προς όλους, όπως κι εμείς έχουμε για σας, κι έτσι να στηρίξει άμεμπτες τις καρδιές σας με αγιοσύνη, ενώπιον του Θεού και Πατέρα μας, κατά την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού μαζί με όλους τους αγίους του. Αμήν.

Λοιπόν, αδελφοί, σας παρακαλούμε και σας ικετεύουμε στο όνομα του Κυρίου Ιησού: μάθατε από μας πώς πρέπει να πορεύεστε για να είστε αρεστοί στο Θεό, όπως εξάλλου και πορεύεστε, για να προοδεύετε ακόμα περισσότερο. Γνωρίζετε, πράγματι, ποιες παραγγελίες σάς δώσαμε εκ μέρους του Κυρίου Ιησού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ψλ.85,8)

Αλληλούια. Δείξε μας, Κύριε, την ευσπλαχνία σου και χάρισέ μας τη σωτηρία σου. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (21,25-28.34-36)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Θα γίνουν σημεία στον ήλιο και στη σελήνη και στα άστρα και επάνω στη γη. τα έθνη θα αναστατωθούν από την αγωνία, εξαιτίας του θορύβου της θάλασσας και της τρικυμίας. Άνθρωποι θα πεθαίνουν από το φόβο και από την αγωνία όλων αυτών που πρόκειται να συμβούν στην οικουμένη. Διότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στους ουρανούς θα διασαλευτούν.

Και τότε θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται επάνω στη νεφέλη με δύναμη και πολλή δόξα. Όταν αυτά αρχίσουν να συμβαίνουν, σηκωθείτε και υψώστε τα κεφάλια σας, διότι φθάνει η απολύτρωσή σας. Προσέχετε τους εαυτούς σας, μη τυχόν και οι καρδιές σας γίνουν βαριές από την κραιπάλη και το μεθύσι και τις βιοτικές μέριμνες και πέσει επάνω σας ξαφνικά εκείνη η ημέρα. Διότι σαν παγίδα θα πέσει επάνω σε όλους εκείνους που κατοικούν το πρόσωπο όλης της γης.

Αγρυπνείτε, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, προσευχόμενοι, ώστε να μπορέσετε να ξεφύγετε απ’ όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν και να παρουσιαστείτε ενώπιον του Υιού του ανθρώπου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αγαπητοί αδελφοί, η πιστότητα του Θεού είναι μεγαλύτερη απ’ τις δικές μας αμαρτίες. Μας ανήγγειλε στο Ευαγγέλιο, ότι έρχεται να μας ελευθερώσει και να μας σώσει. Ας του απευθύνουμε τις ικεσίες μας με ζωντανή ελπίδα, ψάλλοντας: Έλα, Κύριε, να μας λυτρώσεις!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε με θάρρος και ελπίδα να αναμένει την ερχόμενη παρουσία του Κυρίου της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους άρχοντες και τους κυβερνήτες των εθνών, για να μπορέσουν να διακρίνουν την ερχόμενη Βασιλεία του Θεού και να εργασθούν για την επικράτησή της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υφίστανται φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις, εξορίες και φυλακίσεις για χάρη της δικαιοσύνης, ώστε να αντιληφθούν πως έρχεται ο Κύριος για να τους δικαιώσει, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, που συγκεντρωθήκαμε εδώ στο όνομα του Χριστού αναμένοντας την ένδοξη παρουσία του ανάμεσά μας, ώστε οι καρδιές μας να παραμείνουν σταθερές και άμεμπτες ενώπιόν του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που ανοικοδομείς τη Βασιλεία μέσα στον κόσμο, σε ικετεύουμε να επισκεφθείς το λαό σου με αγάπη και να τον σώσεις. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που προσφέρουμε από τις δικές σου ευεργεσίες, ώστε αυτή η προσφορά μας, που εκδηλώνει την ευσέβειά μας, να γίνει για μας εγγύηση της αιώνιας σωτηρίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 85 [84], 13)

Ο Κύριος θα δώσει την αφθονία, και η γη θα δώσει τον καρπό της.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμμετοχή σ’ αυτά τα Μυστήρια, Κύριε, με τα οποία μας διδάσκεις να αγαπούμε τα ουράνια αγαθά και να μένουμε προσκολλημένοι στα αιώνια, ας μας στηρίζει κατά την επίγεια πορεία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου