Φυλλάδιο της Γεννήσεως Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ιω 1, 6-7. Λκ 1, 17)

Υπήρξε άνθρωπος σταλμένος από τον Θεό, ο οποίος λεγόταν Ιωάννης. Αυτός ήλθε για μαρτυρία, να μαρτυρήσει για το φως, να ετοιμάσει ένα λαό προδιατεθειμένο για τον Κύριο.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, εσύ ο οποίος ανέδειξες τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή να προετοιμάσει ένα λαό τέλειο για τον Ιησού Χριστό, δώσε στο λαό σου το δώρο της πνευματικής χαράς και κατεύθυνε το πνεύμα των πιστών σου στην οδό της σωτηρίας και της ειρήνης.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (49, 1-6)

Ακούστε με, νησιά, και προσέξτε με μακρινά έθνη:
Ο Κύριος με κάλεσε από τη μήτρα, από τα σπλάχνα της μητέρας μου ανέφερε το όνομά μου
Και όρισε το στόμα μου σαν μυτερό μαχαίρι, κάτω από τη σκιά του χεριού του με προστάτεψε,
και με όρισε ως εκλεκτό βέλος, στη φαρέτρα του με έκρυψε και μου είπε:
“Ισραήλ, εσύ είσαι ο δούλος μου, μέσω εσένα εγώ θα δοξαστώ”.
Κι εγώ είπα: “Μάταια κόπιασα, για το τίποτα και άσκοπα κατανάλωσα τη δύναμή μου.
Κι όμως το δίκαιό μου βρίσκεται στον Κύριο, και η ανταμοιβή μου βρίσκεται στο Θεό μου”.
Και τώρα, λέει ο Κύριος, αυτός που με διαμόρφωσε ως δούλο του από τα μητρικά σπλάχνα, με σκοπό να επαναφέρω κοντά του τον Ιακώβ,
και τον Ισραήλ να συγκεντρώσω.
Και δοξάστηκα στα μάτια του Κυρίου, και ισχύς μου έγινε ο Θεός μου.
Και είπε: “Μικρό πράγμα είναι να είσαι δούλος μου, για να στήσεις όρθιες τις φυλές του Ιακώβ, και για να επαναφέρεις πίσω τους διασκορπισμένους του Ισραήλ.
Ιδού, εγώ σε όρισα ως φως για τα έθνη, για να είσαι η σωτηρία που χαρίζω, μέχρι τα πέρατα της γης”.

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (138)

Θα σε δοξολογήσω, Κύριε,
διότι με θαυμαστό τρόπο πλάστηκα.

Κύριε, εσύ με εξέτασες και με γνώρισες,
εσύ γνωρίζεις πότε κάθομαι και πότε σηκώνομαι. *
Από μακριά κατανοείς τις σκέψεις μου,*
διερεύνησες την πορεία μου και τον ύπνο μου.
Κοίταξες με προσοχή όλους τους δρόμους μου.

Επειδή εσύ δημιούργησες τα νεφρά μου,
εσύ με έπλασες στη μήτρα της μάνας μου. *
Θα σε δοξολογώ, επειδή πλάστηκα κατά θαυμαστό τρόπο.
Θαυμάσια είναι τα έργα σου
και καλά τα γνωρίζει  η ψυχή μου.

Δεν είναι κρυμμένα τα οστά μου από σένα,
όταν στα κρυφά σχηματιζόμουν,*
όταν διαμορφωνόμουν στο εσωτερικό της γης.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (13, 22-26)

          Τις ημέρες εκείνες μιλούσε ο Παύλος και έλεγε: ” Ο Κύριος ανέδειξε ως βασιλιά τους το Δαβίδ, για τον οποίο είπε δίνοντας μαρτυρία: “Βρήκα το Δαβίδ, το γιο του Ιεσσαί, άνδρα κατά την καρδιά μου, ο οποίος θα εκτελέσει όλα τα θελήματά μου”.

Από τους απογόνους του, σύμφωνα με την υπόσχεση, ο Θεός έφερε σωτήρα στον Ισραήλ τον Ιησού, αφού ο Ιωάννης κήρυξε πριν από την είσοδό του στον κόσμο βάφτισμα μετάνοιας σε όλο το λαό Ισραήλ. Κι ο Ιωάννης καθώς ολοκλήρωνε την πορεία του έλεγε: “Τι νομίζετε πως είμαι εγώ; Δεν είμαι εγώ, αλλά να, έρχεται μετά από εμένα αυτός του οποίου δεν είμαι άξιος να λύσω το σανδάλι των ποδιών του”.

‘Άνδρες αδελφοί, γιοί της γενιάς του Αβραάμ και όσοι μεταξύ σας είσθε φοβούμενοι το Θεό, για μας στάλθηκε ο λόγος αυτής της σωτηρίας.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(Λκ 1,76)

Αλληλούια. Εσύ, παιδί μου, θα ονομαστείς προφήτης του Υψίστου, διότι θα προηγηθείς μπροστά από τον Κύριο,για να ετοιμάσεις τους δρόμους του. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο(1, 57-66. 80)

          Συμπληρώθηκε ο χρόνος για την Ελισάβετ για να γεννήσει και γέννησε ένα γιο. ‘Άκουσαν οι γείτονες και οι συγγενείς της ότι ο Κύριος δόξασε το έλεός του επάνω της και χαίρονταν μαζί της. Κι όταν έφθασε η όγδοη μέρα ήλθαν για την περιτομή του παιδιού και του έδιναν το ίδιο όνομα του πατέρα του Ζαχαρία. Απάντησε τότε η μητέρα του και είπε: «Όχι, αλλά θα ονομασθεί Ιωάννης». Της είπαν τότε: “Κανένας δεν υπάρχει ανάμεσα στους συγγενείς σου που να ονομάζεται με αυτό το όνομα”. ‘Έκαναν νεύματα στον πατέρα του για το πώς θέλει να το ονομάσουν. Εκείνος ζήτησε τότε μια μικρή πλάκα κι έγραψε τα εξής: “Ιωάννης είναι το όνομά του”. Και όλοι τότε θαύμασαν. Κι αμέσως ανοίχθηκε το στόμα του και λύθηκε η γλώσσα του και μιλούσε ευλογώντας το Θεό. Φόβος τότε έπεσε πάνω σε όλους τους γείτονές των και όλα αυτά τα λόγια διαδόθηκαν σε όλη την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας. Κι όλοι όσοι τα άκουγαν τα φύλαγαν στην καρδιά τους λέγοντας: “Τι άραγε θα γίνει αυτό το παιδί;” Και, πράγματι, το χέρι του Κυρίου ήταν μαζί του.
Το παιδί μεγάλωνε και δυνάμωνε στο πνεύμα. Ζούσε σε ερημικές περιοχές μέχρι την ημέρα που εμφανίσθηκε δημόσια στον Ισραήλ.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας επικαλεστούμε με ταπεινοσύνη το έλεος του Θεού Πατέρα, το οποίο φανέρωσε με την αποστολή τού Ιωάννη ως Προδρόμου του Υιού του. Ας ψάλλουμε:

Σώσε το λαό σου, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία του Προδρόμου!

Για τους υιούς Ισραήλ, για να φθάσουν να γνωρίσουν τον Ιησού Χριστό ως σωτήρα του κόσμου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ευημερία και την πνευματική πρόοδο όλων των εθνών, ώστε οι πολίτες των να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελευθερίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους αμαρτωλούς, τους φτωχούς και όσους καταδιώκονται για χάρη της δικαιοσύνης, ώστε ο λόγος του Προδρόμου να ρίξει φως μέσα τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

(Για τους κτήτορες, τους ευεργέτες και τους υποστηρικτές αυτού του ιερού ναού που σήμερα εορτάζει, ώστε να ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα στους ουρανούς, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.)

Για όλους εμάς οι οποίοι τιμούμε τη μνήμη του ένδοξου Προδρόμου και Βαφτιστή Ιωάννη, ώστε με τη ζωή μας να γίνουμε πρόδρομοι του Ιησού μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Ευλόγησε, Κύριε, σε παρακαλούμε, το λαό σου, ο οποίος εμπιστεύεται στη μεσιτεία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και χορήγησέ του ό,τι με πίστη σου ζητεί.
Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εναποθέτουμε, Κύριε, αυτά τα δώρα στην τράπεζά σου, τιμώντας με ευσέβεια τη γέννηση του αγίου Ιωάννη, ο οποίος προανήγγειλε την έλευση του Σωτήρα και όταν ήλθε τον έδειξε στους ανθρώπους. Διά του ιδίου Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

† Ο Κύριος να είναι μαζί σας.

– Και με το πνεύμα σου.

† Ας υψώσουμε τις καρδιές μας.

– Είναι στραμμένες προς τον Κύριο.

† Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας.

– Άξιο και δίκαιο.

Πραγματικά είναι άξιο και δίκαιο, καθήκον ιερό και σωτήριο, παντού και πάντοτε να σ’ ευχαριστούμε, Κύριε, Πατέρα άγιε, Θεέ παντοδύναμε και αιώνιε, διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.
Το μεγαλείο σου, λοιπόν, δοξολογούμε, για τον πρόδρομο του Υιού σου, τον μακάριο Ιωάννη, τον μόνο που περιέβαλες με δόξα ασύγκριτη
από όλους του υιούς των ανθρώπων.
Αυτός, πράγματι, χαρά μεγάλη με τη γέννησή του σκόρπισε, και, πριν ακόμη γεννηθεί, σκίρτησε στα σπλάχνα της μητέρας του για τον ερχομό του Σωτήρα των ανθρώπων.
Ήταν επίσης ο μόνος από όλους τους προφήτες ο οποίος έδειξε τον Χριστό ως Αμνό της λυτρώσεώς μας.
Αλλά και στον Ιορδάνη, για να εξαγνισθούν τα ύδατα, βάπτισε τον ίδιο το δημιουργό του Βαπτίσματος.
Και προσφέροντας, τέλος, το αίμα του, αξιώθηκε για εκείνον να δώσει την υπέρτατη μαρτυρία.
Γι’ αυτό με τις ουράνιες δυνάμεις και εμείς, εδώ στη γη, διαρκώς σε δοξολογούμε και στη μεγαλειότητά σου ακατάπαυστα ψάλλουμε:

Άγιος, άγιος, άγιος…

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Λκ 1, 78)

Χάρη στην ευσπλαχνική καλοσύνη του Θεού μας, θα μας επισκεφθεί από ψηλά ο ήλιος που ανατέλλει.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε παρακαλούμε, Κύριε, ενισχυμένοι από το δείπνο του ουράνιου Αμνού, χορήγησε στην Εκκλησία σου, η οποία με χαρά τιμά σήμερα τη γέννηση του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, να αναγνωρίζει τον Ιησού Χριστό ως πηγή για τη δική της αναγέννηση.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου