Φυλλάδιο Πανήγυρης Αγίας Δωρεάς

                                                                                  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

 

                                                                                                      (Κύκλος Γ)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 81 [80], 17)

Ο Κύριος τους έθρεψε με το εκλεκτότερο σιτάρι, και με μέλι από την πέτρα τους χόρτασε.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο οποίος με το θαυμαστό Μυστήριο της Ευχαριστίας μας παρέδωσες την ανάμνηση του Πάθους σου, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να τιμούμε το ιερό Μυστήριο του Σώματος και του Αίματός σου, ώστε πάντοτε να απολαμβάνουμε τη χάρη του λυτρωτικού σου έργου, εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις, με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης  (14, 18-20)

Τις ημέρες εκείνες, ο Μελχισεδέκ, ο βασιλιάς της Σαλήμ, έφερε ψωμί και κρασί, διότι ήταν ιερέας του Θεού του υψίστου και ευλόγησε τον Άβραμ και είπε: «Ευλογημένος ο Άβραμ από το Θεό τον ύψιστο, ο οποίος έπλασε τον ουρανό και τη γη και ευλογημένος ο Θεός ο ύψιστος, ο οποίος παρέδωσε τους εχθρούς σου στο χέρι σου. Και ο Άβραμ έδωσε σ’ αυτόν ένα δέκατο απ’ όλα».

Λόγος του Κυρίου

  

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (110)

Εσύ είσαι ιερέας αιώνια,

         κατά την τάξη του Μελχισεδέκ.

 

Είπε ο Κύριος στον Κύριό μου:*

«Κάθισε στα δεξιά μου,

έως ότου θέσω τους εχθρούς σου *

υποπόδιο των ποδιών σου».

 

Ο Κύριος θα στείλει απ’ τη Σιών

το σκήπτρο της δύναμής σου, *

για να κυριαρχήσεις ανάμεσα στους εχθρούς σου.

 

Μαζί σου θα είναι η εξουσία, την ήμερα της δύναμής σου, +

μέσα σε ιερή λαμπρότητα. *

Απ’τα σπλάχνα, πριν το άστρο της αυγής, εγώ σε γέννησα.

Ορκίστηκε ο Κύριος και δε θα μετανιώσει:+

«Εσύ είσαι ιερέας αιώνια, *

κατά την τάξη του Μελχισεδέκ».

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (11, 23-26)

         Αδελφοί, εγώ παρέλαβα από τον Κύριο ό,τι και σας παρέδωσα: πως ο Κύριος Ιησούς, κατά τη νύχτα που παραδινόταν, πήρε τον άρτο και, αφού ευχαρίστησε, τον τεμάχισε και είπε: «Αυτό είναι το σώμα μου, που είναι για σας. Αυτό να κάνετε στην ανάμνησή μου». Επίσης, μετά το δείπνο, πήρε και το ποτήρι λέγοντας: «Το ποτήρι αυτό είναι η νέα διαθήκη με το αίμα μου. Αυτό να κάνετε, όσες φορές πίνετε, στην ανάμνησή μου».

         Πράγματι, κάθε φορά που θα τρώτε αυτόν τον άρτο και θα πίνετε αυτό το ποτήρι, αναγγέλλετε το θάνατο του Κυρίου, έως ότου έλθει.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Ιω.6,51-52)

Αλληλούια. Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

         + Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9, 11β-17)

         Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους δέχθηκε και τους μιλούσε για τη Βασιλεία του Θεού και όσους είχαν ανάγκη από θεραπεία τους γιάτρευε. Αλλά η ήμερα έφθανε στο τέλος της. Τον πλησίασαν τότε οι Δώδεκα και του είπαν: «Άφησε τον κόσμο να φύγει, για να πάνε στα γύρω χωριά και τις αγροικίες να περάσουν τη νύχτα και να βρουν τροφή, διότι εδώ βρισκόμαστε σε έρημο τόπο». Κι εκείνος τους είπε: «Εσείς δώστε τους να φάνε». Κι αυτοί του είπαν: «Εμείς εδώ δεν έχουμε περισσότερα από πέντε ψωμιά και δυο ψάρια. Εκτός και αν πάμε να αγοράσουμε τροφές για όλον αυτό το λαό».

         Διότι ήταν περίπου πέντε χιλιάδες άνδρες. Κι εκείνος είπε στους μαθητές του: «Βάλτε τους να καθίσουν κατά ομάδες, ανά πενήντα». Και το έκαμαν, βάζοντάς τους όλους να καθίσουν για φαγητό.

         Κι αφού ο Ιησούς πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δυο ψάρια, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, είπε γι’ αυτά την προσευχή της ευλογίας, τα έκοψε και τα έδωσε στους μαθητές του για να τα μοιράσουν στον κόσμο. Κι έφαγαν όλοι και χόρτασαν και σήκωσαν ό,τι τους περίσσεψε, δώδεκα κοφίνια από κομμάτια.

Λόγος του Κυρίου

  

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Λόγος του Θεού μας δίδαξε ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, αλλά και με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού. Για τούτο ας τον παρακαλέσουμε να μας χαρίζει πάντοτε το Λόγο του και τον Άρτο που κατέβηκε από τον ουρανό, ως τροφή μας επί της γης. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε η Θυσία του Ιησού Χριστού του Κυρίου της να την πλουτίζει με κάθε χάρη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για όσους υποφέρουν ανά τον κόσμο, ώστε να βρουν ανακούφιση στην αλληλεγγύη των χριστιανών και στην εξ ύψους βοήθεια, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για τα παιδιά, που κατά τη φετινή χρονιά κάνουν την πρώτη τους Κοινωνία, ώστε να βρουν στον Ιησού της Ευχαριστίας τον αληθινό φίλο και αδελφό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

         Για την ευχαριστιακή μας σύναξη, ώστε η κοινωνία μας στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού να μας χαρίσει την εγγύηση της αναστάσεως, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε, Θεέ Πατέρα μας, Εσύ που έθρεψες το λαό σου τον Ισραήλ με το μάννα κατά την πορεία του στην έρημο, μη στερήσει ποτέ τον Άρτο της ζωής από την Εκκλησία σου, που την καθιστά ένα Σώμα. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

  

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησε στην Εκκλησία σου, Κύριε, τα αγαθά της ενότητας και της ειρήνης, τα οποία κατά τρόπο θαυμαστό, εκφράζονται από τα δώρα που σου προσφέρουμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ιω 6, 57)

Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, μένει σ’ εμένα, και εγώ σ’ αυτόν, λέει ο Κύριος.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξίωσέ μας, Κύριε, στην αιωνιότητανα απολαμβάνουμε τη θεότητά σου όπως στην παρούσα ζωή μας προεικονίζει η μετάληψη του Σώματος και του Αίματός σου, εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου