Φυλλάδιο Κυριακής της Πεντηκοστής

Κύκλος Β’ 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Σοφ. Σολ 1, 7)

Το Πνεύμα του Κυρίου πλημμύρισε την οικουμένη. Εκείνος που συγκρατεί τα πάντα γνωρίζει κάθε λόγο. Αλληλούια.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε ο Θεός, ο οποίος με το Μυστήριο της σημερινής πανήγυρης, εξαγιάζεις όλη την Εκκλησία σου, παρούσα σε κάθε λαό και έθνος, σκόρπισε ως τα πέρατα της οικουμένης τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και συνέχισε με τη σημερινή κοινότητα των πιστών τα θαυμαστά έργα που πραγματοποίησες στις αρχές του ευαγγελικού κηρύγματος.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (2, 1-11)

          Όταν έφθασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Και έγινε ξαφνικά από τον ουρανό ήχος, όπως ακριβώς φυσά βίαιος άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου κάθονταν. Και φάνηκαν σ’ αυτούς να διαμερίζονται σαν γλώσσες φωτιάς και κάθισε η καθεμιά επάνω στον καθένα τους, και γέμισαν όλοι Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν άλλες γλώσσες, καθώς το Πνεύμα τούς έδινε να εκφράζονται.

Στην Ιερουσαλήμ κατοικούσαν τότε Ιουδαίοι, άνδρες ευλαβείς από κάθε έθνος που υπάρχει κάτω από τον ουρανό. Και όταν έγινε αυτή η βοή, συγκεντρώθηκε το πλήθος και κυριεύτηκε από σύγχυση, γιατί τους άκουαν να μιλούν ο καθένας ξεχωριστά στη δική του γλώσσα. Έμεναν λοιπόν εκστατικοί και θαύμαζαν λέγοντας: «Όλοι αυτοί που μιλούν δεν είναι Γαλιλαίοι; Και πώς εμείς τους ακούμε καθένας στη δική μας μητρική γλώσσα; Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίτες και όσοι κατοικούν τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία και την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ασία, τη Φρυγία και την Παμφυλία, την Αίγυπτο και τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη, και όσοι Ρωμαίοι παρεπιδημούν, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες, τους ακούμε να λαλούν στις δικές μας γλώσσες τα μεγαλεία του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (104)

 Εξαποστέλλεις το πνεύμα σου, Κύριε,
και το πρόσωπο της γης ανανεώνεις.

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο.*
Κύριε, Θεέ μου, τόσο πολύ δοξάστηκες!
Πόσο πολλά είναι τα έργα σου, Κύριε!+
Γέμισε η γη από τα πλάσματά σου.

Αφαιρείς την πνοή τους και χάνονται*
και στο χώμα τους επιστρέφουν.
Στέλνεις το πνεύμα σου και θα πλαστούν*
και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης.

Αιώνια ας είναι η δόξα του Κυρίου.*
Αγάλλεται ο Κύριος για τα έργα του.
Ευχάριστη ενώπιόν του ας είναι η ομιλία μου,*
κι εγώ θα ευφραίνομαι για τον Κύριο.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες (5, 16-25)

          Σας λέω, αδελφοί: πορεύεστε σύμφωνα με το Πνεύμα και τότε δε θα εκτελείτε τις επιθυμίες της σάρκας. Διότι η σάρκα επιθυμεί ενάντια από ό,τι επιθυμεί το Πνεύμα, και το Πνεύμα ενάντια στις επιθυμίες της σάρκας, διότι αυτά τα δύο είναι αντίθετα μεταξύ τους, κι έτσι να μην μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε. Αλλά, εάν οδηγείστε από το Πνεύμα, δε βρίσκεστε κάτω από το νόμο. Ολοφάνερα, πράγματι, είναι τα έργα της σάρκας, που είναι: η πορνεία, η ακαθαρσία, η ασέλγεια, η ειδωλολατρία, η μαγεία, οι έχθρες, η φιλονικία, η ζήλια, οι θυμοί, οι τσακωμοί, οι διχόνοιες, οι διαιρέσεις, οι φθόνοι, τα μεθύσια, οι ασωτείες και όλα τα όμοιά τους. Σχετικά με αυτά σας προειδοποιώ, όπως και στο παρελθόν σας έχω προειδοποιήσει, ότι όσοι κάνουν τέτοια πράγματα δε θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού. Αντίθετα, ο καρπός του Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η χρηστότητα, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια. Εναντίον αυτών δεν υφίσταται νόμος.

Εκείνοι, όμως, που ανήκουν στον Ιησού Χριστό, σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες. Αν ζούμε από το Πνεύμα, ας πορευόμαστε σύμφωνα με το Πνεύμα.

Λόγος του Κυρίου

 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Αλληλούια. Έλα, Πνεύμα Άγιο, γέμισε τις καρδιές των πιστών σου και άναψε σ’ αυτές τη φλόγα της αγάπης σου. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (15,26-27.16,12-15)

          Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία, διότι απ’ την αρχή είστε μαζί μου.

Ακόμα έχω πολλά να σας πω, αλλά δεν μπορείτε ακόμα να τα σηκώσετε. Όταν όμως έλθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διότι δε θα μιλήσει αφ’ εαυτού του, αλλά θα πει όσα ακούσει και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει. Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου. Γι’ αυτό είπα πως από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, αφού με το Βάφτισμα και το Χρίσμα λάβαμε το Άγιο Πνεύμα, με τη δύναμη του οποίου μπορούμε να επικαλούμαστε το Θεό και να τον ονομάζουμε “Πατέρα”, με υιική εμπιστοσύνη ας του απευθύνουμε τις ικεσίες μας, ψάλλοντας: Στείλε το Πνεύμα σου, Κύριε, να ανανεώσει της γης την όψη!

Για την Εκκλησία του ζωντανού Θεού, ώστε φωτισμένη από το Πνεύμα της ζωής να φλογίσει ολόκληρο τον κόσμο με το κήρυγμα της σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες αποβλέπουν στην προώθηση της ειρήνης, της ομόνοιας και της ενότητας των εθνών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους καταπιέζονται από δυσκολίες και θλίψεις, ώστε το Παράκλητο Πνεύμα να τους χαρίσει την αληθινή παρηγοριά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους κατ’ εικόνα της πρώτης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ώστε το Πανάγιο και ζωοποιό Πνεύμα να ανανεώσει μέσα μας τη χάρη του Βαφτίσματος και του Χρίσματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, εισάκουσε το λαό σου: στείλε το Πνεύμα σου για να ανανεώσει στην Εκκλησία σου τα θαυμαστά δώρα με τα οποία την πλούτισες στην πρώτη Πεντηκοστή. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ 

Στείλε, Θεέ Πατέρα, το Πνεύμα το Άγιο για να μας αποκαλύψει περισσότερο το ύψιστο Μυστήριο αυτής της θυσίας, όπως υποσχέθηκε ο Υιός σου, και να μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πράξ 2, 4. 11)

Όλοι πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο και μιλούσαν για τα θαυμαστά έργα του Θεού. Αλληλούια.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πανάγαθε, που χορηγείς ουράνια αγαθά στην Εκκλησία σου, διαφύλαξε σ’ εμάς τη χάρη σου, για να μένει πάντα ενεργός η δύναμη του Πνεύματός σου και η πνευματική τροφή που λάβαμε να αυξάνει την αιώνια λύτρωση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου