Φραγκίσκος προς Μαριανούς Αδελφούς: «Μείνετε πιστοί στην υπηρεσία της εκπαίδευσης»

Στις 24-3-22 ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σε Ακρόαση τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνδιάσκεψη της Κοινότητας των Μαριανών Αδελφών, η οποία διεξάγεται ανά 8ετία.

Εκτενή τμήματα του θερμού χαιρετισμού του, σε δική μας μετάφραση:

Χαιρετίζω τους συμμετέχοντες στη Γενική σας Συνδιάσκεψη. Είναι στιγμές προβληματισμού, ανάγνωσης των σημείων των καιρών και κοιτάζοντας «πάντα μπροστά». Όπως κάνει ο κυβερνήτης ενός σκάφους, που παρακολουθεί 2-3 σημεία αναφοράς, που του δίνουν προσανατολισμό. Κι εσείς, επαληθεύετε, υποθέτω, τη διαδρομή σας με βάση κάποια σταθερά σημεία. Το πρώτο είναι ο Λόγος του Θεού. Εύκολο να το πεις αλλά όχι να το κάνεις! Ειδικά όταν ο Λόγος μας ζητά να «κοιτάξουμε πέρα», όπως είναι και ο τίτλος της Συνάντησής Σας: «πέρα» από την εγκόσμια νοοτροπία και τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα.

Μού φαίνεται ότι αυτή είναι η προοπτική που έχετε επιλέξει. Πιστοί στις ρίζες σας αλλά και παγκόσμιο άνοιγμα. Πιστοί στην υπηρεσία εκπαίδευσης και στον ευαγγελισμό των νέων, σύμφωνα με το χάρισμα του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat, ο οποίος ήξερε να διδάσκει τους νέους να ανοίγονται στο Θεό και στο σχέδιο αγάπης του. Όλα αυτά ανήκουν στις ρίζες και στην κληρονομιά σας και ζητούν να είναι σε επαφή με τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και τα χαρακτηριστικά των νέων. Ένα δε από τα ενδιαφέροντα τω νέων είναι πλέον η οικολογία, όπου υπάρχει μεγάλο πεδίο εκπαίδευσης για να γίνει τρόπος ζωής. Κανείς δε γεννιέται θεματοφύλακας της Δημιουργίας, αλλά γίνεται μέσα από το ταξίδι της εκπαίδευσης.

Το παράδειγμα της οικολογίας μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική και κοινωνική δέσμευση ή ο τομέας της επικοινωνίας. Σε εσάς όμως ανήκει η θρησκευτική και πνευματική εκπαίδευση, ως βάση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. «Να κοιτάζετε πέρα» η εκπαίδευση είναι η καλύτερη πρόκληση για τον άνθρωπο!

Είθε το Άγιο Πνεύμα να σας φωτίζει και παρηγορεί στο ταξίδι σας και στην υπηρεσία σας και να σας συνοδεύει η Ευλογία μου.

Και σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα, γιατί «αυτή η δουλειά» δεν είναι εύκολη!

Υ.Γ. Μερικές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, όχι ιδιαίτερα γνωστές:

— Ο ιρλανδός αδελφός Walfrid, υπηρετώντας σε σχολείο στη Σκωτία, ίδρυσε την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της Σέλτικ!

— Ο αδ. Henri Verges, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1994 στο Αλγέρι, ανακηρύχθηκε άγιος το 2018.

— Σαράντα επτά (47) Μαριανοί Αδελφοί, θύματα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ανακηρύχθηκαν Μακάριοι το 2007.  

— Από το 1858, στη γαλλική Νέα Καληδονία, υπάρχει και «γυναικείο τάγμα» των Soeurs Tertiaires de la Societe de Marie, που ασχολείται κυρίως με την κατήχηση των ιθαγενών γυναικών Kanak.

— Στις 31-12-2016 υπήρχαν 3154 Μαριανοί Αδελφοί, σε όλες τις ηπείρους κατανεμημένοι σε 26 Επαρχίες.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Vatican Media

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου