Φραγκίσκος: πληγώνοντας μια γυναίκα προσβάλεις το Θεό

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: ΠΛΗΓΩΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ

 

 

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η Εκκλησία τιμά τη Μητρότητα της Παναγίας. Η Μαρία είναι η γυναίκα που διαλογίζεται, ικανή να υποστηρίξει «το σκάνδαλο της φάτνης» προσφέροντας τον πόνο της σιωπηρά και υποδεικνύοντας  μια «γενεσιουργό» πίστη, γιατί είναι σε θέση να συνδυάσει το όμορφο και το άσχημο σύμφωνα με το βλέμμα του Θεού.

Η Παναγία με το παράδειγμα και τη συγκατάθεσή της δείχνει τη μητρική, γενναιόδωρη και γόνιμη αγάπη της. Ο Φραγκίσκος κοιτάζει το «ναι» της, τον πόνο της μπροστά στις αδικίες που υπέστη ο Υιός της, το παράδειγμά της ως μητέρας που με ένα απλό βλέμμα ενσταλάζει την ελπίδα και τον «τρόπο αναγέννησης και ωρίμανσης». Στη Λειτουργία που τελείται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Πάπας υπενθυμίζει στο κήρυγμά του ότι «οι μητέρες, οι γυναίκες βλέπουν τον κόσμο όχι για να τον εκμεταλλευτούν, αλλά για να έχει ζωή».

«Και καθώς οι μητέρες δίνουν ζωή και οι γυναίκες φροντίζουν τον κόσμο, ας εργαστούμε όλοι για να προωθήσουμε τις μητέρες και να προστατεύσουμε τις γυναίκες. Πόση βία κατά των γυναικών! Αρκετά! Το να πληγώνεις μια γυναίκα είναι να προσβάλεις το Θεό, που από μια γυναίκα πήρε την ανθρωπότητα, όχι από έναν άγγελο: από μια γυναίκα».

«Στο μυαλό έρχονται τα πρόσωπα των μητέρων που φροντίζουν ένα άρρωστο ή ένα παιδί με δυσκολίες. Πόση αγάπη υπάρχει στα μάτια τους, που ενώ κλαίνε ξέρουν να εμφυσούν λόγους ελπίδας! Το δικό τους βλέμμα είναι συνειδητό, χωρίς ψευδαισθήσεις, αλλά πέρα ​​από τον πόνο και τα προβλήματα προσφέρει μια ευρύτερη οπτική, αυτή της φροντίδας, της αγάπης που αναγεννά την ελπίδα».

«Αυτό κάνουν οι μητέρες: ξέρουν πώς να ξεπερνούν τα εμπόδια και τις συγκρούσεις, ξέρουν πώς να ενσταλάξουν την ειρήνη». Είναι ικανές, σημειώνει ο Πάπας, «να κρατούν μαζί τα νήματα της ζωής».

«Και η Εκκλησία είναι μητέρα, η Εκκλησία είναι γυναίκα. Για το λόγο δεν μπορούμε να βρούμε τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία αν δεν την αντικατοπτρίζουμε σε αυτήν την καρδιά γυναίκας-μητέρας. Αυτή είναι η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, η σπουδαιότερη, από την οποία πηγάζουν άλλες πιο συγκεκριμένες, πιο δευτερεύουσες. Όμως η Εκκλησία είναι μητέρα, η Εκκλησία είναι γυναίκα».

 

(πηγη:vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου