ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

Ο σημερινός κόσμος έχει ανάγκη από τη συμφιλίωση, ιδιαίτερα  στο φως του τόσου αίματος που έχει χυθεί κατά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι το κάλεσμα που ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει  στο μήνυμα που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως. Σ’ αυτό κάνει αναφορά  στη διεθνή τραγική κατάσταση για να προτείνει  μία πορεία  διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων:  «Μπορούμε να συνοδέψουμε τα θύματα  με την προσευχή μας και να ανανεώσουμε   τη δέσμευσή μας  για μια διαρκή ειρήνη, προωθώντας  τον διάλογο  μεταξύ των θρησκευτικών μας παραδόσεων, διότι η αδιαφορία και η  αμοιβαία άγνοια μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην έλλειψη εμπιστοσύνης  αλλά  δυστυχώς και συγκρούσεις».

«Σήμερα οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη  στο Θεό και ο ένας στον άλλο για τις διαιρέσεις  που οι χριστιανοί προκάλεσαν στο Σώμα του Χριστού». Είναι η πρόσκληση που στέλνει στο μήνυμα στο οποίο αναφερόμενος  στη Βούλα της προκήρυξης του Ιωβηλαίου έτους, υπενθυμίζει ότι είναι « επείγον η ενότητα  να αποκαλύψει  το μυστήριο της ευσπλαχνίας, τη γέφυρα που ενώνει το Θεό με τον άνθρωπο, ανοίγοντας  την καρδιά στην ελπίδα  να αγαπήσουμε αλλήλους, παρά την αμαρτωλότητα μας». Υπενθυμίζοντας  το Ιωβηλαίο έτος, ο Πάπας θεωρεί «κατάλληλο τον καιρό, να ολοκληρωθεί η ευσπλαχνία του Πατέρα που αποκαλύπτεται πλήρως στο πρόσωπο του Υιού, του Ιησού Χριστού,  και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αποτελεσματικό σημείο  της αγάπης του Θεού, διαμέσου   της συγνώμης μας και των έργων της αμοιβαίας ευσπλαχνίας».

Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο , «είναι προνοιακό ότι η επέτειος της ιστορικής Διακήρυξης  της άρσης  των αναθεμάτων του έτους 1054 πραγματοποιείται  την παραμονή του έτους της Ευσπλαχνίας» Η πρόσκληση είναι μία επανάληψη  της χειρονομίας του αείμνηστου Πάπα Παύλου ΣΤ  προς τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, «παραμερίζοντας  κάθε ανταγωνισμό, διαφορά και εχθρότητα και δημιουργώντας θέση για την λογική της αγάπης  και της αδελφοσύνης».

Αν και ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί  όλες οι διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου – η πεποίθηση του Πάπα Φραγκίσκου  είναι ότι «σήμερα υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την πορεία  προς την αποκατάσταση, αδελφικής ομόνοιας  και μυστηριακής ζωής, που υπήρχε μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων στη διάρκεια των πρώτων αιώνων της ζωής της Εκκλησίας: Μετά την επανάκτηση της αμοιβαίας αγάπης  και αδελφοσύνης, μέσα σε ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και αγάπης, δεν θα υπάρξει πια κανένα εμπόδιο  στην ευχαριστιακή κοινωνία, που δεν μπορεί να μην ξεπεραστεί με την προσευχή, τον εξαγνισμό των καρδιών, τον διάλογο και την επιβεβαίωση της αλήθειας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου