ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σήμερα είναι ήδη η Τρίτη Κυριακή του Πάσχα και η είδη του ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ με χαρά  επαναλαμβάνεται στη Θεία Λατρεία. Διερωτηθήκατε όμως γιατί; Διότι αδελφοί μου και αδελφές μου η ανάσταση του Χριστού είναι η πιο σημαντική είδηση  της πίστης μας. Πράγματι ο Απόστολος Παύλος γράφει: « Εάν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί η πίστη μας θα ήταν μάταιη», και συνεχίζει ο Απόστολος: «όμως ο  Χριστός αναστήθηκε».

Το Ευαγγέλιο σήμερα άρχισε  με τη διήγηση των δύο μαθητών που χαρούμενοι επιστρέφουν στην Ιερουσαλήμ. Είχαν φύγει την Κυριακή του Πάσχα θλιμμένοι και απογοητευμένοι από την πόλη μετά το θάνατο του θείου διδασκάλου τους  και πήγαιναν προς το χωριό τους την Εμμαούς, ένα χωριό  πολύ κοντά στην Ιερουσαλήμ που απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα. Στο δρόμο τους πλησίασε ο Αναστημένος Χριστός και άρχισε να βαδίζει μαζί τους, τους μιλά και τους ερμηνεύει τις Γραφές, τους ανοίγει τα μάτια τους  που δεν μπορούσαν ακόμη να δουν την πραγματικότητα, και όταν εκείνοι τον καλούν στο σπίτι τους, λέγοντάς του: «Μείνε μαζί μα Κύριε διότι βραδιάζει», κάθεται μαζί τους στο τραπέζι, τεμαχίζει τον άρτο   και τότε ανοίγονται πραγματικά τα μάτια τους και αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον Αναστημένο Χριστό.

Αμέσως παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, φθάνουν στην  Ιερουσαλήμ  και αρχίζουν να διηγούνται στους  άλλους αυτό που τους συνέβη στο δρόμο και το πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου, δηλαδή στην τέλεση της Ευχαριστίας, δηλαδή του Μυστηρίου που σήμερα εδώ τελούμε. 

Σήμερα το Ευαγγέλιο περιγράφει μία άλλη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές του.  Όμως οι αντιδράσεις τους διάφορες: φόβος, απιστία, νομίζουν πως βλέπουν κάποιο φάντασμα, ότι έχουν μία ψευδαίσθηση, μία φαντασία.

Δεν είναι εύκολο για τους αποστόλους να πιστέψουν στην ανάσταση του Χριστού μετά που τον είδαν να πεθαίνει πάνω στο σταυρό και να ενταφιάζεται μέσα σε μνήμα.

Όμως ο Ιησούς αναστήθηκε: Είναι αληθινά ζωντανός. Ο θάνατος δεν έχει καμία δύναμη πάνω του. Εκείνος είναι η Ζωή. Ο Θάνατος δεν έχει καμία εξουσία πάνω του. Αυτή είναι η χαρμόσυνη είδηση. Είναι η αληθινή είδηση που και εμείς καλούμαστε να πιστέψουμε και να κηρύξουμε σε όλους. Όταν  συχνά επαναλαμβάνουμε το «Χριστός Ανέστη», να μην είναι ένας απλός και τυπικός πασχαλινός χαιρετισμός, μία σύντομη ειλικρινής και πράξη πίστεως.

Ο Ιησούς δείχνει στους μαθητές του τα σημάδια του πάθους που είναι ακόμη πάνω στα χέρια και τα πόδια του. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του, άπιστοι και φοβισμένοι όπως φαίνονται, να τον αγγίξουν διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα φάντασμα αλλά ότι είναι ο ίδιος ο διδάσκαλός του ζωντανός και αληθινός. Και για να επιβεβαιώσει όλα αυτά τους ζητάει κάτι να φάει. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα φάντασμα δεν τρώει διότι δεν είναι ζωντανό και δεν πεινά. Ο Ιησούς πεινά, τρώει  μαζί με τους μαθητές του μετά την ανάστασή του πριν ανεβεί στον Πατέρα του. 

Ο Ιησούς εμφανίζεται, μιλά με τους μαθητές του , αφήνει να τον αγγίξουν. Αυτές είναι τρεις κινήσεις ενδιαφέρουσες που δηλώνουν ότι ο Ιησούς θέλει να καταστήσει αυτόπτες μάρτυρες της Αναστάσεώς του όλους τους Αποστόλους του. Ο αληθινός και αυτόπτης μάρτυρας είναι εκείνος που είδε με τα ίδια του τα μάτια, άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά και άγγιξε με τα ίδια του τα χέρι.

Αυτό συνέβη και με τους μαθητές. Όποιος δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν αγγίζει δεν μπορεί να είναι μάρτυρας των γεγονότων.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν μακάριοι οι απόστολοι που αξιώθηκαν να δουν τον Αναστημένο Χριστό! Αδελφοί μου και αδελφές μου μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτός ο μακαρισμός ισχύει και για μας!

Η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της Εβδομάδας. Είναι η ημέρα του Κυρίου, του Αναστημένου Χριστού. Είμαστε καλεσμένοι ως εκκλησιαστική κοινότητα των μαθητών του Χριστού να δούμε, να ακούσουμε , να διαπιστώσουμε την αγάπη του για μας. Και σήμερα μας μίλησε μέσω των δύο αναγνωσμάτων και του ευαγγελίου που ακούσαμε.  Στη συνέχεια θα έχουμε την διήγηση του Πάθους, του Θανάτου και της Αναστάσεως την ώρα της καθαγιάσεως θα είναι εδώ παρών μυστηριακά κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου και την ώρα της αγίας κοινωνίας θα γίνουμε ένα μαζί του. Ο τεμαχισμός του άρτου είναι η δύναμη της αγάπης. Έτσι θα μάθουμε και εμείς να τεμαχιζόμαστε για τους αδελφούς μας

Αυτή είναι η δύναμη της αγάπης, της χριστιανικής αγάπης, μια αγάπη που δεν περιμένει αντάλλαγμα.  Δεν μετρούμε πόσοι μας αγαπούν αλλά πόσους αγαπούμε, όσο περισσότερους αγαπούμε τόσο καλύτερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε μαθητές του Αναστημένου Χριστού. Καλή Κυριακή.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου