ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Μια πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε τελευταία αποκάλυψε πως η γυναίκα  αφιερώνει στη ζωή της τέσσερα χρόνια και εννέα μήνες  για να μιλά στο τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο  42.000 ώρες. Οι άνδρες  περνούν στο τηλέφωνο  τρία χρόνια και τρεις μήνες, δηλαδή περίπου 28.000 ώρες.

        Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι το 30% των ανθρώπων τσακώνεται  κάθε μέρα. Αιτία των διαπληκτισμών η κατάσταση στο σπίτι, στην εργασία, το χρήμα, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια και με τους συνανθρώπους.      

Ο άνθρωπος συχνά χάνεται στα λόγια. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν πάρα πολύ, χωρίς να  έχουν να πουν κάτι σοβαρό.

        Ο Ιησούς  όμως στη σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου δεν χάνεται στα πολλά λόγια. Διαβάζει  το τυχαίο  εδάφιο της Γραφής από την Προφητεία του  Ησαΐα,  και στη συνέχεια κάνει μια πολύ σύντομη ομιλία. Λέει σε όσους τον ακούνε στη Συναγωγή: «Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τα’ αυτιά σας». 

Στο πρόσωπο του Ιησού ο λόγος μετατρέπεται σε  γεγονός.

        Κι εμείς λοιπόν  καλούμαστε  να περιοριστούμε στα έργα, να αποφεύγουμε την πολυλογία. Μερικοί μπορούν να μιλούν  όλη την ημέρα χωρίς να καταφέρουν  να πουν κάτι σοβαρό.

        Έλεγε πράγματι κάποιος φιλόσοφος: «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα 9/10 του κακού  που γίνεται στον κόσμο  προκαλείται από τα λόγια». Αντί λοιπόν για τα πολλά λόγια  φθάνουν τα λίγα. Και αντί για τα λίγα προτιμότερη είναι η σιωπή.

Είναι η ίδια η ζωή που έχει αξία.

Σήμερα όπως και χθες  αλλά και πάντοτε οι άνθρωποι δεν προσελκύονται από  τα μεγάλα λόγια. Αυτά απλώς εντυπωσιάζουν. Μόνο τα έργα μπορούν να παραδειγματίσουν και πείσουν.

        Στα μάτια εκείνου που δεν πιστεύει,  αξίζει πολύ περισσότερο αυτό που κάνει ο Χριστιανός από αυτά που  λέει. Κάποιος φιλόσοφος, ο γνωστός Πασκάλ  έλεγε: «Εάν θέλεις να καλυτερεύσεις  έναν άνθρωπο,  δίνοντάς του το καλό παράδειγμα καλυτερεύεις  δύο».

        Μετά από όλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε  πόση αξία έχει το καλό παράδειγμα, η προσωπική και συλλογική χριστιανική μαρτυρία, «Δεν αρκεί να είμαστε πιστοί, πρέπει να είμαστε και πειστικοί». Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα ενός σοφού ανθρώπου που έλεγε: «είναι καλύτερα να αφήσουμε να μιλά η ίδια η ζωή μας, παρά η γλώσσα μας».

        Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Πάπα Βενέδικτου Δέκατου Έκτου, ο οποίος έλεγε πριν από λίγο καιρό στους ανθρώπους που τον άκουγαν: «Μόνο όποιος θέτει τον εαυτό του μπροστά στο λόγο του Θεού μπορεί στη συνέχεια να τον κηρύττει».

Το  ίδιο  αδελφοί μου και  αδελφές μου, λέω και εγώ πρώτα στον εαυτό και έπειτα σε σας που διαβάζεται αυτές τις σκέψεις.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου