ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

 

Όταν ζητάει κάποιος σε ένα παιδί να του πει τι σκέπτεται για το τέλος του κόσμου; Το παιδί απαντά με όρους και λέξεις καταστροφής και μηδενισμού, όπως μπορεί να κάνει μια ατομική βόμβα και η μόλυνση που ακολουθεί. Όταν όμως ερωτάται ο Ιησούς για το τέλος του κόσμου, απαντά με όρους και λέξεις ολοκλήρωσης και επιστροφής. Εκείνος βεβαιώνει με πειστικότητα και δύναμη πειθούς ότι ο Υιός του ανθρώπου θα επιστρέψει. Όχι όπως κατά τον πρώτο του ερχομό για να αναγγείλει τη Βασιλεία του Θεού και τον καιρό της ευσπλαχνίας , αλλά για ολοκληρωθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού.
Τότε ο κάθε ένας θα βρει τη θέση του και θα αποκτήσει την ανταμοιβή σύμφωνα με τα έργα του.(Mt 16,27). Το κήρυγμα του Ιησού είναι γεμάτη από αυτή την ανησυχία: να ανοιχτούν να μάτια των ανθρώπων πάνω στα φαινόμενα τα οποία θα προηγηθούν αυτού του τέλους του κόσμου που δεν θα είναι μια επιστροφή στο χάος και στο μηδέν αλλά μία είσοδος στη δόξα. Αλλά αυτό που μένει και θα παραμένει άγνωστο στους ανθρώπους είναι το πότε θα συμβεί αυτό το τέλος του κόσμου. Αυτό είναι ένα μυστικό που μόνο ο Θεός Πατέρας γνωρίζει. Ο ίδιος ο Θεός δεν το αποκάλυψε ακόμη. Να γιατί ούτε ο Λόγος του Θεού ο ίδιος ο Υιός του Θεού το γνωρίζει. Ο Πατέρας δεν εξέφρασε ακόμη αυτή τη σκέψη του, εξ αιτίας της αιώνιας υπομονής και της απεριόριστης καλοσύνης του.(2Pt 3,9). Είναι περιττό να επιμένει κανείς να ερωτά το γιατί;(At 1,6-7) Για τη στιγμή αυτή δεν μας αφορά και δεν είναι ούτε χρήσιμο να το μάθουμε.
Το μόνο που έχει αξία και σημασία είναι να γνωρίζουμε ότι αυτή η επάνοδος του Χριστού είναι μία πραγματικότητα και πρέπει να ετοιμαστούμε γι’ αυτόν το ερχομό, διαφορετικά θα μας βρει αμετάκλητα έξω από τη Βασιλεία του Θεού.(Ματθαίος 25,11-12; Λουκάς 13,25). 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου