Το όπλο της Χριστιανοσύνης η αγάπη

Το όπλο της Χριστιανοσύνης η αγάπη

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος Η Χριστιανοσύνη δεν κηρύττει την ειρήνη, αλλά προσπαθεί να την βιώσει. Δεν κηρύττει τη συμφιλίωση, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στην επικράτησή της. Δεν κηρύττει την αγάπη, αλλά κάνει υπέρβαση των διαφορών, προκειμένου ο λαός να τη βιώσει

«Το μεγαλύτερο όπλο της Χριστιανοσύνης είναι η αγάπη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτης Αιγαίου Νικόλαος, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την επικείμενη επίσκεψη των τριών Ιεραρχών στη Λέσβο το πρωί του Σαββάτου.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρθηκε στο ανεπανάληπτο γεγονός της κορυφαίας συνάντησης τριών φωτισμένων ηγετών της Χριστιανοσύνης, οι οποίοι παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές χωρίζουν τα δύο δόγματα, κάνουν την υπέρβαση και έρχονται στο νησί για να προσκυνήσουν τον ανθρώπινο πόνο και να ευχαριστήσουν τους κατοίκους του νησιού για την αλληλεγγύη και την αγάπη που έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα.

«Η σπουδαιότητα του ταξιδιού οφείλεται σε δύο γεγονότα. Το πρώτο αφορά στον κόσμο εκτός Λέσβου και το δεύτερο στο νησί και σ' ολόκληρη τη χώρα. Έρχονται οι τρεις προκαθήμενοι των τριών εκκλησιών για να μιλήσουν με δυνατή φωνή και να απευθύνουν έκκληση, να σταματήσει επιτέλους το εμπόριο όπλων και η χρήση τους.

Είναι μια φωνή Ευαγγελική. Η Χριστιανοσύνη δεν κηρύττει την ειρήνη, αλλά προσπαθεί να την βιώσει. Δεν κηρύττει τη συμφιλίωση, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στην επικράτησή της. Δεν κηρύττει την αγάπη, αλλά κάνει υπέρβαση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δογμάτων, προκειμένου ο λαός και οι Ιεράρχες να βιώσουν αυτή την αγάπη.

Ο δεύτερος σκοπός της επίσκεψης είναι να εκφραστεί ευγνωμοσύνη από τους προκαθημένους της Εκκλησίας για τους ήρωες κατοίκους των ακριτικών μας νησιών και όλων των άλλων περιοχών, καθώς και όλων των εθελοντών, που έχουν αγκαλιάσει τους δυστυχισμένους ανθρώπους και θέλουν να τους προστατεύσουν.

Οι τρεις Ιεράρχες έρχονται εδώ για να προσκυνήσουν τον ανθρώπινο πόνο, τον Χριστό τον ίδιο στο πρόσωπο των δυστυχισμένων που θα συναντήσουν. Έρχονται να τους δηλώσουν ότι είναι κοντά τους και ότι αγωνίζονται. Ευτυχώς, η Εκκλησία αγωνίζεται με το λόγο της, την αγάπη της και την έμπρακτη βοήθειά της».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΕΗΣΗ

Αναφερόμενος στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης μας και στην προσευχή που θα απευθύνουν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος επισήμανε ότι δεν θα γίνει κοινή προσευχή, αλλά οι Ιεράρχες θα προσευχηθούν ο ένας μετά τον άλλον στη διάρκεια μιας σεμνής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον των πιστών.

«Η άποψή μου, είναι ότι οι τρεις Ιεράρχες όταν βρεθούν στην εξέδρα του λιμανιού, θα πρέπει να δώσουν τα χέρια και να απευθυνθούν στο Θεό Πατέρα, λέγοντας το Πάτερ Υμών. Αν γινόταν αυτό, θα τρανταζόταν ο κόσμος και η Χριστιανοσύνη. Σίγουρα ο Θεός δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να ακούσει μια τέτοια θερμή προσευχή αγάπης.

Αυτό που έχει προγραμματιστεί να γίνει, είναι ο κάθε Ιεράρχης να απευθύνει ξεχωριστή προσευχή για την αιώνια ανάπαυση όλων εκείνων των αδελφών μας, που χάθηκαν άδικα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να περάσουν στην ελευθερία. Στη συνέχεια, θα ριφθούν στη θάλασσα τρία δάφνινα στεφάνια στη μνήμη τους.

Στο τέλος της τελετής, ο πατέρας Φραγκίσκος θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους Λέσβιους πολίτες και τους Έλληνες γενικότερα, για να τους ευχαριστήσει για όλα όσα έχουν προσφέρει στους δυστυχισμένους της γης».

Πηγή: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου