Το φυλλάδιο της 9ης Κυριακής του Έτους, Κύκλος Γ

 

9η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 25 [24], 16. 18)

Κοίταξε με και ελέησέ με, Κύριε, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος. Πρόσεξε την ταπείνωσή μου και τον κόπο μου, και συγχώρεσε όλες τις αμαρτίες μου, Θεέ μου.


ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ πανάγαθε, επειδή γνωρίζουμε ότι τα σχέδια της θείας σου προνοίας ποτέ δεν διαψεύδονται, θερμά σε παρακαλούμε, ν’ απομακρύνεις από μας κάθε κακό και να μας χορηγείς ό,τι δύναται να μας είναι ωφέλιμο. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το τρίτο βιβλίο των Βασιλειών (8,41-43)

Εκείνες τις ήμερες, προσευχήθηκε ο Σολομών μέσα στο Ναό και είπε: «Και τον ξένο ακόμα, που δεν είναι από το λαό σου Ισραήλ, αλλά έρχεται από μακρινή γη για το όνομά σου – επειδή θα ακούσουν παντού το όνομά σου το μεγάλο και το χέρι σου το κραταιό και τον βραχίονά σου τον απλωμένο – όταν έλθει, λοιπόν, και προσευχηθεί προς ετούτο τον οίκο, εσύ να εισακούσεις από τον ουρανό, από τον τόπο της κατοίκησής σου, και να ενεργήσεις σύμφωνα με όλα για όσα ο ξένος σε επικαλεστεί, για να γνωρίσουν όλοι οι λαοί της γης το όνομά σου, για να σε φοβούνται, όπως ο λαός σου ο Ισραήλ, και να γνωρίσουν ότι το όνομά σου ονομάστηκε επάνω σε τούτον τον οίκο που έχτισα».

Λόγος του Κυρίου

 


ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (117)

Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο,

και κηρύξτε το Ευαγγέλιο σε όλη την πλάση.


Αινείτε τον Κύριο, όλα τα έθνη, *μαζί να τον εξυμνείτε όλοι οι λαοί.

Διότι πανίσχυρο φάνηκε το έλεός του επάνω μας, * και η αλήθεια του Κυρίου μένει αιώνια.ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες (1,1-2.6-10)

Ο Παύλος, απόστολος όχι ανθρώπων ή μέσω ανθρώπου, αλλά μέσω του Ιησού Χριστού και του Θεού Πατέρα που τον ανάστησε από τους νεκρούς, και όλοι οι αδελφοί που είναι μαζί μου, προς τις εκκλησίες της Γαλατίας:

Είμαι έκπληκτος που τόσο γρήγορα μεταπηδάτε από εκείνον που σας κάλεσε με τη χάρη του Χριστού, σε ένα άλλο Ευαγγέλιο. Δεν υπάρχει άλλο Ευαγγέλιο, αλλά υπάρχουν κάποιοι που σας αναστατώνουν και οι οποίοι θέλουν να διαστρέψουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Αλλά ακόμα κι εμείς ή ένας άγγελος απ’τον ουρανό να σας κηρύξει Ευαγγέλιο διαφορετικό από εκείνο που σας κηρύξαμε, να είναι ανάθεμα! Όπως το είπαμε και πιο πριν, έτσι και τώρα το επαναλαμβάνω: αν κάποιος σας κηρύξει Ευαγγέλιο διαφορετικό από εκείνο που παραλάβατε, να είναι ανάθεμα!

Διότι τώρα, προσπαθώ να κερδίσω την εύνοια των ανθρώπων ή του Θεού; Ή μήπως ζητώ να αρέσω στους ανθρώπους; Αν ακόμα προσπαθούσα να αρέσω στους ανθρώπους, δε θα ήμουν δούλος του Χριστού!

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.3,16)

Αλληλούια. Έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή. Αλληλούια.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (7,1-10)

Τον καιρό εκείνο, όταν τελείωσε ο Ιησούς να απευθύνει όλα αυτά τα λόγια στο λαό που τον άκουγε, μπήκε στην Καπερναούμ. Ο δούλος ενός εκατόνταρχου, στον οποίο ήταν πολύτιμος, ήταν άρρωστος και ετοιμοθάνατος. Όταν άκουσε σχετικά με τον Ιησού, έστειλε σ’ αυτόν πρεσβυτέρους των Ιουδαίων, παρακαλώντας τον να έλθει και να σώσει το δούλο του.

Εκείνοι πήγαν στον Ιησού και τον παρακαλούσαν θερμά, λέγοντας: «Αξίζει να του κάμεις αυτή τη χάρη, διότι αγαπά το έθνος μας και αυτός έxτισε τη συναγωγή μας».

Κι ο Ιησούς πήγαινε μαζί τους. Όταν, όμως, δεν απείχε πολύ από το σπίτι, ο εκατόνταρχος έστειλε κάποιους φίλους του για να του πουν: «Κύριε, μην ενοχλείσαι, γιατί δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου. Για το λόγο αυτό, δε θεώρησα άξιο τον εαυτό μου να έλθω ο ίδιος να σε βρω. Αλλά πες ένα λόγο, και ο δούλος μου ας γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει».

Όταν ο Ιησούς τα άκουσε όλα αυτά, θαύμασε αυτό τον άνθρωπο και, γυρίζοντας προς τον κόσμο που τον ακολουθούσε, είπε: «Σας λέω πως ούτε στον Ισραήλ δεν βρήκα τόση πίστη». Κι όταν οι απεσταλμένοι επέστρεψαν στο σπίτι, βρήκαν το δούλο να είναι καλά.

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας απευθύνουμε τις προσευχές μας προς το Θεό Πατέρα μας, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά δέχεται όλους εκείνους που καταφεύγουν κοντά του. Ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: 

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να εναποθέτει την εμπιστοσύνη της μόνο στον Ιησού Χριστό και όχι σε ανθρώπινους νόμους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους έχουν το καθήκον να νομοθετούν στην πατρίδα μας, ώστε να λαβαίνουν υπόψη τους το θεϊκό νόμο και το καλό όλων των πολιτών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν τον Ιησού Χριστό, ώστε το Άγιο Πνεύμα να εμπλουτίσει με αποστόλους την Εκκλησία του, οι οποίοι θα τους ευαγγελίσουν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς τους εδώ παρόντες, ώστε ο Κύριος ν’ ανοίξει την καρδιά μας και προς τις πνευματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε και Θεέ μας, χορήγησε πλουσιοπάροχα στο λαό σου ό,τι με πίστη σου ζητεί.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!


ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Έχοντας εμπιστοσύνη στην αγαθότητά σου, Κύριε, προστρέχουμε με δώρα στο βωμό σου, ελπίζοντας ότι η θεία σου χάρη θα μας εξαγνίσει, διά του ιερού αυτού Μυστηρίου που τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.


ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 17 [16], 6)

Εγώ σ’ εσένα ύψωσα τη φωνή μου, επειδή, Θεέ μου, με εισακούεις. Πλησίασέ με και εισάκουσε τους λόγους μου.


ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξε με το Πνεύμα σου, Κύριε, εμάς που τρέφεις με το Σώμα και το Αίμα του Υιού σου, για να σε ομολογούμε όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με έργα και αλήθεια, και να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην ουράνια Βασιλεία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου