Το Φυλλάδιο της 6ης Κυριακής του Πάσχα


6η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ησ 48, 20)

Υψώστε φωνή χαράς, και να ακουστεί, διακηρύξτε ως τα πέρατα της γης:ο Κύριος λύτρωσε το λαό του. Αλληλούια.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και πανάγαθε Κύριε, κάμε να διανύσουμε με αυθόρμητη ευφροσύνη τις άγιες αυτές ημέρες,κατά τις οποίες εορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, για να μαρτυρούμε στην καθημερινή ζωή το Πασχαλινό Μυστήριο που με πίστη τελούμε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμαζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων  (15, 1-2.22-29)

Εκείνες τις ημέρες, μερικοί που κατέβηκαν από την Ιουδαία δίδασκαν τους αδελφούς: «Αν δεν περιτμηθείτε σύμφωνα με το έθιμο του Μωυσή, δεν μπορείτε να σωθείτε». Κι επειδή από τον Παύλο και το Βαρνάβα έγινε αντίσταση και όχι λίγη συζήτηση μ’ αυτούς, όρισαν να ανεβούν ο Παύλος και ο Βαρνάβας και μερικοί άλλοι απ’ αυτούς προς τους αποστόλους και προς τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ για το ζήτημα.

Τότε φάνηκε καλό στους αποστόλους και στους πρεσβυτέρους, μαζί με όλη την εκκλησία, να εκλέξουν κάποιους άνδρες ανάμεσά τους και να τους στείλουν στην Αντιόχεια μαζί με τον Παύλο και το Βαρνάβα: τον Ιούδα, που καλείται Βαρσαβάς, και το Σίλα, άνδρες με ηγετική θέση μεταξύ των αδελφών. Και μέσω αυτών τους έγραψαν:

«Οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι αδελφοί, προς τους αδελφούς που είναι από τα έθνη στην Αντιόχεια και στη Συρία και στην Κιλικία. Χαίρετε. Επειδή ακούσαμε ότι μερικοί που ήλθαν από εμάς και στους οποίους εμείς δε δώσαμε εντολή, σας τάραξαν με λόγια και αναστάτωσαν τις ψυχές σας, μας φάνηκε καλό και αποφασίσαμε ομόψυχα να εκλέξουμε άνδρες για να τους στείλουμε σε σας, μαζί με τους αγαπητούς μας Βαρνάβα και Παύλο, ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Στείλαμε λοιπόν τον Ιούδα και το Σίλα να αναγγείλουν κι αυτοί τα ίδια προφορικά.

Γιατί αποφασίσαμε, το Άγιο Πνεύμα κι εμείς, να μη σας επιβληθεί κανένα επιπλέον βάρος, εκτός από αυτά τα αναγκαία: να απέχετε από ειδωλόθυτα και αίμα και πνιχτά και πορνεία. Απ’ αυτά φυλάγοντας τους εαυτούς σας, καλά θα κάνετε. Υγιαίνετε».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (67)

 

          Να σε δοξολογούν οι λαοί, Θεέ.

          Να σε δοξολογούν όλοι οι λαοί.

               

Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας ευλογήσει.* Ας λάμψει επάνω μας το πρόσωπό του,

για να γίνει γνωστός επάνω στη γη ο δρόμος σου,* σε όλα τα έθνη η σωτηρία σου.

 

Ας χαίρονται και ας αγάλλονται τα έθνη,+ διότι δίκαια κρίνεις τους λαούς*

και οδηγείς επάνω στη γη τα έθνη.

 

Να σε δοξολογούν οι λαοί, Θεέ.* Να σε δοξολογούν όλοι οι λαοί.

Ας μας ευλογήσει ο Θεός,* κι ας τον φοβηθούν όλα τα πέρατα της γης.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη  (21, 10-14.22-23)

Ήμουν σε έκσταση και με έφερε ο άγγελος επάνω σε ένα μεγάλο και υψηλό βουνό και μου έδειξε την αγία πόλη, την Ιερουσαλήμ, που κατέβαινε απ’ τον ουρανό, απ’ το Θεό. Είχε τη λαμπρότητα του Θεού. Η λάμψη της έμοιαζε με πολυτιμότατη πέτρα, σαν τον ίασπη που κρυσταλολάμπει. Έχει ένα μεγάλο και υψηλό τείχος. Έχει και δώδεκα πύλες και επάνω στις πύλες δώδεκα αγγέλους και ονόματα χαραγμένα επάνω τους, που είναι τα ονόματα των δώδεκα φυλών των γιων του Ισραήλ. Προς την ανατολή τρεις πύλες και προς βορρά τρεις πύλες και προς νότο τρεις πύλες και προς δυσμάς τρεις πύλες. Και το τείχος της πόλης είχε δώδεκα θεμέλια και επάνω τους τα δώδεκα ονόματα, των δώδεκα αποστόλων του Αρνιού.

Δεν είδα ναό μέσα της, διότι ο Κύριος, ο Θεός, ο παντοκράτορας, είναι ο ναός της και το Αρνί. Και η πόλη δεν έχει ανάγκη από ήλιο ούτε από σελήνη για να τη φωτίζουν, διότι η λαμπρότητα του Θεού τη φωτίζει, και λυχνάρι της είναι το Αρνί.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Ιω.14,23)

Αλληλούια. Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου, λέει ο Κύριος, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν. Αλληλούια.

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (14,23-29)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν. Αυτός που δε με αγαπά δεν τηρεί τα λόγια μου. Και τα λόγια που ακούτε δεν είναι δικά μου, αλλά του Πατέρα που με έστειλε.

Αυτά τα λόγια σας είπα, όσο ήμουν ακόμα κοντά σας. Αλλά ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αλήθειας, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα εγώ σας είπα.

Ειρήνη σας αφήνω, τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Εγώ δε δίνω όπως δίνει ο κόσμος. Ας μην ταράζεται η καρδιά σας μήτε να δειλιάζει. Ακούσατε τι σας είπα πριν: «Φεύγω και πάλι θα επιστρέψω». Αν με αγαπούσατε, θα αισθανόσαστε χαρά, διότι πηγαίνω στον Πατέρα, επειδή ο Πατέρας είναι ανώτερος από μένα. Τώρα αυτά σας τα είπα πριν συμβούν, ώστε, όταν συμβούν, να πιστέψετε».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, αφού δεχθήκαμε το Λόγο του Θεού, ας τον φυλάξουμε μέσα στην καρδιά μας. Αυθόρμητα, από τα βάθη της, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε με πίστη και ελπίδα να ατενίζει προς την επουράνια Ιερουσαλήμ και να εργάζεται για την οικοδόμησή της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους υπεύθυνους όλης της ανθρώπινης κοινότητας, ώστε να εξασφαλίζουν σε όλο τον κόσμο την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους υποφέρουν από τύψεις, από έλλειψη ελευθερίας και από την ασυδοσία των ισχυρών, ώστε ο αναστημένος Κύριος να τους χαρίσει την ειρήνη του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους, ώστε ζώντας τώρα μέσα σε ελευθερία και ειρήνη, που μας χάρισε η ανάσταση του Χριστού, να βρεθούμε κατά την Ημέρα του Κυρίου στη σύναξη της επουράνιας Ιερουσαλήμ, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Χάρισέ μας, Θεέ Πατέρα, το Πνεύμα της ζωής, ώστε αυτό να κατευθύνει τα βήματά μας μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο σύμφωνα με τον ευαγγελικό λόγο.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Ας ανέλθουν, Κύριε, προς εσένα οι ικεσίες μας μαζί με τη θυσία που προσφέρουμε, ώστε, με πνεύμα ανανεωμένο, να ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο Μυστήριο της αγάπης σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ιω 14, 15-16)

Αν με αγαπάτε, να τηρείτε τις εντολές μου, λέει ο Κύριος, και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας αιώνια. Αλληλούια.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ο οποίος με την Ανάσταση του Χριστού μας ανανεώνεις για την αιώνια ζωή, αύξησε σ’ εμάς τους καρπούς του Πασχαλινού Μυστηρίου και με τη σωτήρια αυτή τροφή ενίσχυσέ μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου