Το φυλλάδιο της 4ης Κυριακής του Πάσχα, Κύκλος Γ

 

4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 33 [32], 5-6)

Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη.

Με το Λόγο του Κυρίου πλάστηκαν οι ουρανοί. Αλληλούια.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ,

οδήγησέ μας στην κοινωνία της ουράνιας χαράς,

για να φθάσει το ταπεινό ποίμνιο εκεί όπου ήδη έχει φθάσει θριαμβευτής ο Ποιμένας του,

ο οποίος, μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα,

ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (13,14.43-52)

Τις ημέρες εκείνες, ο Παύλος κι ο Βαρνάβας πέρασαν από την Πέργη κι έφθασαν στην Αντιόχεια της Πισιδίας και, αφού μπήκαν στη συναγωγή την ημέρα του Σαββάτου, κάθισαν.

Κι όταν διαλύθηκε η συναγωγή, πολλοί από τους Ιουδαίους και από τους προσήλυτους, που σέβονταν το Θεό, ακολούθησαν τον Παύλο και το Βαρνάβα, οι οποίοι μιλώντας τους, τους έπειθαν να παραμένουν σταθεροί στη χάρη του Θεού.

Και το επόμενο Σάββατο, σχεδόν όλη η πόλη συνάχτηκε για να ακούσει το λόγο του Κυρίου. Όταν είδαν, λοιπόν, οι Ιουδαίοι τα πλήθη, γέμισαν ζήλια και αντιμιλούσαν βλαστημώντας σ’ αυτά που έλεγε ο Παύλος. Μίλησαν τότε με παρρησία ο Παύλος και ο Βαρνάβας και είπαν: «Ήταν αναγκαίο σ’ εσάς πρώτα να κηρυχτεί ο λόγος του Θεού. Επειδή τον απωθείτε και δεν κρίνετε άξιους τους εαυτούς σας για την αιώνια ζωή, τότε εμείς στρεφόμαστε προς τα έθνη. Γιατί έτσι μας έδωσε εντολή ο Κύριος:  Σε έχω θέσει ως φως για τα έθνη, για να είσαι το μέσον σωτηρίας ως την άκρη της γης».

Ακούγοντας τότε οι εθνικοί χαίρονταν και δόξαζαν το λόγο του Κυρίου και πίστεψαν όσοι ήταν ταγμένοι για αιώνια ζωή. Διαδιδόταν λοιπόν ο λόγος του Κυρίου σε όλη τη χώρα.

Αλλά οι Ιουδαίοι παρότρυναν τις ευσεβείς γυναίκες της υψηλής τάξης και τους προύχοντες της πόλης και ξεσήκωσαν διωγμό εναντίον του Παύλου και του Βαρνάβα και τους έβγαλαν έξω από τα όριά τους. Κι εκείνοι, αφού αποτίναξαν τη σκόνη των ποδιών εναντίον τους, πήγαν στο Ικόνιο. Και οι μαθητές ήταν γεμάτοι χαρά και Πνεύμα Άγιο.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ

 

                 Λαός του Κυρίου είμαστε

                 και πρόβατα της βοσκής του.

 

Ας εγκωμιάσει τον Κύριο όλη η γη,+

υπηρετήστε τον Κύριο με ευφροσύνη.*

Ελάτε ενώπιόν του με αγαλλίαση.

 

Γνωρίστε πως ο Κύριος αυτός είναι Θεός.+

Αυτός μας έπλασε, όλοι δικοί του είμαστε,*

λαός του και πρόβατα της βοσκής του.

 

Διότι είναι αγαθός ο Κύριος,+

αιώνιο το έλεός του,*

και από γενεά σε γενεά η αλήθεια του.

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη  (7,9.14β-17)

Εγώ, ο Ιωάννης, είδα: Ιδού ένα μεγάλο πλήθος, που κανένας δεν μπορούσε να το απαριθμήσει, από κάθε έθνος, φυλή, λαό και γλώσσα, να στέκεται ενώπιον του Θρόνου και ενώπιον του Αρνιού. Φορούσαν λευκές στολές και κρατούσαν φοίνικες στα χέρια τους.

Κι ένας από τους πρεσβυτέρους μου είπε: «Είναι αυτοί που έρχονται από τη μεγάλη θλίψη. Αυτοί έπλυναν τις στολές τους και τις λεύκαναν μέσα στο αίμα του Αρνιού. Γι’ αυτό βρίσκονται ενώπιον του θρόνου του Θεού και τον λατρεύουν ημέρα και νύχτα μέσα στο ναό του, κι Αυτός που κάθεται στο θρόνο θ’ απλώσει τη σκηνή του πάνω τους. Δε θα πεινάσουν πια ούτε πια θα διψάσουν ούτε πάνω τους θα πέσει πια ο ήλιος ούτε κανένας άλλος καύσωνας. Επειδή το Αρνί, που κάθεται στη μέση του θρόνου, Αυτό θα τους ποιμάνει και θα τους οδηγήσει στις πηγές των νερών της ζωής, και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ απ’ τα μάτια τους».

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Ιω.10,14)

Αλληλούια.

Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας, λέει ο Κύριος,

και γνωρίζω τα δικά μου,

και τα δικά μου με γνωρίζουν.

Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (10, 27-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Τα δικά μου πρόβατα ακούνε τη φωνή μου, κι εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν. Κι εγώ τους δίνω την αιώνια ζωή, και ποτέ δε θα χαθούν και κανείς δε θα τα αρπάξει απ’ το χέρι μου. Αυτό που μου έχει δώσει ο Πατέρας μου είναι ανώτερο απ’ όλα, και κανείς δεν μπορεί να το αρπάξει απ’ το χέρι του Πατέρα. Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Θεός μάς κάλεσε στην αιώνια ζωή μέσω του Υιού του και μας αναγέννησε με το Μυστήριο του Βαφτίσματος. Ενωμένοι από το Πνεύμα της υιοθεσίας ας τον ικετεύσουμε, ψάλλοντας: Δώρισέ μας, Κύριε, * τη ζωή σου!

 

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε με θάρρος και εμπιστοσύνη να αποδέχεται το Λόγο του Θεού και να τον κηρύττει με παρρησία, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τις τοπικές Εκκλησίες της πατρίδας μας, ώστε να ενδυναμωθεί η πίστη τους και να εκδηλωθεί με αύξηση των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους επισκόπους και τους πρεσβυτέρους, ώστε να έχουν υπόψη τους την ευθύνη της ποιμαντορίας του ποιμνίου που ο Καλός Ποιμένας τους εμπιστεύθηκε μέσω της Εκκλησίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για την ενοριακή μας κοινότητα, ώστε να συνειδητοποιήσει πλήρως τις ευθύνες που έχει μέσα στην Εκκλησία του Χριστού και να την πλουτίσει με νέες μοναχικές και ιερατικές κλήσεις, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ Πατέρα, Εσύ που με το πολύτιμο Αίμα του Υιού σου ίδρυσες την Εκκλησία, μη την εγκαταλείψεις, αλλά πλουσιοπάροχα στελέχωσέ την με γενναιόδωρα μέλη που θα δίνουν μαρτυρία στους ανθρώπους για την αγάπη σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε,

να χαιρόμαστε πάντοτε για τα Πασχαλινά Μυστήρια,

ώστε το συνεχές έργο της απολυτρώσεώς μας

να είναι για μας πηγή αιώνιας ευφροσύνης.

Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,

ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ιω 20, 27)

Αναστήθηκε ο καλός Ποιμένας, που θυσίασε τη ζωή του για τα πρόβατά του

και δέχθηκε να πεθάνει για το ποίμνιό του. Αλληλούια.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρόντισε με καλοσύνη, καλέ Ποιμένα, το ποίμνιό σου,

το οποίο λύτρωσες με το πολύτιμο αίμα του Υιού σου,

και οδήγησε στις αιώνιες βοσκές τα πρόβατά σου.

Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,

ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου