Το φυλλάδιο της Κυριακής

 

24η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Σειρ 36, 18)

Δώσε, Κύριε, την ειρήνη σε όσους ελπίζουν σ’ εσένα, ώστε να βρεθούν πιστοί οι προφήτες σου. Άκουσε τη φωνή του δούλου σου και του λαού σου Ισραήλ.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, εσύ ο οποίος δημιουργείς τον κόσμο και τον διατηρείς με αγάπη, στρέψε προς εμάς το βλέμμα σου,  και χορήγησέ μας να σε υπηρετούμε με όλη την καρδιά, για να αισθανόμαστε τις ευεργεσίες της καλοσύνης σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου (32,7-11.13-14)

Τις ημέρες εκείνες, είπε ο Κύριος στο Μωυσή: «Πήγαινε, κατέβα. Αμάρτησε ο λαός σου, που έβγαλες από τη γη της Αιγύπτου. Γρήγορα εκτράπηκαν από το δρόμο, που πρόσταξα σ’ αυτούς, έκαναν για τον εαυτό τους ένα μοσχάρι χωνευτό και το προσκύνησαν, θυσίασαν σε αυτό και είπαν: “Αυτοί είναι οι θεοί σου, Ισραήλ, που σε ανέβασαν από τη γη της Αιγύπτου”». Και είπε ο Κύριος στο Μωυσή: «Είδα ότι ο λαός αυτός είναι σκληροτράχηλος. Τώρα, λοιπόν, άφησέ με, και θα εξαφτεί

η οργή μου εναντίον τους και θα τους εξολοθρεύσω και θα σε καταστήσω μεγάλο έθνος».

Και ικέτευσε ο Μωυσής τον Κύριο, το Θεό του, και είπε: «Γιατί, Κύριε, εξάπτεται η οργή σου εναντίον του λαού σου, που έβγαλες από τη γη της Αιγύπτου, με μεγάλη δύναμη και κραταιό χέρι; Θυμήσου τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ισραήλ, τους δούλους σου, στους οποίους ορκίστηκες στον εαυτό σου, και είπες: “Θα πληθύνω το σπέρμα σας, όπως τα αστέρια του ουρανού, και όλη αυτή τη γη, για την οποία μίλησα, θα τη δώσω στο σπέρμα σας, και θα την κληρονομήσουν παντοτινά”».

Και καταπραΰνθηκε ο Κύριος, ώστε να μην κάνει το κακό που είχε πει ενάντια στον λαό του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (51)

 

        Θα σηκωθώ και θα πάω

        στον Πατέρα μου.

 

Ελέησέ με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου, +

και σβήσε τ’ ανομήματά μου,

σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.

Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου,

και από την αμαρτία μου καθάρισέ με.

 

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου,

και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.

Μη με απορρίψεις απ’ το πρόσωπό σου, *

και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

 

Κύριε, τα χείλη μου θ’ ανοίξεις,

και το στόμα μου θ’ αναγγείλει τους αίνους σου.

Θυσία για το Θεό είναι το συντριμμένο πνεύμα, +

καρδιά συντριμμένη και ταπεινωμένη,

Θεέ, δε θα καταφρονήσεις.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ        

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο  (1,12-17)

Αγαπητέ, ευχαριστώ εκείνον που με ενδυνάμωσε, τον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μας, που με θεώρησε πιστό αναθέτοντας τη διακονία σε μένα ο οποίος στο παρελθόν ήμουν βλάσφημος και διώκτης και υβριστής. Αλλά ελεήθηκα, διότι ενήργησα από άγνοια μέσα σε απιστία. Αντίθετα, η χάρη του Κυρίου μας πλεόνασε με το παραπάνω, μαζί με την πίστη και την αγάπη που προέρχονται απ’ τον Ιησού Χριστό.

Αξίζει να γίνει πιστευτός αυτός ο λόγος και να γίνει απ’ όλους αποδεκτός: ο Ιησούς Χριστός ήλθε στον κόσμο να σώσει τους αμαρτωλούς, πρώτος των οποίων είμαι εγώ. Αλλά για το σκοπό αυτό με ελέησε, ώστε σε μένα πρώτο να δείξει ο Ιησούς Χριστός όλη του τη μακροθυμία, με σκοπό να είμαι πρότυπο για όλους εκείνους που έμελλαν να πιστέψουν σ’ αυτόν για την αιώνια ζωή.

Στο βασιλιά των αιώνων, τον άφθαρτο, αόρατο μοναδικό Θεό, ας είναι η τιμή και η δόξα σε όλους τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Β΄Κορ.5,19)

Αλληλούια. Ο Θεός συμφιλίωσε με τον εαυτό του τον κόσμο και ανέθεσε σε μας το λόγο της συμφιλίωσης. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (15,1-10)

Τον καιρό εκείνο, όλοι οι τελώνες και οι αμαρτωλοί πλησίαζαν τον Ιησού για να τον ακούν. Αλλά οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς μουρμούριζαν κι έλεγαν: «Αυτός δέχεται αμαρτωλούς και συντρώγει μαζί τους». Αλλά ο Ιησούς τους είπε την εξής παραβολή:

«Ποιος από σας που έχει εκατό πρόβατα και χάσει ένα απ’ αυτά, δε θα αφήσει τα ενενήντα εννιά στην έρημο και δε θα πάει σε αναζήτηση του χαμένου, έως ότου το βρει; Και όταν το βρει, το βάζει επάνω στους ώμους του χαίροντας και πάει στο σπίτι και καλεί γύρω του τους φίλους και τους γείτονες και τους λέει: “Χαρείτε μαζί μου, διότι βρήκα το χαμένο μου πρόβατο”. Σας λέω ότι τέτοια χαρά υπάρχει και στον ουρανό για έναν αμαρτωλό που μετανοεί, παρά για ενενήντα εννιά δικαίους που δεν έχουν ανάγκη από μετάνοια.

Ή, ακόμα, ποια γυναίκα που έχει δέκα δραχμές, αν χάσει τη μια, δεν ανάβει το λυχνάρι και σκουπίζει το σπίτι και με φροντίδα την αναζητά, έως ότου τη βρει; Κι όταν τη βρει, καλεί γύρω της τις φίλες και τις γειτόνισσες και λέει: “Χαρείτε μαζί μου, γιατί βρήκα τη δραχμή που έχασα”. Κατά τον ίδιο τρόπο, σας λέω, γίνεται χαρά ενώπιον των αγγέλων του Θεού για έναν αμαρτωλό που μετανοεί».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Θεός δείχνει το μεγαλείο του με την αγάπη και τη συγγνώμη. Σ’ αυτόν ας ανοίξουμε την καρδιά μας, ώστε με τη χάρη του να μας ανανεώνει. Ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, για να είναι για όλους τους ανθρώπους το σημείο της συγγνώμης και της αγάπης του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για όλα τα παιδιά του Θεού, που με την αμαρτία εγκατέλειψαν το σπίτι του Πατέρα τους, ώστε να ανακαλύψουν ότι η αληθινή χαρά βρίσκεται κοντά του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε να νομοθετούν σύμφωνα με το νόμο του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για όσους δε γνώρισαν πατρική και μητρική φροντίδα, για να μπορέσουν να γευθούν την αληθινή και αυθεντική αγάπη στο Θεό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

-Για όλους εμάς, τους εδώ παρόντες, για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πάλι τη χαρά και την ειρήνη που χαρίζει το Μυστήριο της Μετάνοιας και της Συμφιλιώσεως, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ Πατέρα μας, που δεν επιθυμείς το θάνατο του αμαρτωλού, αλλά τη μετάνοια και την επιστροφή του κοντά σου, Εσύ δώρισέ μας το πνεύμα μετάνοιας, ώστε πάντα να βρισκόμαστε κοντά σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, με ευμένεια τα δώρα του λαού σου, και κάμε ώστε ό,τι ο καθένας προσφέρει για να τιμήσει το όνομά σου να αποβεί προς σωτηρία όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ψλ 36 [35], 8)

Πόσο πολύτιμο, Θεέ, το έλεός σου! Οι άνθρωποι θα καταφεύγουν στη σκιά των πτερύγων σου.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η χάρη των ουρανίων δώρων, Κύριε, ας κατακτήσει το πνεύμα και το σώμα μας, ώστε να μην υπερισχύει σ’ εμάς το δικό μας φρόνημα, αλλά πάντοτε η δική σου δύναμη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου