Το Φυλλάδιο της Κυριακής της Πεντηκοστής

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Σοφ. Σολ 1, 7)

Το Πνεύμα του Κυρίου πλημμύρισε την οικουμένη. Εκείνος που συγκρατεί τα πάντα γνωρίζει κάθε λόγο. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε ο Θεός, ο οποίος με το Μυστήριο της σημερινής πανήγυρης, εξαγιάζεις όλη την Εκκλησία σου, παρούσα σε κάθε λαό και έθνος, σκόρπισε ως τα πέρατα της οικουμένης τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και συνέχισε με τη σημερινή κοινότητα των πιστών τα θαυμαστά έργα που πραγματοποίησες στις αρχές του ευαγγελικού κηρύγματος. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων  (2, 1-11)

Όταν έφθασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Και έγινε ξαφνικά από τον ουρανό ήχος, όπως ακριβώς φυσά βίαιος άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου κάθονταν. Και φάνηκαν σ’ αυτούς να διαμερίζονται σαν γλώσσες φωτιάς και κάθισε η καθεμιά επάνω στον καθένα τους, και γέμισαν όλοι Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν άλλες γλώσσες, καθώς το Πνεύμα τούς έδινε να εκφράζονται.

Στην Ιερουσαλήμ κατοικούσαν τότε Ιουδαίοι, άνδρες ευλαβείς από κάθε έθνος που υπάρχει κάτω από τον ουρανό. Και όταν έγινε αυτή η βοή, συγκεντρώθηκε το πλήθος και κυριεύτηκε από σύγχυση, γιατί τους άκουαν να μιλούν ο καθένας ξεχωριστά στη δική του γλώσσα. Έμεναν λοιπόν εκστατικοί και θαύμαζαν λέγοντας: «Όλοι αυτοί που μιλούν δεν είναι Γαλιλαίοι; Και πώς εμείς τους ακούμε καθένας στη δική μας μητρική γλώσσα; Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίτες και όσοι κατοικούν τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία και την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ασία, τη Φρυγία και την Παμφυλία, την Αίγυπτο και τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη, και όσοι Ρωμαίοι παρεπιδημούν, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες, τους ακούμε να λαλούν στις δικές μας γλώσσες τα μεγαλεία του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (104)

         Εξαποστέλλεις το πνεύμα σου, Κύριε,

         και το πρόσωπο της γης ανανεώνεις.

 

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο.*

Κύριε, Θεέ μου, τόσο πολύ δοξάστηκες!

Πόσο πολλά είναι τα έργα σου, Κύριε!+

Γέμισε η γη από τα πλάσματά σου.

 

Αφαιρείς την πνοή τους και χάνονται*

και στο χώμα τους επιστρέφουν.

Στέλνεις το πνεύμα σου και θα πλαστούν*

και ανανεώνεις το πρόσωπο της γης.

 

Αιώνια ας είναι η δόξα του Κυρίου.*

Αγάλλεται ο Κύριος για τα έργα του.

Ευχάριστη ενώπιόν του ας είναι η ομιλία μου,*

κι εγώ θα ευφραίνομαι για τον Κύριο.

  

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους  (8, 8-17)

Αδελφοί, όσοι είναι κάτω από την εξουσία της σάρκας δεν μπορούν να αρέσουν στο Θεό.

Εσείς όμως δεν είστε κάτω από την εξουσία της σάρκας, αλλά κάτω από την εξουσία του Πνεύματος, αν βέβαια κατοικεί μέσα σας το Πνεύμα του Θεού. Αν όμως κάποιος δεν έχει Πνεύμα Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του. Αλλά, αν ο Χριστός είναι μέσα σας, το μεν σώμα είναι νεκρό εξαιτίας της αμαρτίας, ενώ το πνεύμα είναι ζωή εξαιτίας της δικαιοσύνης. Και, εάν το Πνεύμα εκείνου, που ανάστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, κατοικεί μέσα σας, αυτός που ανάστησε το Χριστό από τους νεκρούς θα ζωοποιήσει και τα θνητά σας σώματα, μέσω του Πνεύματός του που κατοικεί μέσα σας.

Άρα, λοιπόν, αδελφοί, είμαστε οφειλέτες όχι στη σάρκα, ώστε να ζούμε σύμφωνα με τη σάρκα, γιατί, αν ζείτε σύμφωνα με τη σάρκα, μέλλει να πεθάνετε. Αν όμως θανατώνετε τα έργα του σώματος με το Πνεύμα, θα ζήσετε.

Πράγματι, όσοι οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι παιδιά του Θεού. Επειδή δε λάβατε ένα πνεύμα δουλείας για να πέσετε και πάλι στο φόβο, αλλά λάβατε Πνεύμα υιοθεσίας, μέσω του οποίου φωνάζουμε: «Αββά, Πατέρα». Αυτό το ίδιο Πνεύμα δίνει μαρτυρία μαζί με το δικό μας πνεύμα ότι είμαστε παιδιά του Θεού. Αν είμαστε παιδιά του, είμαστε και κληρονόμοι. Κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Χριστού, αν βέβαια πάσχουμε μαζί του, ώστε να δοξαστούμε επίσης μαζί του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Αλληλούια. Έλα, Πνεύμα Άγιο, γέμισε τις καρδιές των πιστών σουκαι άναψε σ’ αυτές τη φλόγα της αγάπης σου. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (14,15-16.23β-26)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Αν με αγαπάτε, θα τηρήσετε τις δικές μου εντολές. Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλο Παράκλητο, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας. Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν. Αυτός που δε με αγαπά δεν τηρεί τα λόγια μου. Και τα λόγια που ακούτε δεν είναι δικά μου, αλλά του Πατέρα που με έστειλε.

Αυτά τα λόγια σας είπα, όσο ήμουν ακόμα κοντά σας. Αλλά ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αλήθειας, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα εγώ σας είπα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, αφού με το Βάφτισμα και το Χρίσμα λάβαμε το Άγιο Πνεύμα, με τη δύναμη του οποίου μπορούμε να επικαλούμαστε το Θεό και να τον ονομάζουμε “Πατέρα”, με υιική εμπιστοσύνη ας του απευθύνουμε τις ικεσίες μας, ψάλλοντας: Στείλε το Πνεύμα σου, Κύριε, να ανανεώσει της γης την όψη!

Για την Εκκλησία του ζωντανού Θεού, ώστε φωτισμένη από το Πνεύμα της ζωής να φλογίσει ολόκληρο τον κόσμο με το κήρυγμα της σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες αποβλέπουν στην προώθηση της ειρήνης, της ομόνοιας και της ενότητας των εθνών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους καταπιέζονται από δυσκολίες και θλίψεις, ώστε το Παράκλητο Πνεύμα να τους χαρίσει την αληθινή παρηγοριά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους κατ’ εικόνα της πρώτης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ώστε το Πανάγιο και ζωοποιό Πνεύμα να ανανεώσει μέσα μας τη χάρη του Βαφτίσματος και του Χρίσματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, εισάκουσε το λαό σου: στείλε το Πνεύμα σου για να ανανεώσει στην Εκκλησία σου τα θαυμαστά δώρα με τα οποία την πλούτισες στην πρώτη Πεντηκοστή. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Στείλε, Θεέ Πατέρα, το Πνεύμα το Άγιο για να μας αποκαλύψει περισσότερο το ύψιστο Μυστήριο αυτής της θυσίας, όπως υποσχέθηκε ο Υιός σου, και να μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πράξ 2, 4. 11)

Όλοι πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο και μιλούσαν για τα θαυμαστά έργα του Θεού. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεέ Πανάγαθε, που χορηγείς ουράνια αγαθά στην Εκκλησία σου, διαφύλαξε σ’ εμάς τη χάρη σου, για να μένει πάντα ενεργός η δύναμη του Πνεύματός σουκαι η πνευματική τροφή που λάβαμε να αυξάνει την αιώνια λύτρωση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου