Το ταξίδι του Παπά στην Κύπρο

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος υπάγεται εκκλησιαστικώς στο Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 

Στο μήνυμά του προς το ποίμνιο του νησιού ο Πατριάρχης Pierbattista Pizaballa αναφέρει ότι είναι χαρά και τιμή για την Κύπρο αυτή η επίσκεψη, η οποία είναι ταυτόχρονα προσκύνημα και συνάντηση. Προσκύνημα στα ίχνη του αποστόλου Βαρνάβα, Αποστόλου των Εθνών, μαζί με τον απόστολο Παύλο, ο οποίος είναι και προστάτης του νησιού. Συνάντηση με την πραγματικότητα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, γιατί και στην Κύπρο υπάρχει από τη μια πλευρά ευμάρεια και από την άλλη μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν ζήσει πόλεμο, φτώχεια, ανταγωνισμούς εξουσιών, θρησκευτικούς διωγμούς. 

Η Κύπρος είναι ένα νησί διχοτομημένο, μεταξύ της ελληνικής πλευράς, που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και της τουρκικής, που ζει στην απομόνωση. Επίσης είναι ένα νησί που υπάρχουν οικουμενικές σχέσεις μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών και όπου, αναλογικά με τον πληθυσμό, υπάρχει η μεγαλύτερη αναλογία άφιξης προσφύγων, για ευρωπαϊκή χώρα. Η τοπική καθολική κοινότητα προσπαθεί να τους βοηθήσει όπως μπορεί, μέσω της Κάριτας, των ενοριών και των μοναχικών ταγμάτων. Αρκετοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι Χριστιανοί καθολικοί που εμπλουτίζουν την καθολική κοινότητα. 

Όλη αυτή την πραγματικότητα θα διαπιστώσει ο Πάπας κατά την παραμονή του στο νησί, όπου θα συναντήσει, εκτός των τοπικών πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών, τον Κλήρο που υπηρετεί στο νησί, εκπροσώπους προσφύγων και μεταναστών και τους καθολικούς πιστούς, τελώντας τη Θεία Λειτουργία σε γήπεδο.     

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από VaticanNews 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου