Το Τάμα των Πολωνών στη Βαρσοβία

Ο ναός-τάμα

Το Τάμα των Πολωνών στη Βαρσοβία

Την Κυριακή 5 Ιουνίου βρέθηκα στο Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, προσκεκλημένος του τοπικού Επισκόπου και Πριμάτου της Πολωνίας καρδιναλίου Καζίμιερζ Νιτς, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο μου είχε παραχωρήσει έναν νέο ιερέα, για να εργαστεί στην Αθήνα. Μου είχε ζητήσει να προΐσταμαι της θείας Λειτουργίας που τελείται εκείνη την Κυριακή, ως ευχαριστία του Πολωνικού λαού προς τη θεία Πρόνοια, για την προστασία του Θεού προς το έθνος στη διάρκεια των αιώνων.

Φέτος επίσης οι Πολωνοί εόρτασαν την επέτειο των 1.050 χρόνων από το Βάπτισμα του πρώτου χριστιανού πρίγκιπα (έτος 966), μετά από το οποίο ο Πολωνικός λαός προσχώρησε γρήγορα στη χριστιανική πίστη.

Η εορτή ευχαριστίας προς τη θεία Πρόνοια τελέστηκε φέτος για 9η χρονιά, επειδή ανοικοδομήθηκε στη Βαρσοβία ένας ναός, ως πραγματοποίηση του Τάματος που είχε κάνει το πολωνικό έθνος το έτος 1796. Είχαν κάνει το Τάμα όταν υπογράφτηκε στην Πολωνία το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης. Η πραγματοποίηση του Τάματος αυτού καθυστερούσε, επειδή οι Πολωνοί στη συνέχεια υποδουλώθηκαν από διάφορους λαούς, έζησαν τους δύο παγκοσμίους πολέμους, και τέλος βρίσκονταν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι το 1989.

εικονίσματα αγίων κατά την πομπή

Άρχισε η εορτή στις 8 το πρωί με λιτανεία των πιστών από το ένα άκρο της πόλης προς τον ναό της θείας Πρόνοιας. Κατά τις 11 πμ. ο καρδινάλιος, οι λοιποί επίσκοποι, πολλοί ιερείς και άλλοι πιστοί ενωθήκαμε μαζί τους για το τελευταίο τμήμα της λιτανείας. Πολλοί επίσκοποι βρίσκονταν στη Ρώμη, όπου γινόταν η αγιωνυμία ενός Πολωνού ιερομονάχου.

Κατά τη λιτανεία οι πιστοί, οι μοναχές και οι μοναχοί σήκωναν τα εικονίσματα 12 Πολωνών αγίων και μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ο άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ και ο φραγκισκανός ιερομόναχος Μαξιμιλιανός Κόλμπε. Ο τελευταίος, το 1939 είχε κλειστεί από το ναζιστικό καθεστώς στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Άουσβιτς. Όταν οι ναζί, ως αντίποινα για τον φόνο ενός γερμανού στρατιώτη, αποφάσισαν να θανατώσουν 10 κρατούμενους, ο ιερέας Μαξιμιλιανός προσφέρθηκε να πάρει τη θέση ενός οικογενειάρχη μελλοθάνατου. Τον έκλεισαν σε κελί να πεθάνει από πείνα, επειδή όμως δεν πέθαινε τον εκτέλεσαν και ύστερα τον έκαψαν στο κρεματόριο.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η Βαρσοβία είναι μια πόλη που ξαναχτίστηκε από το μηδέν, διότι το 1943 οι ναζί εκτέλεσαν όλο τον πληθυσμό (περίπου ένα εκατομμύριο τριακόσες χιλιάδες ήταν πριν την κατοχή) και με εκρηκτικά γκρέμισαν όλα τα κτίρια ισοπεδώνοντας την πόλη.

Στις 12 το μεσημέρι άρχισε η θεία Λειτουργία στο μεγάλο προαύλιο του ναού, διότι ακόμη οι εργασίες στο εσωτερικό συνεχίζονται. Προβλέπονται τα εγκαίνια για τον προσεχή Νοέμβριο.

Παρόντες στη θ. Λειτουργία ήταν η κα Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Αρχηγός του Στρατού και άλλες Αρχές. Το Κράτος χρηματοδοτεί σε ουσιαστικό βαθμό την όλη δαπάνη του Τάματος.

Το Ιερό

Κατά την ομιλία μου, που έγινε με μετάφραση στα πολωνικά, αναφέρθηκα στη μακραίωνη ταλαιπωρία του πολωνικού έθνους και του ελληνικού έθνους από κατακτητές, και στη σφοδρή επιθυμία των δύο λαών για σωτηρία και απελευθέρωση.

Βασιζόμενος στον Λόγο του Θεού εκείνης της Κυριακής (10ης της κοινής περιόδου του Έτους), μίλησα για την πιστότητα του Θεού στις υποσχέσεις του, και για τις σωτήριες επεμβάσεις του όταν ο λαός μεταμελείται για τις δικές του απιστίες και επιστρέφει στον Θεό. Είπα τέλος ότι σήμερα δεν κινδυνεύομε τόσο από την επιδρομή ενός άλλου λαού, αλλά από την επιδρομή της ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ που παρασύρει μεγάλο μέρος των βαφτισμένων σε όλη την Ευρώπη. Η εκκοσμίκευση είναι εκείνη η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής που απομακρύνει τους χριστιανούς από το πνεύμα του Ευαγγελίου, από το πνεύμα του Χριστού, και τους διαποτίζει με το πνεύμα του κόσμου.

Με τη ράβδο και με τον Καρδινάλιο

Η Εκκλησία, για να αντισταθούμε στην εκκοσμίκευση και να επανέλθομε στη χριστιανική πίστη και ζωή, για να μπορέσομε να σωθούμε, μας καλεί σε έναν νέο ευαγγελισμό, να κατηχηθούν δηλαδή οι ενήλικοι, να διαβάζουν και να μελετούν στην καθημερινή τους ζωή το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή.

Στο τέλος της Λειτουργίας ζήτησα από τους παρόντες (και με το χειροκρότημά τους, το επικύρωσαν) να μεταφέρω τους χαιρετισμούς τους προς τους συμπατριώτες τους Πολωνούς, που ζουν πολυάριθμοι στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

+ Σεβαστιανός, αρχιεπίσκοπος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου