ΤΟ ΡΟΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΤΟ ΡΟΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 

Το Ροδάριο που είναι μια γιρλάντα  πνευματικών λουλουδιών  που προφέρεται στην Παναγία,  δημιουργήθηκε  από την αγάπη των χριστιανών προς την Παναγία κατά το μεσαίωνα, ίσως στην περίοδο των σταυροφοριών στους Αγίους Τύπους. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την απαγγελία αυτής της προσευχής  έχει πολύ παλιά προέλευση.

Οι μοναχοί αναχωριτές χρησιμοποιούσαν  πετραδάκια  για να μετρούν τον αριθμό των προσευχών. Στα μοναστήρια  του μεσαίωνα  οι λαϊκοί μοναχοί, είχαν απαλλαγεί από την απαγγελία της Ιερής Ακολουθίας των ψαλμών  εξ αιτίας του ότι δεν γνώριζαν καλά τη λατινική γλώσσα  και εξασφάλιζαν την υποχρέωσή τους για προσευχή με την απαγγελία των λεγομένων «πατρεμών»  δηλαδή τα «Πάτερ ημών». Για την καταμέτρηση αυτών των πατρεμών ο Άγιος Βέδας  ο Σεβάσμιος  όπως ονομάζεται πρότεινε  την υιοθέτηση  μιας συλλογής κόκκων περασμένων μέσα σε μια κλωστή.  Υπάρχει και μία παράδοση που λέει ότι η ίδια η Παναγία  παρουσιάστηκε στον Άγιο Δομίνικο  και του υπέδειξε ένα συγκεκριμένο τρόπο για την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου