ΤΟ ΡΟΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΤΟ ΡΟΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 

Το Ροδάριο που είναι μια γιρλάντα  πνευματικών λουλουδιών  που προφέρεται στην Παναγία,  δημιουργήθηκε  από την αγάπη των χριστιανών προς την Παναγία κατά το μεσαίωνα, ίσως στην περίοδο των σταυροφοριών στους Αγίους Τύπους. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την απαγγελία αυτής της προσευχής  έχει πολύ παλιά προέλευση.

Οι μοναχοί αναχωριτές χρησιμοποιούσαν  πετραδάκια  για να μετρούν τον αριθμό των προσευχών. Στα μοναστήρια  του μεσαίωνα  οι λαϊκοί μοναχοί, είχαν απαλλαγεί από την απαγγελία της Ιερής Ακολουθίας των ψαλμών  εξ αιτίας του ότι δεν γνώριζαν καλά τη λατινική γλώσσα  και εξασφάλιζαν την υποχρέωσή τους για προσευχή με την απαγγελία των λεγομένων «πατρεμών»  δηλαδή τα «Πάτερ ημών». Για την καταμέτρηση αυτών των πατρεμών ο Άγιος Βέδας  ο Σεβάσμιος  όπως ονομάζεται πρότεινε  την υιοθέτηση  μιας συλλογής κόκκων περασμένων μέσα σε μια κλωστή.  Υπάρχει και μία παράδοση που λέει ότι η ίδια η Παναγία  παρουσιάστηκε στον Άγιο Δομίνικο  και του υπέδειξε ένα συγκεκριμένο τρόπο για την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου