ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ «ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ»

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ «ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ»

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανταπόκρισή μας την περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 ξεκίνησε στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Κιουράς των Αγγέλλων μία κατασκήνωση  με 56 κορίτσια και αγόρια με πρωτοβουλία του νεαρού εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής Τήνου. Στη κατασκήνωση αυτής της χρονιάς δόθηκε το όνομα «άγγελοι της ευσπλαχνίας», εμπνευσμένο από το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας που τελεί αυτή τη χρονιά η Εκκλησία.

Τη Δευτέρα 11 του μηνός Ιουλίου πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου από τα παιδιά  της Κατασκήνωσης  της Κιουράς των Αγγέλων

Πενήντα έξη παιδιά, αγόρια και κορίτσια της κατασκήνωσης της Κιουράς των Αγγέλων  που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου, με την ευθύνη του εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας π. Ιωάννη Σκλάβου, συνοδευόμενα και από τους συνεργάτες του, έφθασαν το πρωί της Δευτέρας στον Καθεδρικό Ναό για το προγραμματισμένο  προσκύνημα του στα πλαίσια του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο τίτλος της φετινής κατασκήνωσης στην Κιουρά των Αγγέλων έχει τα το σύνθημα:  «οι άγγελοι της ευσπλαχνίας»

Στην πλατεία της Ξινάρας έγινε  πρώτη στάση του προσκυνήματος και τα και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με τη  βοήθεια του π. Ιωάννη και των  εμψυχωτών να προετοιμαστούν για την πορεία τους προς τον Καθεδρικό Ναό που ήταν και ο τελικός προορισμός του προσκυνήματος.

 

Η πορεία ξεκίνησε με τον Σταυρό επί κεφαλής και δίπλα του ένα κερί. Σύμβολα και τα δυο του Χριστού. Το ένα της αγάπης του Χριστού για τον άνθρωπο που έφθασε μέχρι το σταυρό και το δεύτερο το φως που είναι ο ίδιος εφόσον είπε: «εγώ είμαι το φως του κόσμου».

Με ψαλμούς και ύμνους συνεχίστηκε η πορεία  μέχρι την πόρτα του Ιωβηλαίου στον Καθεδρικό Ναό, όπου έγινε η δεύτερη στάση. Μπροστά στην στολισμένη  πόρτα του Ιωβηλαίου υποδέχτηκε τα παιδιά με τους συνοδούς τους  ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος ο οποίος και αφού τα καλωσόρισε τους εξήγησε με λίγα λόγια τον συμβολισμό της Αγίας Πόρτας του Ιωβηλαίου έτους . Στη συνέχεια διαβάστηκε μία σύντομη περικοπή από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου, η οποία κατέληγε: «αφού  ο Ευσπλαχνικός Θεός, δια μέσου του Ιησού Χριστού, σας διάλεξε για να είστε εκλεκτή γενιά, ένα άγιο ξεχωριστό έθνος, ένας λαός που ανήκει στο Θεό και σας έδωσε την αποστολή να δείχνετε την ευσπλαχνία Του σε όλους όσους ζουν γύρω σας».

 

« ξεκινώ για αν σε βρω» ένα – ένα τα παιδιά και οι εμψυχωτές και τον υπεύθυνό τους  εισήλθαν στο Ναό. Εκεί προσεκτικά άκουσαν  την περικοπή του ευαγγελίου κατά  Λουκά Ευαγγελίου που αναφέρεται στο περιστατικό του Ζακχαίου με τον Χριστό

Ο Αρχιεπίσκοπος με απλά λόγια προσπάθησε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία αυτού του περιστατικού και πόσο είναι και σήμερα επίκαιρο για τη ζωή μας. Είναι γεγονός ότι ενώ εμείς αναζητούμαι τον Χριστό, είναι Εκείνος που με δική του πρωτοβουλία έρχεται να μας συναντήσει. Μας καλεί με το όνομά μας και θέλει να μείνει μαζί μας. Να τους ανοίξουμε την καρδιά μας, να ομολογήσουμε την αμαρτία μας και εκείνος επαναλαμβάνει για την κάθε μια και τον  καθένα μας: «σήμερα  σώθηκες».

Το όλο προσκύνημα ολοκληρώθηκε με την Κυριακή προσευχή και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος και ευχήθηκε σε όλους να μην ξεχνούν τη ζωή τους το σύμβολο του σταυρού και το σύμβολο το καιρού. Ο Σταυρός είναι ο δυνατός τρόπος  για να δείξουμε την αγάπη μας προς τον Ιησού και τον πλησίον μας και το κερί  το αναμμένο συμβολίζει τη ζωντανή πίστη  μας με την οποία πηγαίνομε σε συνάντηση του Κυρίου.

 

Διαπιστώσαμε οτι τα παιδιά ήρεμα, με γαλήνη στην ψυχή, χαρούμενα και ευτυχισμένα συμμετείχαν σ’ αυτό το προσκύνημα συνάντησης με τον Χριστό. 

Και σήμερα οι κατασκηνώσεις έχουν την αξία τους και σίγουρα βοηθούν  παιδιά έφηβους και νέους να μάθουν  ότι εκτός από τον ξέφρενο τρόπο που επιλέγουν ορισμένοι άλλοι της ηλικίας τους  να περάσουν τις διακοπές τους υπάρχει και ένας όμορφος τρόπος που ξεκουράζει, εμπλουτίζει και βοηθά στην αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας που δεν μπορεί να βρεθεί μακριά από τον Κύριο.

 

σν

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου