ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΡΥΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΕΡΟΣ (1)

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

Κείμενο από τον π. Μάρκο Φώσκολο Εφημέριο Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου

Ο Ναός της Παναγίας στο Βρυσί αποτελεί σήμερα το Θεομητορικό προσκύνημα της τοπικής Εκκλησίας της Τήνου. Ακόμα και σήμερα, ιδιοκτησιακά, ανήκει στην Ενορία του Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο, στην οποία υπαγόταν από τότε που αναγέρθηκε ως μικρό εξωκλήσι. Στο εξωκλήσι αυτό φυλασσόταν η εικόνα της Παναγίας από την ίδρυσή του. Η συμπαγής και μαζική προσέλευση των πιστών από όλες τις Καθολικές Ενορίες της Τήνου, οδήγησαν τους κατά καιρούς Επισκόπους της Τήνου να την αναδείξουν ως Θεομητορικό Προσκύνημα της τοπικής Εκκλησίας με διαφόρους τρόπους. Θα παραθέσουμε στη συνέχεια, σε κεφάλαια, όσα κατορθώσαμε να συλλέξουμε από έγγραφα ή από προφορικές διηγήσεις και περιγραφές, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον τόπο που η ευλάβεια των πιστών, ίσως και της Παναγίας, να επέλεξαν ως προνομιούχο σημείο συνάντησής τους.

1 (Θρύλοι – Ιστορία – Ευλάβεια)

Εισαγωγή

Από αρκετούς αιώνες, η Παναγία του Βρυσιού είναι το καθαυτού Προσκυνητήριο της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, το αφιερωμένο στη Μητέρα του Θεού και της Εκκλησίας. Το κάθε χωριό της Τήνου έχει κάποια εκκλησιά ή εξωκλήσι αφιερωμένο στη Μητέρα του Χριστού, που συγκεντρώνει την αγάπη και της ευλάβεια των πιστών της περιοχής (η Φανερωμένη για τη Στενή, η Παναγία της Λειβάδας για τη Μυρσίνη, η Κιουρά των Αγγέλων για την Ποταμιά, η Σπηλιώτισσα για την Κώμη, η Αγία Υπακοή για την Καλλονή, η Παναγία η Καλαμάν για τη Βωλάξ, η Κιουρά για την Καρδιανή κλπ.), αλλά καμιά απ’ αυτές τις εκκλησίες δεν απόχτησε το χαρακτήρα του γενικού προσκυνήματος για όλους τους Καθολικούς του νησιού. Και η «Παναγία του Βρυσιού» ήταν αρχικά ένα εξωκλήσι της Ενορίας του Ταραμπάδου, αλλά τελικά καθιερώθηκε σας το καθαυτού Θεομητορικό Προσκυνητήριο των Καθολικών της Τήνου. Για το λόγο αυτό, περισσότερες από δυο φορές το χρόνο συγκεντρώνονται στα πόδια της Μητέρας του Θεού και της Εκκλησίας πιστοί απ’ όλα τα χωριά του νησιού για να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους, τις ευχαριστίες τους και τις προσευχές αιτήσεως, προς Εκείνη που μεσιτεύει στο Γιό της για τα παιδιά της αυτής «της κοιλάδας των δακρύων».

Υπήρξε διαρκής επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Περρή να συνταχθεί ένα μικρό βιβλίο, όχι για επιστημονικό σκοπό, αλλά να απευθύνεται κυρίως στους πιστούς της Επαρχίας μας και κυρίως με ποιμαντικό χαρακτήρα, όπου θα περιγραφόταν η ιστορία του Προσκυνητηρίου, κάποιοι από τους λαϊκούς θρύλους που γεννήθηκαν σε κείνους τους χώρους και θα δινόταν με τη βοήθεια αυτού του μικρού βιβλίου μια συνοπτική εικόνα για την ευλάβεια  των πιστών ως τις μέρες μας.
Έτσι προέκυψε αυτό το κείμενο, που συνέταξε στη δεκαετία του 1980 ο τότε εφημέριος της Καρδιανής π. Μάρκος Φώσκολος. Αρχικά τυπώθηκε σε μικρό τεύχος του οποίου οι δυο εκδόσεις έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Η ηλεκτρονική καταχώρησή του εδώ αποβλέπει στο να κάμει γνωστό το παρελθόν στους νεότερους που δεν το γνώρισαν και ο συντάκτης εύχεται να συμβάλλει στην επαύξηση της αγάπης όλων των πιστών προς την Παναγία.

Συνεχίζεται… 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου