«Το πνευματικό βοηθάει να λυθεί και το πολιτικό»

«Το πνευματικό βοηθάει να λυθεί

και το πολιτικό»
 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και για την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, με συνέντευξη που έδωσε στους εκπροσώπους του τύπου, ο  Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.
Στο ερώτημα αν τα ζητήματα χρειάζονται πολιτική ή πνευματική προσέγγιση, ο Υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «αν είναι πνευματικό το θέμα, πρέπει να λυθεί πνευματικά.  Αν είναι πάλι πολιτικό, βοηθάει το πνευματικό».

Αναφορικά με την προσφορά της Ελλάδος και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και στο ζήτημα της Συρίας, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα συνδέεται συναισθηματικά με την περιοχή. «Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Ελλάδα ανέλαβε έναν ρόλο αγγελιοφόρου», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι θρησκευτικοί ηγέτες εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τη σημασία της Διεθνούς  Διασκέψεως, καθώς και για το αν πιστεύει ότι θα συντελέσει στην λήξη του θρησκευτικού εμφυλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «Ηγέτες εκκλησιαστικοί που δεν συζητούν τα τελευταία χρόνια, εδώ συζήτησαν μεταξύ τους».
Ένα θέμα που είναι ακόμη ανοιχτό, είναι το τι έχει γίνει με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου (ο οποίος έδωσε την τελευταία του συνέντευξη, πριν την απαγωγή του, στην Πεμπτουσία) και τον Συροϊακωβίτη επίσκοπο.  Αυτό το αίτημα υποστηρίζεται από όλους, είπε ο Υπουργός.
Για το θέμα της εκκλησιαστικής διπλωματίας, είπε ότι τη θεωρεί πολύ σημαντική και θύμισε ότι ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε στο Υπουργείο ως Υφυπουργό τον κ. Αμανατίδη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα θρησκευτικά περιβάλλοντα και έχει αναλάβει να αναπτύξει την θρησκευτική διπλωματία.  Επίσης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω.
«Η Δύση, δεν πήρε επαρκή μέτρα για την προστασία των πολιτισμών και των θρησκειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο πολιτισμός, ενώ στηλίτευσε τις καταστροφές πολιτιστικών μνημείων.

Πηγή:pemptousia.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου