ΤΟ ΟΙΚΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΠΡΙΝΤΕΖΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σύμφωνα με την εραλδική παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, το Οικόσημο ενός Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη αποτελείται συνήθως από:
-
Έναν θυρεό με τα εμβλήματά του, που προέρχονται από την οικογένεια, από γεωγραφικές, θρησκευτικές και ιστορικές έννοιες και ή αναφέρονται στο όνομα του Αρχιεπισκόπου.
-
Έναν χρυσό σταυρό λιτανείας με δύο οριζόντιους βραχίονες, που αντιπροσωπεύει τον βαθμό του Αρχιεπισκόπου, κάθετα πίσω από τον θυρεό.
-
Έναν πράσινο πίλο (galero) με 20 (δέκα σε κάθε πλευρά) συνδεδεμένους θυσάνους, κατά σειρά 1, 2, 3, 4.
-
Ένα ωμοφόριο (pallium) κάτω από τον θυρεό.
-
Ένα ειλητάριο με το ρητό, γραμμένο με μαύρο μελάνι, κάτω από όλα.
ΕΡΑΛΔΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΗΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΩΣΗΦ
«Αργυρούν, επί πάλου καθ’ ολοκληρίαν εκ πεδίου κυανού, τρία κυματοειδή τόξα μετ’ επικειμένου πελεκάνου μετά των θρόμβων του αίματος αυτού το όλον του πρώτου, δύο κρίνα κατά φύσιν».
Ρητό:
ΕΜΟΙ ΓΑΡ ΤΟ ΖΗΝ ΧΡΙΣΤΟΣ
(MIHI ENIM VIVERE CHRISTUS EST)
Για το ρητό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ επέλεξε τα λόγια αυτά από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους (1, 21), όπου ο Απόστολος διακηρύσσει ότι ο μόνος λόγος της ζωής του είναι να φέρει τιμή και αίνο στον Χριστό. Το να αγαπάς και να υπηρετείς τον Χριστό είναι, πράγματι, η αληθινή ζωή.
Ερμηνεία: ο σταυρός με τους δύο οριζόντιους βραχίονες, γνωστός ως Πατριαρχικός Σταυρός, δηλώνει το Αρχιεπισκοπικό αξίωμα, ενώ το ωμοφόριο φέρουν οι Αρχιεπίσκοποι που έχουν δικαιοδοσία πάνω σε μια Εκκλησιαστική επαρχία, η οποία αποτελείται από άλλες υποκείμενες Επισκοπές.
Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο κοντύτερος οριζόντιος βραχίονας συμβολίζει την πινακίδα με την επιγραφή ΙΝΒΙ, η οποία τοποθετήθηκε στον σταυρό του Χριστού.
Στην παράδοση της Εκκλησίας, ο πελεκάνος, που απεικονίζεται να πληγώνει το στήθος του για να ταΐσει τα νεογνά του, αποτελεί ένα πολύ κοινό σύμβολο του Χριστού, ο οποίος έχυσε το αίμα του για την σωτηρία μας. Αυτή η αλληγορική μορφή αναφέρεται στο “Adoro Te devote”, έναν Ευχαριστιακό ύμνο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη: «Κύριε Ιησού, Καλέ Πελεκάνε, καθάρισέ με, τον ακάθαρτο, με το Αίμα σου, μία σταγόνα του οποίου μπορεί να θεραπεύσει ολόκληρο τον κόσμο από όλες τις αμαρτίες του…».
Τα τρία ασημένια κύματα, κάτω από τον πελεκάνο, υπαινίσσονται την θάλασσα που περικλείει τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ τα οκτώ αστέρια που εμφανίζονται στην κορυφή του θυρεού ανακαλούν τα οκτώ νησιά της Αρχιεπισκοπής, που έχουν ανατεθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Πρίντεζη.
Τα δύο κρίνα συμβολίζουν, αντιστοίχως, την Αειπάρθενο Μαρία (Ευαγγελισμός), στην οποία είναι αφιερωμένος ο Καθεδρικός ναός της Τήνου, και τον Άγιο Ιωσήφ, προστάτη Άγιο του Αρχιεπισκόπου.
Επιπλέον, υποδηλώνεται ότι το έτος 2021 είναι αφιερωμένου στον Άγιο Ιωσήφ.