Το λουλούδι του κολοκυθιού

Το λουλούδι του κολοκυθιού. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων για την προετοιμασία των μελλονύμφων για την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου, ένα βράδυ μίλησα για την αξία, την ομορφιά και τη σημασία που έχει η αγάπη μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Κάποια στιγμή με ρώτησαν:  «ποιος είναι ο κατάλληλος καιρός για μια τέτοια αγάπη;”

Ο Φράνκο, ο φίλος μου, καλλιεργεί  ένα κήπο με κολοκύθια. Είναι γνωστό πως το κολοκύθι  είναι ένας καρπός που δεν προτιμάται ιδιαίτερα από  τους διανοούμενους, έχει όμως ένα λουλούδι  τόσο ζωηρό  και έντονο  που τραβά την προσοχή και εκείνου που περνά αφηρημένος περνά από κοντά

Δεν είναι δυνατόν να μη το προσέξει  και δημιουργείται ο πειρασμός, όπως κάνει συχνά η μαγείρισσα μας η Άννα, να το συλλέξει  και να το κάνει ένα καλό μαγειρευμένο πιάτο. Αλλά ο Φράνκο της υπενθυμίζει το λαϊκό ρητό: «όποιος τρώει λουλούδι κολοκυθιού κινδυνεύει να μη φάει κολοκύθι»

Και με προσκάλεσε να διαπιστώσω από κοντά την μεγαλοπρέπεια  και ομορφιά αυτού λουλουδιού.

Είναι ένα ποτήρι κίτρινο, ακόμη εμβολιασμένο στην  εύθραυστη διάσταση του κολοκυθιού, που λίγο πριν άνοιξε, εν αναμονή της ολοκληρωμένης ανάπτυξής του. Μαζεύοντάς  από πριν αυτό το λουλούδι, παρόλο που είναι όμορφο, τραυματίζεται  και ίσως σταματά και η  ωριμότητα του καρπού.

Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το γάμο;

Η αγάπη είναι μεγάλη, όσο ο Θεός. Η αγάπη  είναι όμορφη και  εύγεστη, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοεί, διότι είναι  φανερό. Αλλά για να ολοκληρωθεί, πρέπει να περιμένει την ανάπτυξη, την ωρίμανση  των σχέσεων του άνδρα και γυναίκας. Ακόμη και η αναμονή της συλλογής του καρπού στον κατάλληλο καιρό  είναι ήδη «Αγάπη» και  συμβάλει  στην αύξηση της κατανόησης της αξίας του Μυστηρίου του Γάμου, που είναι η στιγμή  της ένωσης της ανθρώπινης αγάπης με την  θεϊκή.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου