ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Το λογότυπο και το μότο του Ιωβηλαίου συνοψίζουν το νόημα της χριστιανικής ευσπλαχνίας. Η φράση Φιλεύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας (Λκ 6,36) υποδεικνύει να ζήσουμε την ευσπλαχνία σύμφωνα με το παράδειγμα του Θεού Πατέρα, ο οποίος ζητά να μην κρίνουμε και να μην καταδικάζουμε, αλλά να συγχωρούμε και να δίνουμε αγάπη και συγχώρεση δίχως μέτρο (βλ. Λκ 6,37-38). Το λογότυπο -έργο του Ιησουίτη π. Marko Rupnik- δείχνει τον Ιησού, τον Υιό του Θεού, να έχει φορτωμένο στους ώμους του τον χαμένο άνθρωπο, ανακτώντας μια εικόνα ιδιαίτερα αγαπητή στην αρχαία Εκκλησία: δείχνει την αγάπη του Χριστού, ο οποίος εκπληρώνει το μυστήριο της Ενσάρκωσης με την απολύτρωση.
Το σκίτσο τονίζει ότι ο Καλός Ποιμένας (δηλ. ο Ιησούς) αγγίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση και το κάνει με τέτοια αγάπη ώστε να της αλλάξει τη ζωή. Ο Καλός Ποιμένας, με πολλή ευσπλαχνία, φορτώνεται την ανθρωπότητα, τα μάτια όμως συγχέονται μ' εκείνα του ανθρώπου. Ο Χριστός βλέπει με τα μάτια του Αδάμ κι αυτός με τα μάτια του Χριστού. Έτσι κάθε άνθρωπος ανακαλύπτει στον Χριστό, τον νέο Αδάμ, την ίδια του τη φύση και το μέλλον που τον περιμένει, απολαμβάνοντας στο βλέμμα Του την αγάπη του Πατέρα.
Όλη η σκηνή τοποθετείται σε ένα αμυγδαλωτό σχήμα, αγαπημένη μορφή της μεσαιωνικής εικονογραφίας, ανακαλώντας στη μνήμη μας την συνύπαρξη της θεϊκής με την ανθρώπινη φύση στον Χριστό.
Τα τρία ομόκεντρα ωοειδή σχήματα με πρόοδο προς το πιο ανοιχτό προς τα έξω, δείχνουν την κίνηση του Χριστού, που οδηγεί τον άνθρωπο έξω από τη νύχτα της αμαρτίας και του θανάτου.
Από την άλλη, το βάθος του σκούρου δείχνει και την ανεξιχνίαστη αγάπη του Πατέρα που όλα τα συγχωρεί. * Προσευχή του πάπα Φραγκίσκου για το Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας.

Πηγή: ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου