Το κήρυγμα του Σεβασμιότατου Νικόλαου

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Από την αρχή της δημόσιας ζωής του ο Ιησούς θέλησε να φανερώσει τη θεϊκή ανεξαρτησία του από τις ιουδαϊκές παραδόσεις της εποχής του. Η αποστολή του είχε σκοπό να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους και να χαρίσει στον κάθε ένα την ελευθερία απέναντι σε ανθρώπινους νόμους, κανονισμούς και παραδόσεις.

Το πρωτείο στη ζωή του ανθρώπου πρέπει να το κατέχει ο Λόγος του Θεού. Μόνο αυτός μπορεί να χαρίσει τη ζωή, επειδή προέρχεται από τον Πατέρα που είναι η πηγή κάθε ζωής. Αυτός ο Λόγος χαρίζει ζωή σαν τον σπόρο που πέφτει στην καρδιά του ανθρώπου και παράγει μέσα του ως καρπό τη ζωή και τη σωτηρία. (2οανάγνωσμα).

Οι ανθρώπινες παραδόσεις και οι νόμοι εξαρτώνται απ’ αυτόν τον Λόγο και σε περίπτωση που υπάρχει αρμονία μεταξύ τους, τότε ο Λόγος του Θεού δεν ακυρώνεται από τις ανθρώπινες διατάξεις ούτε και υποδουλώνεται σ’ αυτές.

Συχνά οι ανθρώπινοι νόμοι και παραδόσεις αποτελούν ένα βαρύ ζυγό στους ώμους των ανθρώπων που και αυτοί οι νομοθέτες δεν αγγίζουν με το δάκτυλό τους. Και αυτό ισχύει για κάθε εποχή. Πολλές φορές αντί να προσφέρουν στον άνθρωπο ελευθερία, καταντούν γι’ αυτόν σκλαβιά. Μια δουλεία που εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχουν όλα τα τέκνα του Θεού. Γι’ αυτό χρειάζεται μια επαναστατική απόφαση. Ο Ιησούς δε δίστασε να συγκρουστεί με το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής του που είχε καταντήσει αρτηριοσκληρωτικό και καταπιεστικό για το σύνολο του λαού. Σκοπός του δεν ήταν να εγκαταστήσει ένα νέο πολιτικό σύστημα, αλλά να χαρίσει στους ανθρώπους την εσωτερική και πνευματική ελευθερία που κανένας δεν μπορεί να τους αφαιρέσει.

Σήμερα, όπως και σε κάθε εποχή η κάθε νέα γενεά εκφράζει τη δυναμικότητα και την νεανικότητα του ανθρώπινου πνεύματος, που αναζητεί την απελευθέρωση από τις καταπιέσεις που έχουν συσσωρευτεί στην κοινωνία.

Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να ανοίξει τα μάτια των παλαιοτέρων και να δουν ένα νέο κόσμο, πιο ανθρώπινο και πιο ελεύθερο. Έχοντας πάντοτε το κριτήριο του Λόγου του Θεού, η φωνή των νέων κάθε εποχής μπορεί να είναι μια προφητική φωνή για ένα καλύτερο κόσμο και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου