27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Β
Το πρώτο ανάγνωσμα και το Ευαγγέλιο ασχολούνται με ένα πολύ σημαντικό και επίσης πολύ φλέγον θέμα: το αδιάλυτο του γάμου.
Το πρώτο ανάγνωσμα παρουσιάζει το σχέδιο του Θεού για την οικογένεια. Δείχνει την αρχική έννοια του συζυγικού καλέσματος στο οποίο καλείται ο άνθρωπος: σχέση αδιάλυτης αγάπης, ισότητας και ενότητας με τον συνάνθρωπό του. Η γυναίκα είναι αυτή που στέκεται ενώπιον του άντρα με συμπληρωματικό τρόπο, επιτρέποντάς του να ξεπεράσει αυτή τη ριζική μοναξιά που μόνος του δεν μπορεί να ξεπεράσει. Ο Θεός, λοιπόν, θεώρησε ότι η οικογένεια ήταν «ένα», αδιάλυτο και ανοιχτό στη ζωή. Αν όμως ο Παντοδύναμος σκεφτεί την οικογένεια με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ότι κάθε φορά που ένας άνθρωπος απομακρύνεται από το σχέδιο του Θεού, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, τα βάσανα, τις πίκρες και τις ανισορροπίες: επειδή οι νόμοι του Θεού δεν παραβιάζονται ποτέ χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Στο Ευαγγέλιο, όμως, ο ευαγγελιστής μας παρουσιάζει μια διαμάχη γάμου. Ο Ιησούς, ωστόσο, δεν θέλει να συμμετάσχει σε καμία συζήτηση και πηγαίνει στην καρδιά του προβλήματος: θυμάται τη θλιβερή πραγματικότητα του αμαρτωλού ανθρώπου με σκληρή καρδιά που έχει ξεχάσει την αρχική του κατάσταση και την αποστολή του. Αναφερόμενος στο Βιβλίο της Γένεσης, ο Ιησούς επιβεβαιώνει την ενότητα των συζύγων στη δημιουργική θέληση του Θεού, σύμβολο της διαθήκης που ο ίδιος ο Κύριος έκανε με το λαό Ισραήλ.
Το Ευαγγέλιο παρουσιάζει επομένως μια οικογενειακή κατάσταση που δεν είναι πλέον σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού: η αμαρτία μπήκε και δηλητηρίασε το υπέροχο έργο του Κυρίου.
Άνδρας και γυναίκα έχουν σκληρύνει την καρδιά τους και έχουν παρεκκλίνει από το σχέδιο του Θεού: ο εγωισμός έγινε σχεδόν ο υπέρτατος νόμος και η ιδιοτροπία δικαίωμα.
Έχοντας αυτό κατά νου, «ήρθαν μερικοί Φαρισαίοι και, για να τον δοκιμάσουν, ρώτησαν τον Ιησού αν είναι νόμιμο για έναν άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του». Ο ευαγγελιστής συνεχίζει λέγοντας ότι ο Ιησούς απαντά χωρίς δισταγμό: «Ο άνθρωπος δεν πρέπει να χωρίζει ό, τι έχει ενώσει ο Θεός». Με αυτήν την απάντηση ο Κύριος θέλει να καταλάβουμε ότι η οικογένεια είναι μια ενότητα που θέλει ο Θεός και ως εκ τούτου ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να τολμήσει να χωρίσει αυτό που ο Θεός έχει ενώσει.
Η απάντηση που δίνει ο Ιησούς στους Φαρισαίους είναι ξεκάθαρη και αφήνει όλους με κομμένη την αναπνοή. Οι μαθητές επίσης εντυπωσιάστηκαν και «στο σπίτι, τον ξαναρώτησαν για αυτό το θέμα». Η απάντηση του Ιησού ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη: «Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί μια άλλη, πράττει μοιχεία εναντίον της. κι αν εκείνη, αφού απαρνηθεί το σύζυγό της, παντρευτεί έναν άλλον, πράττει μοιχεία». Ο Ιησούς, λοιπόν, υπερασπίζεται πλήρως την ενότητα της οικογένειας.
Σήμερα υπάρχουν τόσες πολλές διαλυμένες οικογένειες, αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη; Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και εφόσον συνεχίζεται σημαίνει ότι γίνεται παράβαση του νόμου του Θεού. Όταν παραβαίνουμε το νόμο του Θεού υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Ποιες είναι όμως αυτές. Μόνο η ευσπλαχνία και η αγάπη του Θεού γνωρίζει, όπως γνωρίζει τις συνέπειες για κάθε αμαρτία μας.
Ο χωρισμός στο γάμο είναι πάντα μια πληγή στη δημιουργία. Σήμερα, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης πολλών οικογενειών και συχνά υπάρχει όχι αγάπη αλλά εγωισμός που οδηγεί στο λάθος και την αμαρτία.
Ο Θεός όμως, δεν θα δώσει ποτέ το ελεύθερο του χωρισμού, δε θα αποκαλέσει ποτέ “σωστό” αυτό που είναι μόνο εγωισμός και άρνηση στην αγάπη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλές εξαιρετικά περίπλοκες καταστάσεις που πρέπει να εξετάζονται με κατανόηση και έλεος. Πρώτα απ ‘όλα, ο πλούτος μιας απόφασης που δεσμεύει για τη ζωή και που κάνει δύο άτομα “μια σάρκα” δεν πρέπει να διασφαλιστεί.
Η Εκκλησία, νοείται ως οικογένεια του Θεού, γίνεται η ίδια η εικόνα της οικογένειας που γεννιέται από το μυστήριο του γάμου. Η ίδια η Εκκλησία είναι η μητέρα που δημιουργεί, φυλάει και συνοδεύει τα παιδιά της. Στην Εκκλησία, περισσότερο από αλλού, πρέπει να γίνουν αντιληπτά τα λόγια του πρώτου αναγνώσματος «Δεν είναι καλό ο άνθρωπος να είναι μόνος». Η Εκκλησία, που είναι η οικογένεια του Θεού, η οικογένεια όλων, δεν πρέπει να αφήσει κανέναν μόνο του, δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις, να περιθωριοποιήσει, να κρίνει αυτούς που ζουν σε καταστάσεις αμαρτίας αλλά πρέπει να τους δεχτεί και να τους ελεήσει και να δείξει ευσπλαχνία προς όλους.
Αυτή την Κυριακή η τοπική μας Εκκλησία στην Τήνο πανηγυρίζει την εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου που είναι η Προστάτισσα της. Ας της ζητήσουμε να μας μετατρέψει βοηθά την κάθε μια σας και τον καθένα μας ώστε όλοι μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι να αποτελούμε ένα ζωντανό ροδάριο. Αμήν.