Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου για την Πεντηκοστή

«Όταν έφθασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Και έγινε ξαφνικά από τον ουρανό ήχος, όπως ακριβώς όταν φυσά βίαιος άνεμος και γέμισε όλο το σπίτι όπου κάθονταν». Μαζί με τον άνεμο «φάνηκαν να διαμοιράζονται σαν γλώσσες φωτιάς και κάθισε η κάθε μια επάνω στον καθένα τους και γέμισαν όλοι από Πνεύμα Άγιο».
Έτσι μας περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, το ιστορικό γεγονός της Πεντηκοστής της Εκκλησίας, της οποίας σήμερα κάνουμε ανάμνηση.
Τα χαρακτηριστικά σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν την ημέρα αυτή είναι ο άνεμος και η φωτιά, και τα δύο αυτά σύμβολα μέσα στην Αγία Γραφή, δηλώνουν την παρουσία του Θεού.
Σήμερα ο Θεός Πατέρας, στέλνει στη νεογέννητη Εκκλησία του Χριστού, τα δώρα του Πνεύματός Του. Και τότε οι φοβισμένοι Απόστολοι και Μαθητές του Ιησού χτυπήθηκαν σαν από σεισμό: Χωρίς να καταλάβουν ακριβώς τι συνέβη, γίνονται για μιας, από φοβισμένοι, θαρραλέοι, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του υπερώου και αρχίζουν να κηρύττουν με παρρησία και με Θεού σοφία. Η καινούρια Πεντηκοστή έχει πραγματοποιηθεί.
Σήμερα δίνονται στη νεογέννητη Εκκλησία τα εχέγγυα της επιτυχίας στην αποστολή της: «Λάβετε Πνεύμα Άγιο». Ενθυμάται την αποστολή της: «όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας έτσι στέλνω και εγώ εσάς». «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη». Αρχίζει να κηρύττει με θάρρος και παρρησία στα έθνη. Ξεκινά η ανανέωση της γης: «Στέλνεις το Πνεύμα σου Κύριε και ανανεώνεται το πρόσωπο της γης»
Σήμερα υπάρχει απόλυτη ανάγκη ενός δυναμικού Χριστιανισμού. Δεν είναι τώρα ο καιρός για ένα Χριστιανισμό παθητικό, συνηθισμένο, επιφανειακό, ευκαιριακό, ασυνεπή.
Χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων.
Η συνέπεια είναι μια αρετή, που πολύ συχνά διδάσκεται αλλά λίγο εφαρμόζεται. Αλλά και η μετριότητα είναι μια μεγάλη αρρώστια του πνεύματος γιατί δικαιολογεί τα πάντα. Μας συνηθίζει να αρμενίζουμε στα τετριμμένα. Όμως ο αυθεντικός Χριστιανός οφείλει να αντιστέκεται και να μη περιορίζεται στη μετριότητα. «να είστε τέλειοι, όπως τέλειος είναι ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς», μας λέει ο Κύριος.
Ο Κύριος θέλει ζεστούς, ένθερμους, πυρομανείς Χριστιανούς.
Το Πνεύμα του Θεού είναι φωτιά, είναι σεισμός, είναι άνεμος δυνατός, είναι δύναμη, είναι ενέργεια, είναι κίνηση προς εμπρός. Δυστυχώς, πολλές φορές, με την μετριοπαθή ζωή μας, κινδυνεύουμε να σβήσουμε αυτή τη φωτιά, να αποδυναμώσουμε τη φλόγα της, να σταματήσουμε τον άνεμο που φέρνει το Πνεύμα του Θεού και ανανεώνει την Εκκλησία του Χριστού. «Ανοίξτε τις πόρτες της Εκκλησίας να μπει καθαρός αέρας», έλεγε ο Άγιος Πάπας Ιωάννης ο 23ος κατά την έναρξη της Δευτέρας Συνόδου του Βατικανού.
Συχνά, δυστυχώς, δεν είμαστε αυτό που πρέπει να είμαστε, αλλά αυτό που μας εξυπηρετεί να είμαστε. Προτιμούμε αυτό που δεν μας βάζει σε περιπέτειες, σε κίνηση, σε αναζήτηση, προτιμούμε το τετριμμένο, το συνηθισμένο, το γερασμένο.
Η Εκκλησία μας πολλές φορές φαίνεται γερασμένη, κουρασμένη. Η Εκκλησία όμως πρέπει να είναι πάντα νέα. Είναι νέα και πρέπει να παραμείνει νέα, γιατί η καρδιά της καθημερινά ανανεώνεται από το Πνεύμα του Θεού. Η Εκκλησία θα παραμείνει νέα όχι αν αναζητά νέες διδασκαλίες, αλλά αν χρησιμοποιεί νέους τρόπους διδασκαλίας.
Η Εκκλησία δεν χρειάζεται άλλες αλήθειες, κατέχει όλη την αλήθεια που είναι ο ίδιος ο Χριστός. «Εγώ είμαι η αλήθεια και η ζωή», μας είπε ο Κύριος. Εκείνο που χρειάζεται η Εκκλησία είναι σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες γλώσσες. Τη γλώσσα των νέων και των νέων γενεών την οποία και πρέπει να συμπεριλάβει μεταξύ των γλωσσών που συνένωσε την ημέρα της Πεντηκοστής.
Η εορτή της Πεντηκοστής μας υπενθυμίζει ότι πρέπει ν’ ανάψουμε γύρω μας μια καινούρια φωτιά. «Να κάψει το ξερό, να κάμψει ότι άκαμπτο, να θερμάνει το παγερό, να ισιώσει το στρεβλό».

Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου