Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

29η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΚΥΚΛΟΣ Β

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου σε όλη την Εκκλησία προσευχόμαστε για τις ιεραποστολές. Η ιεραποστολή αφορά όλους τους χριστιανούς. Σήμερα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις:

Τι είναι για μας η ιεραποστολή; Γιατί πάει κάποιος στις ιεραποστολές; Γιατί η Εκκλησία δεν υπάρχει απλώς αλλά κάνει και ιεραποστολή τον κόσμο; Μήπως θέλει να κυριαρχήσει και να εξουσιάσει; Ή απλώς για το γόητρό της να αυξηθεί ο αριθμός των χριστιανών;

Η ιεραποστολή είναι η χαρά που νιώθει κάποιος που γνωρίζει το ευαγγέλιο και θέλει αυτή τη χαρά να τη μεταδώσει και σε άλλους. Ο άγγελος είχε αναγγείλεις τους βοσκούς της Βηθλεέμ: «Μη φοβάστε εγώ σας αναγγέλλω μία μεγάλη χαρά, που θα είναι για όλο το λαό: σήμερα γεννήθηκε για σας ένας σωτήρας που είναι Χριστός ο Κύριος» (Λουκάς 2, 10-11).

Η ιεραποστολή είναι η χαρά που νιώθει κάποιος, όταν γνωρίζει το Θεό ως Πατέρα και ως αγάπη και θέλει αυτή τη χαρά να τη μεταδώσει και στους άλλους. Όταν πιστεύει ότι ο Θεός τον αγαπά δεν μπορεί να την κρατήσει αυτή τη χαρά μέσα αλλά θέλει να την μεταδώσει και στους άλλους.

Η ιεραποστολή είναι να πιστεύει κάποιος ότι ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε για όλους” (Β Κορινθίους 5, 1), και για εκείνους που δεν το γνωρίζουν. Όπως ο Άγιος Παύλος που δεν γνώρισε τον Ιησού στη διάρκεια της επίγειας ζωής του. Έτσι και εγώ και ο κάθε ένας από μας, μπορούμε να πούμε αλλά ο κάθε ένας για λογαριασμό του: «Με αγάπησε και έδωσε τη ζωή για μένα». (Γαλάτες 2, 20). Να γιατί δεν μπορώ να κρατήσω αυτό το γεγονός μόνο για μένα!

Η ιεραποστολή σημαίνει να μιμηθούμε την Παναγία η οποία μόλις της αναγγέλθηκε ότι έφερνε μέσα της τον Μεσσία του κόσμου, έτρεξε να το αναγγείλει στην εξαδέλφη της Ελισάβετ στην ορεινή περιοχή του Ιούδα.” (Λουκάς 1, 39).

Ιεραποστολή σημαίνει να φέρει κάποιος στον κόσμο τη φωτιά που έφερε ο Χριστός πάνω στη γη και να εύχεται αυτή η φωτιά να παραμένει αναμμένη. (Λουκάς 12, 45).

Η ιεραποστολή είναι να φέρουμε το φως που είναι ο Ιησούς Χριστός: «το αληθινό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» (Ιωάννης 1, 9).

Η ιεραποστολή είναι να φέρουμε στον κόσμο το αληθινό νερό που δίνει τη ζωή. Ο Ιησούς είχε πει στη Σαμαρείτισσα: «όποιος πιεί από νερό που θα του δώσω δεν θα διψάσει ποτέ, διότι το νερό αυτό θα γίνει μια πηγή νερού που θα αναβλύζει για τη ζωή την αιώνια» (Ιωάννης 4, 10.13). Τότε η Σαμαρείτισσα αμέσως ανάγγειλε το Μεσσία στους συμπατριώτες της.

Η ιεραποστολή είναι να δώσει κανείς τη ζωή του «για τη σωτηρία του κόσμου», να μεταδώσουμε στους άλλους τη ζωή που μας έφερε εκείνος που ήλθε «για να έχουμε και εμείς τη ζωή και να την έχουμε άφθονη».(Ιωάννης 10, 10).

Ιεραποστολή σημαίνει να είμαστε μάρτυρες του αναστημένου Χριστού: «θα λάβετε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και θα είστε μάρτυρές μου μέχρι τα πέρατα της γης» (Πράξεις 1, 8).

Ιεραποστολή σημαίνει να έχουμε θάρρος, όπως ο Άγιος Παύλος: «Μη φοβάσαι, αλλά συνέχισε να μιλάς και μη σιωπάς, διότι εγώ είμαι μαζί σου» (Πράξεις 18, 9-10).

Η ιεραποστολή φέρνει τη σωτηρία: «όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί, πως όμως θα το επικαλεστούν χωρίς πρώτα να πιστέψουν εις αυτό; Και πως θα πιστέψουν εις αυτό χωρίς να έχουν ακούσει γι’ αυτό; Και πως θα ακούσουν αν δεν σταλεί κάποιος για να το αναγγείλει;

Αυτό μπορεί να γίνει: όταν κάποιος ή κάποια αποφασίσει να γίνει ιεραπόστολος ή να βοηθήσει το έργο των ιεραποστόλων με την προσευχή του (της) και συμβάλλοντας στην υλική βοήθεια προς τους ιεραποστόλους που θα συγκεντρωθεί κατά τη σημερινή Κυριακή των Ιεραποστολών και θα σταλεί στους ιεραποστόλους για να συνεχίσουν το ευαγγελικό τους έργο.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου