Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Β

 

 

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή παρουσιάζει τρίαθέματα:

Ας σταθούμε στο πρώτο, όπου εμφανίζεται ένας πλούσιος που ρωτά τον Ιησού τί να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Στη ζωή του κάνει πολλά πράγματα αλλά του λείπει το ουσιαστικό, δηλαδή να αγαπά τον Θεό πάνω απ ‘όλα και απ΄όλους αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Φαίνεται γενναιόδωρος. Σε όλη του τη ζωή τηρεί τους κανόνες για να αξίζει πολλά και να αισθάνεται καλά, εκτελώντας τα καθήκοντά του. Βιώνει επίσης τη θρησκεία ως κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να αξίζουν, όχι όμως ως σχέση αγάπης με τον Θεό και τους άλλους.

Και εδώ είναι η απάντηση του Ιησού: Κοιτώντας τον, τον αγάπησε. Τον αγάπησε πριν καν ο νέος δώσει την απάντηση. Τον αγαπά βαθιά και βλέπει αυτό που ο νέος αυτός δεν είχε δει: βλέπει ότι έχει ανάγκη να αγαπηθεί, διακρίνει την αδυναμία του και την ευθραυστότητά του. Μόνο ένα πράγμα του λείπει. Στην εβραϊκή νοοτροπία η παράβαση μιας εντολής σημαίνει παράβαση των πάντων. Από αυτό το άτομο λείπει μόνο το πιο σημαντικό πράγμα …

Αν θέλεις να είσαι τέλειος πήγαινε, πούλησε ό, τι έχεις και δώσε το στους φτωχούς: τότε έλα να με ακολουθήσεις. Ο Ιησούς τον καλεί στην τελειότητα, στο πλήρες δώρο του εαυτού του που τον απαλλάσσει από την ιδιοτελή κατοχή και του ζητά να τον ακολουθήσει, κάνοντας τον Ιησού μοναδική και αληθινή του ασφάλεια. Ο Ιησούς τον καλεί να μάθει την τέχνη της αγάπης και να αφήνει τον εαυτό του να καθοδηγείται από Εκείνον, αφήνοντας ψεύτικες αξίες όπως είναι τα πλούτη, όλα τα υλικά υπάρχοντα και ο δικός του τρόπος που βλέπει τη δικαιοσύνη. Σκεπτόταν ότι αισθάνεται  ασφαλής και εντάξει εφόσον τηρεί τους κανόνες!Επομένως δεν έβλεπε ότι έπρεπε να κάνει κάτι παραπάνω, να στηριχτεί σε κάτι περισσότερο, σε κάποιον που είναι ο Ιησούς και ο Λόγος του.

Είναι τότε που με τα απαιτητικά λόγια του Ιησού εκείνος έγινε σκυθρωπός και έφυγε λυπημένος, διότι είχε πολλά υπάρχοντα. Τα αγαθά που εκείνος κατείχε στην πραγματικότητα εκείνα τον κατείχαν και μάλιστα σε βαθμό που τον εμπόδιζαν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του Ιησού.

Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται ότι κληρονόμησε τα πάντα από τους γονείς του που πραγματικά τιμούσε,επομένως δεν χρειάστηκε ποτέ να κλέψει ή να εξαπατήσει για να κερδίσει. Εκπαιδεύτηκε σε μια θρησκευτική νοοτροπία όπου η τήρηση των εντολών προσφέρει και την αιώνια ζωή. Έτσι τα έχει όλα και αισθάνεται καλά. Έχει τους δικούς του τίτλους. Η προσκόλληση του στα υλικά αγαθά είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι εύκολο να ξεφύγει, να απαλλαγεί από αυτά. Ο πλούτος είναι ένα φανερό είδωλο: υπάρχει αλλά είναι σαν να μην το βλέπεις. Πόσες φορές πιστεύουμε ότι έχουμε ελεύθερη καρδιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυλακισμένη, δεμένη με αγαθά, που μπορεί να είναι και υλικά αγαθά, όπως προσκόλληση στο χρήμα ή στην ευημερία, τα οποία μας εμποδίζουν να δώσουμε λίγο περισσότερο, από φόβο μήπως τα “χάσουμε”: όπως ασφυκτικές φιλίες, προσωπικά έργα που πρέπει να εγκαταλείψουμε, λανθασμένες φιλοδοξίες που δεν ταυτίζονται με το θέλημα του Θεού. Όταν ο φόβος «να χάσουμε κάτι» για την αγάπη του Θεού ή των άλλων μας σταματά, είναι επειδή κάτι υπάρχει σε που μας σκλαβώνει.

Αφού ο Ιησούς μας υπενθύμισε ότι μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει, απελευθερώνοντας την καρδιά από όλες τις ψευδείς βεβαιότητες στις οποίες αναζητούμε τη σωτηρία, μας παρουσιάζει την εκπληκτική συνειδητοποίηση του Πέτρου. Ο Πέτρος σημειώνει με έκπληξη ότι το αδύνατο έχει ήδη συμβεί για εκείνον και για τους συναποστόλους του. Χωρίς να το καταλάβουν, τους δόθηκε αυτό που ζητήθηκε από τον πλούσιο: να έχουν τη χάρη να αφήσουν τα πάντα και να ακολουθήσουν τον Ιησού. Η απάντηση του Ιησού μιλάει από μόνη της: θα γίνετε κοινωνοί της δύναμης και της δόξας του Θεού!

Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το ευαγγελικό κείμενο,  να μιλήσει στην καρδιά μας, ώστε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει ότι σκοτεινό υπάρχει σ’ αυτήν, προσφέροντάς μας ένα νέο και ελεύθερο πνεύμα που πάνω από όλα θα επιλέξει την αγάπη για το Θεό και όχι την από φόβο  τυπική τήρηση των εντολών.  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου