Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΚΥΚΛΟΣ Γ

 

Στο πρώτο σημερινό ανάγνωσμα ακούσαμε από το Βιβλίο της Γενέσεως ότι ο Θεός συνήψε μία συμφωνία με τον Αβραάμ. Αυτή η συμφωνία συνάπτεται σε μία στιγμή που ο Αβραάμ ενώ είναι σε μεγάλη ηλικία δεν έχει ακόμη παιδί και όμως ο Θεός του υπόσχεται απογόνους τόσο πολλούς, σαν τα άστρα του ουρανού και την άμμο της θάλασσας: και σ’ αυτούς τους απογόνους υπόσχεται να δώσει μια δικιά τους χώρα.

Το σχίσιμο των ζώων στα δύο που ακολουθεί τη συμφωνία είναι μια πράξη που για τους λαούς της Μέσης Ανατολής συμβολίζει τη σοβαρότητα της συμφωνίας μεταξύ δύο προσώπων. Ο κάθε ένας από τους δύο θέλοντας να δηλώσει τη δέσμευσή του για την τήρηση της συμφωνίας περνούσε ανάμεσα από τα δύο κομμάτια των ζώων και το αίμα τους, σαν να έλεγε: «το ίδιο να συμβεί και σε μένα, αν παραβώ αυτή τη συμφωνία».

Όμως στη συγκεκριμένη συμφωνία μόνο ο Θεός  – σαν φωτιά – περνά ανάμεσα από τα κομματισμένα στα δυο ζώα: πρόκειται δηλαδή για μια μονομερή δέσμευση. Εμείς οι άνθρωποι συχνά σκεπτόμαστε αυτό που κάνουμε εμείς για το Θεό, αλλά αυτό που κάνει ο Θεός για μας είναι απείρως πιο μεγάλο!

Στον Αβραάμ το μόνο που ζητείται είναι να πιστέψει, να έχει εμπιστοσύνη στο Θεό. Είναι: «ο Κύριος που έβγαλε τον Αβραάμ από την Ουρ των Χαλδαίων για να του δώσει μια δικιά του Χώρα».

Ακόμα μια φορά ο Θεός αυτοαποκαλύπτεται όχι με αφηρημένα λόγια αλλά με τα συγκεκριμένες πράξεις που κάνει προς όφελος του ανθρώπου δημιουργώντας προσωπικές και φιλικές σχέσεις μαζί του.

Ο Αβραάμ πίστεψε στο Θεό, άφησε την πατρίδα του και αναχώρησε για μια άλλη χώρα που ο Θεός του υπέδειξε. Ο Αβραάμ ξεκινά τη δική του έξοδο που θα είναι και το  σύμβολο της εξόδου που θα κάνει αργότερα ο ίδιος ο λαός του Θεού από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στη γη της Επαγγελίας, αλλά και ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ για να σώσει το λαό Του.

Και ο ίδιος ο Ιησούς εμπιστεύεται στον Πατέρα του  αυτή την έξοδό του, την πορεία του προς την Ιερουσαλήμ, το σταυρό και το μνήμα. Είναι ο δρόμος του και ο δρόμος μας που οδηγεί στην ανάσταση.

Στην περίοδο της τεσσαρακοστής και εμείς καλούμαστε να ακούσομε το Θεό που μας ζητά να αφήσουμε τη σιγουριά μας και να ξεκινήσουμε μια πορεία πίστης που μας οδηγεί σε ένα άλλο τρόπο ζωής. Μας ζητά να κάνουμε τη δική μας έξοδο. Οφείλουμε να βγούμε από τον παλαιό κόσμο μας και να βαδίσουμε προς ένα καινούριο κόσμο, αυτόν που ο Θεός μας υπόσχεται. Ο Κύριος θέλει να δώσει στην κάθε μια σας και στον καθένα μας τη δική του γη της επαγγελίας, που είναι η ουράνια Βασιλεία. Για να φθάσουμε όμως σ’ αυτή τη χώρα της υπόσχεσης δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι, αλλά ένας και μοναδικός. Είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο Αβραάμ και ο Ιησούς: Οφείλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη και πίστη στο Θεό να ξεκινήσουμε μαζί του την έξοδό μας από τον εαυτό μας. Να  αφήσουμε τον εγωισμό μας και την ησυχία μας και να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση που ο Κύριος μας δείχνει, ψάλλοντας μαζί με τον ψαλμωδό:  «Ο Κύριος είναι το φως μου και η σωτηρία μου» και τον ίδιο που μας λέει: «Εγώ είναι η οδός , η αλήθεια και η ζωή». «Εγώ είμαι το φως του κόσμου»..

Αυτό το φως του Κυρίου σήμερα λάμπει πάνω στο όρος Θαβώρ.

Ο Ιησούς δεν έζησε μόνος του αυτή την εμπειρία, θέλησε  να την συμμεριστεί και με τους στενούς φίλους του. Αυτές οι εντυπωσιακές και θαυμαστές στιγμές που έζησαν οι τρεις μαθητές  στο όρος Θαβώρ προορίζονται να γίνουν  και δικές μας.

Παρόμοιες εξ άλλου στιγμές  ζούμε κάθε Κυριακή με την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, στην οποία καλούμαστε να λάβουμε μέρος για να ζήσουμε, ενωμένοι με το Χριστό, στιγμές ύψιστης κοινωνίας με το Θεό. Και είναι ακριβώς κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας  που μπορούμε κι εμείς μαζί με τον Απόστολο Πέτρο να πούμε: « Διδάσκαλε είναι καλό για μας να μείνουμε εδώ».

Η Εκκλησία του Χριστού, είναι για μας η σκηνή που ήθελε να φτιάξει ο Πέτρος αλλά ήδη την προβλέψει προς χάρη μας ο ίδιος ο Θεός και είναι η Εκκλησία Του. Μέσα από αυτή τη σκηνή ατενίζουμε τώρα το μετουσιωμένο ψωμί και κρασί σε σώμα και αίμα του Χριστού, τον ίδιο τον Αναστημένο Χριστό και μαζί του πορευόμαστε προς στις αιώνιες σκηνές του Θεού, από όπου αιώνια θα ατενίζουμε το λαμπρό πρόσωπο Του. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου