Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

 

Σήμερα ο λόγος του Θεού μας ζητά να αποφεύγουμε την εκδίκηση και τη βία. Ο ίδιος ο Ιησούς διδάσκει τους μαθητές του να μην αντιστέκονται σε όσους τους κάνουν κακό και τους δίνει την εντολή να αγαπούν ακόμη και τους εχθρούς τους.

Διδάσκει τους σημερινούς μαθητές του πως το κακό δεν νικάται με το κακό, ούτε η βία με τη χρήση βίας. Το κακό και η βία νικούνται μόνο με την αγάπη. Αυτή είναι η διδασκαλία του Ιησού που την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ανθρώπινες διδασκαλίες. Ο ίδιος ο Ιησούς γνώρισε πολύ καλά τι σημαίνει έχθρα και μίσος. Αγάπησε εκείνους που τον μίσησαν, ευλόγησε όσους τον κακολόγησαν και πριν πεθάνει πάνω στο σταυρό χάρισε στους εχθρούς του τη συγνώμη. Αυτό ζητά να κάνουν και όλοι μαθητές του γι’ αυτό και τους διδάσκει να προσεύχονται στο Θεό Πατέρα λέγοντας: «και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τους οφειλέτες ημών». Ο Ιησούς μας διδάσκει να συγχωρούμε.

Το ξέρετε ότι το να συγχωρά κανείς κάνει καλό και στην υγεία; Αυτό το βεβαιώνουν σαράντα ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ατλάντα λέγοντας: «ας μάθουμε να συγχωρούμε γιατί έτσι θα έχουμε χαμηλή πίεση, ο οργανισμός μας θα είναι πιο δυνατός, θα υποφέρουμε ολιγότερο από πόνους στον αυχένα και θα έχουμε πιο φυσική και διαρκή φυσιολογική ζωή». Το μυστικό υπάρχει σ’ αυτό το «ας μάθουμε». Γιατί η συγνώμη ποτέ δεν είναι κάτι το αυθόρμητο. Η ζωή είναι μια κόλαση για όποιον δεν συγχωρά. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να συγχωρούμε.

Ο χριστιανός δεν είναι εκείνος που δεν κάνει κακό σε κανένα. Είναι εκείνος που κάνει καλό σε εκείνους που δεν το αξίζουν.

Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δεχτούμε κάποιον επειδή μας είναι αντιπαθής. Μας φαίνεται υπεράνω των δυνάμεών μας να ανεχόμαστε κάποιον που δεν μας φαίνεται έξυπνος. Δυσκολευόμαστε πολύ να συγχωρήσουμε τον εχθρό μας. Δεν έχουμε το θάρρος. Κάποιος Άγγλος συγγραφέας γράφει: «μόνο οι θαρραλέοι ξέρουν να συγχωρούν… Ένας δειλός δεν συγχωράει ποτέ, δεν είναι στη φύση του».

Το θέμα είναι πως εμείς αφήνουμε συχνά να νικηθούμε  από τον εγωισμό μας και από το αίσθημα της εκδίκησης. Μια ξένη παροιμία λέει:      «όποιος ξέρει να συγχωρά, εκδικήθηκε ήδη αρκετά» Πράγματι με το να συγχωράς, να αγαπάς , να ξεχνάς  τις προσβολές είναι μία πράξη θάρρους  και μεγαλοσύνης.

Ο Άγιος Αυγουστίνος έγραφε: «Η αγάπη δεν είναι άλλο παρά η ίδια η ζωή. Επομένως εάν θέλεις να ζήσεις, αγάπα! Εάν αγαπάς είσαι ωραίος. Εάν αυτή η ομορφιά σου λείπει τότε δεν ζεις, ζεις μόνο φαινομενικά, αλλά δεν έχεις εσωτερική ζωή».

Εάν δεν θέλουμε η κοινωνία μας να γίνεται όλο και πιο άσχημη, ας μάθουμε να αγαπάμε, να συγχωρούμε να ξεχνούμε όλες τις προσβολές που δεχόμαστε. Όπως κάνει ο Θεός για μας. Μόνο όποιος αγαπά συγχωρά. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κακό με το κακό». Και ο Άγιος Αμβρόσιος έλεγε πως: «Εάν ζητούμε συγνώμη για μας πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να συγχωρούμε τους άλλους».

Κάποιος άλλος ιεροκήρυκας έλεγε: «θέλετε να είστε ευτυχείς για μια στιγμή; Εκδικηθείτε. Θέλετε να είστε ευτυχείς για πάντα; Συγχωρείτε».

Εύχομαι σε σας και σε μένα να είμαστε πάντα ευτυχείς.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου