Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ Γ

 

Η σημερινή Κυριακή είναι ειδική: είναι ένα κάλεσμα στη χαρά διότι ο Κύριος είναι κοντά.

Και ο λόγος του Θεού που ακούσαμε είναι εμποτισμένος από χαρά και μας καλεί να χαρούμε και να ευφρανθούμε. Ακούσαμε τη φωνή του Προφήτη Σοφονία που χρησιμοποίησε τρία ρήματα που εκφράζουν αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την περίοδο του ερχομού: “Να χαίρεσαι, κόρη της Σιών, να αγάλλεσαι  Ισραήλ και ευφραίνου με όλη την καρδιά κόρη της Ιερουσαλήμ!” Να χαίρεσαι, να ευφραίνεσαι και να αγάλλεσαι με όλη την καρδιά!

Αυτός είναι ο λόγος του Θεού που δεν μπορεί κανείς να προφέρει με σκυθρωπό πρόσωπο: πρέπει να αναγγέλλεται χαμογελαστό πρόσωπο και με μάτια που ν’ αστράφτουν από χαρά, γιατί είναι ο ίδιος ο Κύριος ο Θεός που μας ζητά να ζούμε ως ευτυχισμένα άτομα:

Γιατί όμως πρέπει να χαιρόμαστε τόσο πολύ;

Ο προφήτης Σοφονίας μας δίνει την απάντηση: «Διότι ο Κύριος ο Θεός σου είναι ανάμεσά σου».

Ναι είναι αλήθεια πως όταν ξέρουμε πως ο Θεός είναι παρών και ζωντανός στη ζωή μας τότε πράγματι μπορούμε να χαιρόμαστε και να γιορτάζουμε! Γι’ αυτό και κάθε φορά που τελούμε την Αγία Ευχαριστία ψάλλουμε ύμνους και άσματα ανάμεσα στις δεήσεις: το να τραγουδά κανείς είναι ένας τρόπος για να εκφράζει τη χαρά του. Εμείς χαιρόμαστε γιατί με τη Θεία Ευχαριστία ο Θεός γίνεται παρών ανάμεσά μας και εμείς βρισκόμαστε ενώπιον του Κυρίου.

Δεν είναι όμως μόνο ο προφήτης Σοφονίας που μας λέει ότι πρέπει να χαιρόμαστε. Ακούσατε τι είπε και ο Απόστολος Παύλος στους Φιλιππισίους και σε μας λίγο πριν: “Να χαίρεστε εν Κυρίω πάντοτε, σας το επαναλαμβάνω να χαίρεστεi.”

Δύο φορές μας το επανέλαβε ότι πρέπει να χαιρόμαστε για να το καταλάβουμε. Ο Απόστολος Παύλος είναι σαφής: «Να χαίρεστε» δηλαδή να αγάλλεσθε, «εν Κυρίω» να είστε ευτυχισμένοι. Εν Κυρίω, αυτή είναι η αιτία της χαράς: η παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας. Μόνο μαζί με τον Κύριο μπορούμε να αισθανόμαστε πραγματική χαρά. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως όταν ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι πρέπει να χαιρόμαστε δεν θέλει να μας πει πως πρέπει απλώς να γελούμε, αλλά να αισθανόμαστε μία γαλήνη στην ψυχή μας αυτή τη γαλήνη που εξασφαλίζει ο Κύριος στη ζωή μας.

Οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πρόσωπα χαρούμενα! Όσοι δεν πιστεύουν πρέπει να το διακρίνουν αυτό στο πρόσωπο των χριστιανών. Είμαστε όμως πράγματι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι; Χαιρόμαστε για την παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας;

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και αυτό δεν είναι ιδιαίτερο δικό μας προνόμιο. Στο ευαγγέλιο του Λουκά που ακούσαμε λίγο πριν, συναντήσαμε τόσο κόσμο, που επιθυμούσε να είναι ευτυχισμένος: είναι τα πλήθη που προσέχουν στο κήρυγμα της καλής αγγελίας που αναγγέλλει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Ο Ιωάννης επαναλαμβάνει χωρίς να κουράζεται ότι πλησιάζει ο Μεσσίας: “Εγώ σας βαπτίζω με νερό, αλλά έρχεται εκείνος που είναι πιο ισχυρός από μένα, του οποίου εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω τα κορδόνια των παπουτσιών του: εκείνος θα σας βαπτίσει με το Πνεύμα το Άγιο και με τη φωτιά”.

Ο Μεσσίας που από αιώνες αναμένει ο λαός του Ισραήλ πλησιάζει. Μαζί του θα φέρει και την ευτυχία!

Γι’ αυτό και όσοι ακούνε τον Βαπτιστή τον ερωτούν: «τι πρέπει να κάνουμε»; Ναι ενώ πλησιάζει ο Κύριος δεν μπορεί κανείς να παραμένει αδρανής, χρειάζεται κάτι να κάνει, πρέπει να ετοιμαστεί. Και ο Ιωάννης υποδεικνύει τον τρόπο αυτής της προετοιμασίας: «Όποιος έχει δύο χιτώνες να δώσει σε όποιον δεν έχει. Όποιος έχει τρόφιμα να κάνει το ίδιο». Ο Ιωάννης δεν ζητά τίποτε παραπάνω από το να μοιράζεται κανείς ότι έχει με τους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μόνοι μας. Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν δίπλα μας βλέπουμε συνανθρώπους μας που στερούνται τα πάντα;

Ο σημερινός λοιπόν λόγος του Κυρίου, μας προσκαλεί στη χαρά και μας δεσμεύει στην αγάπη προς τον πλησίον. Μας ζητά να ζήσουμε όλη την εβδομάδα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον συνάνθρωπό μας. Να μοιραστούμε μαζί του, ότι έχουμε. Είναι ο πιο απλός τρόπος και ο πιο όμορφος να ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τον Κύριο που έρχεται.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου