Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στην Εορτή του Αγίου Ιγνάτιου

Αγ. Ιγνατίου, Λουτρά, 31/7/22

18η Κυριακή Γ’

«Για τη δόξα του Θεού και την τελειοποίηση της ψυχής του» έζησε και αγωνίστηκε ο Άγιος Ιγνάτιος. Όλα τα άλλα, θα συμφωνούσε ο Εκκλησιαστής, είναι ματαιότητα. Και ο Ιγνάτιος γνώρισε τη ματαιότητα σε όλα τα υψηλά ιδανικά και σχέδιά του που θεωρούσε ότι η ζωή τον καλούσε. Και όμως προτίμησε τη σωτηρία της ψυχής του και των ψυχών των άλλων. Ακόμη και μέσα σε τόσα βάσανα και ταλαιπωρίες που αντιμετώπισε, ο δρόμος του Θεού που διάλεξε του έδινε εσωτερική γαλήνη. Θέλησε να οδηγήσει κι άλλους ανθρώπους σε αυτή τη γαλήνη μέσα από το παράδειγμα της ζωής του, τα κηρύγματά του και τις Πνευματικές Ασκήσεις.

Αν βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και γνώσεις τότε θα έπρεπε να αισθανόμαστε γαλήνη όταν έχουμε λύσει όλα τα οικονομικά μας προβλήματα, όταν έχουμε νιάτα και υγεία, όταν δεν πονάμε, όταν όλες μας οι σχέσεις είναι τακτοποιημένες. Και επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει ποτέ, δεν νοιώθουμε γαλήνη ποτέ. Αλλά εμείς επιμένουμε να θέλουμε να γνωρίσουμε γαλήνη μέσα από τις ίδιες συνταγές που ξέρουμε ότι αποτυγχάνουν.

Φροντίζουμε για όλα τα εξωτερικά αλλά όχι για την ψυχή μας, οπότε δεν γνωρίζουμε τη γαλήνη της ψυχής. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να φροντίσουμε για τα εξωτερικά: δεν λέω ότι αφού μπορεί να πεθάνει κάποιος δεν θα πρέπει να αθλείται και να τρώει υγιεινά και να προσέχει. Δεν λέω ότι κάποιος δεν πρέπει να φροντίζει για την οικογένειά του επειδή ίσως τα παιδιά του δεν εκτιμήσουν την κληρονομιά.

Ο Ιησούς μας προτρέπει να πλουτίσουμε για τον Θεό. Ο Άγιος Παύλος μας συμβουλεύει να αναζητούμε αυτά που είναι εκεί επάνω μαζί με τον αναστημένο Χριστό. Η Αγία Γραφή και η πρακτική της Εκκλησίας μας βοηθούν να καταλάβουμε αυτά τα λόγια και να τα βάλουμε σε εφαρμογή για να βρούμε την γαλήνη της ψυχής μας.

Αλλά θα ήθελα σήμερα να σημειώσω τον τρόπο που ο Άγιος Ιγνάτιος πλούτισε για το Θεό και αναζήτησε αυτά που είναι εκεί ψηλά. Ο Άγιος Ιγνάτιος αναζήτησε τη δόξα του Θεού, επιθυμούσε και εργάστηκε ώστε όποιον συναντούσε να γνωρίσει το Θεό, να αγαπήσει το Θεό, να πιστέψει στην αληθινή διδασκαλία. Δεν αγωνίστηκε απλά για να καταφέρει κάτι, αλλά αγωνίστηκε διότι αγάπησε το Θεό και ήθελε και οι άλλοι να τον αγαπούν. Βοηθούσε τους συνανθρώπους του όχι μόνο με ελεημοσύνη αλλά με το να ξεμπλέκει τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις καταστάσεις που τους κρατούσαν σε μία ζωή χωρίς χαρά και γαλήνη. Έτσι νοιαζόταν για τους άλλους. Έτσι τους έδειχνε την αγάπη του. Είχε τεράστια υπομονή με τους σωματικούς του πόνους και δεχόταν προσβολές και παρεξηγήσεις με υποταγή. Ότι ο Θεός ήθελε, το δεχόταν.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για τον Άγιο Ιγνάτιο, αλλά δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε το μεγαλείο αυτού του Αγίου. Και το μεγαλείο του συνίσταται ότι αφιέρωσε τη ζωή του για τη δόξα του Θεού και την σωτηρία των ψυχών, πρώτα της δικής του και μετά όσων συναντούσε. Σε αυτό αξίζει να αφιερώσουμε και την δική μας ζωή, για τη δόξα του Θεού και την σωτηρία της ψυχής μας. Ότι κάνουμε, με ότι ασχολούμαστε, ότι λέμε, όπως συμπεριφερόμαστε να έχει αυτό το στόχο, επειδή όλα και σε καθετί είναι ο Χριστός. Όλα τα άλλα είναι ματαιότητα. Όλα τα άλλα χάνονται με τον χρόνο. Όλα τα άλλα δεν μας οδηγούν στη γαλήνη και την ευτυχία. Ας μην σπαταλάμε τη ζωή μας. Ας μην κατατρωγώμαστε με πράγματα που περνάνε, αλλά ας φροντίσουμε για την ψυχή μας, ας φροντίσουμε για τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων. «Τι ωφελείται ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο αλλά χάσει την ψυχή του» ρώτησε ο Ιησούς. Και αυτή η ερώτηση είναι πάντα επίκαιρη. Την ψυχή μας να φροντίζουμε πάνω απ’ όλα. Τα υπόλοιπα βρίσκουν το δρόμο τους. Στο τέλος μόνο η ψυχή μας θα συναντήσει το Θεό. Αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλης της ζωής μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: π. Mauricio Patriciello “Συκοφαντημένοι για χρόνια – τώρα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί . Εδώ πεθαίνουμε”

ΙΤΑΛΙΑ: π. MAURIZIO PATRICIELLO  «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!» Είχαμε παρουσιάσει τον εφημέριο του «Αγίου Αποστόλου Παύλου»

Βραβεία Zayed 2025 για την ανθρώπινη αδελφοσύνη

ΒΡΑΒΕΙΑ ZAYED 2025 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ Ακούμε και διαβάζουμε, συνεχώς, δυσάρεστες ειδήσεις. Όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις και ανάμεσα σε αυτές αναπαράγουμε την είδηση