Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου μας

Ανάσταση 2022, 24 Απριλίου

Χριστός Ανέστη! «[Μην] αναζητείτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς! Δεν είναι εδώ αλλά αναστήθηκε»! Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού μας συνεπαίρνει και μας προκαλεί μία έκρηξη ευφροσύνης. Ο Χριστός δεν είναι στον τάφο! Το κακό και ο θάνατος δεν τον κατέβαλαν. Εκείνος νίκησε! Νίκησε η αγάπη του Πατέρα. Νίκησε η ελπίδα ότι το κακό δεν έχει την τελευταία λέξη στη ζωή μας. Νίκησε το μήνυμα της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης.

Μακάρι να χαρούμε. Μακάρι να μπορούμε να χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Κάθε μέρα που αντιμετωπίζουμε τη σκληρή καθημερινότητα και τους δικούς μας σταυρούς. Μακάρι το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού να ριζώσει μέσα στις καρδιές μας.

Εμείς διακηρύττουμε τη χαρά της Ανάστασης το Χριστού σε έναν κόσμο που βιώνει ακόμη τραγωδίες. Ίσως σήμερα πολλοί να μην νοιώθουν τη χαρά της Ανάστασης. Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Πασχαλινό μήνυμά του προς την πόλη της Ρώμης και τον κόσμο αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και προσευχήθηκε γι’ αυτές. Πολλές οικογένειες, επίσης, ζουν τη δική τους τραγωδία. Πολλοί άνθρωποι σήμερα ζουν τη δική τους τραγωδία και σηκώνουν το δικό τους σταυρό χωρίς να βλέπουν το φως της Ανάστασης.

Ιδιαίτερα σε αυτούς εμείς πρέπει να αναγγείλουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Αυτοί έχουν ανάγκη την αγάπη, την ελπίδα και την ειρήνη του Αναστημένου. Η αλήθεια είναι ότι ελπίδα, αγάπη και ειρήνη δεν μπορούμε να βρούμε σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον σταυρωμένο και αναστημένο Ιησού. «Μόνο Αυτός έχει το δικαίωμα σήμερα να μας αναγγείλει την ειρήνη. Μόνο ο Ιησούς: επειδή κουβαλάει τις πληγές, τις δικές μας πληγές. Αυτές οι πληγές του είναι δικές μας δύο φορές: δικές μας διότι εμείς τις προκαλέσαμε σε Αυτόν, με τις αμαρτίες μας, με τη σκληρότητα της καρδιάς μας, από το αδελφοκτόνο μίσος. Και είναι δικές μας διότι Αυτός τις κουβαλάει για εμάς, δεν τις εξάλειψε από το ένδοξο Σώμα του, θέλησε να τις κρατήσει για πάντα μαζί του. Είναι μια ανεξίτηλη σφραγίδα της αγάπης του για εμάς, μια αιώνια μεσιτεία για να τις δει ο ουράνιος Πατέρας και να ελεήσει εμάς και ολόκληρο τον κόσμο. Οι πληγές στο σώμα του αναστημένου Ιησού είναι το σημείο του αγώνα που Αυτός πολέμησε και κέρδισε για εμάς, με τα όπλα της αγάπης, για να έχουμε ειρήνη, να είμαστε εν ειρήνη, να ζούμε εν ειρήνη». Με αυτά τα λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να κοιτάξουμε τον Ιησού, να δούμε τα σημάδια του Πάθους του και να πιστέψουμε ότι ζει.

Όταν αναζητούμε τον Αναστημένο μόνο μέσα στις τραγωδίες και τα προβλήματά μας και έπειτα τον βάζουμε στην άκρη και τον ξεχνάμε το υπόλοιπο της ημέρας μας και για την λήψη των αποφάσεών μας, όταν ξεχνάμε να τον αναζητήσουμε και να τον επικαλεστούμε στις σκοτεινές πτυχές της ζωής μας, εκεί όπου οι άνθρωποι θρηνούν, υποφέρουν και αγωνίζονται, τότε ξεχνάμε ότι ο Ιησούς Αναστήθηκε και ζει ακόμη φέροντας τα σημάδια του Πάθους του. Ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι παρόν στη ζωή μας κάθε στιγμή. Ο Ιησούς κατέβηκε από τον ουρανό όχι μόνο στη γη αλλά ακόμη και στον Άδη για να μην υπάρχει κανένα μέρος όπου δεν είναι ο Θεός. Δεν υπάρχει χρόνος ή μέρος όπου δεν είναι ο Θεός.

Δεν μπορούμε να χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού αν εμείς τον υπόλοιπο χρόνο τον αγνοούμε και κλείνουμε τα αυτιά μας στο μήνυμα της Ανάστασής του. Δεν μπορούμε να χαρούμε αν δεν τον αφήνουμε να μας συγχωρέσει τις αμαρτίες μας, να αλλάξει τις καρδιές μας ώστε να επιλέγουμε το καλό και να αποφεύγουμε το κακό, να παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα την αγάπη. Ο Χριστός αναστήθηκε, όχι μόνο για να παρηγορήσει τους φίλους του, αλλά για να ανοίξει τις καρδιές μας στο ευαγγέλιο του θριάμβου του Θεού πάνω στο κακό και στο θάνατο.

Την Μεγάλη Τετάρτη θυμηθήκαμε την αποστολή που ανατέθηκε σε μας τους Βαπτισμένους να φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης του Θεού στον κόσμο, να θεραπεύσουμε, να φροντίσουμε, να υπηρετήσουμε ο ένας τον άλλο. Σήμερα θα ανανεώσουμε το Βάπτισμά μας για να πάρουμε δύναμη από τον Αναστημένο Χριστό και να βγούμε στον κόσμο να αναγγείλουμε τη χαρά της Ανάστασης. Ο κόσμος έχει ανάγκη από το μήνυμά μας. Ο κόσμος έχει ανάγκη από την μαρτυρία της ελπίδας και της αγάπης του Θεού: να προσφέρουμε ειρήνη, να προσφέρουμε συγγνώμη και συμφιλίωση, παρηγοριά και στήριξη. Να διακηρύξουμε ότι η αλήθεια νίκησε, η δικαιοσύνη θριάμβευσε, η αγάπη και η αδελφοσύνη υπερτέρησαν.

Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από το μήνυμά μας, το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού. Εμείς έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε και να θυμόμαστε κάθε στιγμή, σε κάθε μας συνάντηση, σε κάθε μας απόφαση, ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, «θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Ας χαρούμε αδελφοί μου, διότι ο Χριστός Αναστήθηκε, και ας βγούμε στους δρόμους να αναγγείλουμε τη χαρά μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου