Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου μας κατά την Εαρινή Πανήγυρη του Βρυσίου

Ο Χριστός αναστήθηκε και είναι παρόν ανάμεσά μας! Σε κάθε προσευχή μας, σε κάθε λειτουργία που τελούμε, σε κάθε στιγμή πόνου και αρρώστιας, σε κάθε χέρι βοήθειας που απλώνουμε στον πλησίον μας ο Αναστημένος είναι ανάμεσά μας. Αλλάζει τη ζωή μας, κάνει καλύτερο τον κόσμο μας και μας γεμίζει χαρά και ειρήνη. Δεν μάλωσε τους μαθητές του που τον εγκατέλειψαν, τον αρνήθηκαν και τον αμφισβήτησαν αλλά τους πρόσφερε την συγχώρεση. Τους έστειλε να μεταδώσουν την ευσπλαχνία του Πατέρα του.

Ο Κύριος μας εκπλήσσει και είναι παρόν όχι εκεί που θα περιμέναμε να τον βρούμε, αλλά εκεί που νομίζουμε ότι δεν είναι. Μόνο η πίστη μας οδηγεί να τον αναζητήσουμε και να τον βρούμε εκεί που είναι. Όπως οι γυναίκες των γειτονικών χωριών το 1914 αναζήτησαν τη βοήθεια της Παναγίας για τους στρατιώτες τους, έτσι κι εμείς σήμερα προσευχόμαστε για την ειρήνη στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο. Δεν περιμένουμε ότι θα βρούμε τον Χριστό εκεί, μέσα στο θάνατο και την καταστροφή. Δεν περιμένουμε ότι θα βρούμε τον Χριστό στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και τα γραφεία των μεγάλων της γης που συζητάνε για ειρήνη. Όμως ο Χριστός είναι εκεί. Υποφέρει μαζί με όσους υποφέρουν, αναζητά να φωτίσει και να μαλακώσει τις καρδιές των υπευθύνων. Είναι παρόν σε κάθε γωνιά της γης και μιλάει στις καρδιές όλων των πολιτών του κόσμου να μην αναζητούν μόνο το μικρό προσωπικό τους συμφέρον αλλά το κοινό καλό. Το καλό ανθρώπων που δεν γνωρίζουν αλλά υποφέρουν και να φροντίσουν να σταματήσουν το κακό που έπεσε πάνω τους.

Περιμένουμε να βρούμε τον Αναστημένο Χριστό σε μία εκκλησία με άγιους ιερείς, με δραστήριους και ευρηματικούς μοναχούς, σε μία οικογένεια που οι σύζυγοι είναι αγαπημένοι και τα παιδιά υπάκουα, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που υπάρχει σεβασμός και δικαιοσύνη, σε μία κοινωνία που υπάρχει αξιοκρατία και αλληλεγγύη. Σίγουρα ο Χριστός είναι εκεί. Αλλά είναι και εκεί όπου δεν συναντάμε αυτές τις συνθήκες. Είναι εκεί που προσπαθούμε για το καλύτερο παρά τις αδυναμίες μας, και εκεί όπου αποτυγχάνουμε. Είναι εκεί που βάζουμε την αγάπη πάνω απ’ όλα, και εκεί που επικρατεί ο εγωισμός. Είναι εκεί που αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, εκεί που είμαστε δίπλα σε εκείνον που υποφέρει παρότι δεν μπορούμε να του προσφέρουμε τίποτα περισσότερο.

Δεν τον βλέπουμε όπως ο Θωμάς. Μπορεί να μην βλέπουμε ούτε σημεία όπως όσοι θεραπεύονταν από τους Απόστολους, ή να μην έχουμε οράματα όπως ο Ιωάννης. Όμως έχουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε ιερείς και μοναχούς που καταναλώνουν την ζωή τους για τους ενορίτες τους. Έχουμε συζύγους αφοσιωμένους, έχουμε γονείς που ξεχειλίζουν από αγάπη για τα παιδιά τους, έχουμε επαγγελματίες με συνέπεια και φιλότιμο. Θα μπορούσα να παραθέσω άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που μαρτυρούν την πίστη τους στον Αναστημένο. Είναι η κοινότητα των πιστών που ομολογούν μαζί με το Θωμά: Εσύ είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου. Είναι οι άνθρωποι που με την προσευχή και με το Λόγο του Θεού εμπνέονται για την παρουσία του αναστημένου και ζουν με τα ιδανικά της χριστιανικής πίστεως, με ευσπλαχνία και αγάπη. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από συγχώρεση και εκείνοι που προσφέρουν συγχώρεση.

Για να ανακαλύψουμε και να βλέπουμε τον Αναστημένο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, χρειαζόμαστε τη μαρτυρία των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, χρειαζόμαστε την προσευχή, και ιδιαίτερα τη θεία Λειτουργία. Ο Χριστός αναστήθηκε και είναι ανάμεσά μας. Αξίζει να πιστέψουμε σε αυτή την είδηση και να ζήσουμε ακολουθώντας τον αναστημένο. Αξίζει η ζωή μας να είναι γεμάτη χαρά και ελπίδα όχι επειδή όλα είναι τέλεια και όλα πάνε καλά, αλλά επειδή εκείνος αναστήθηκε και μας φανέρωσε τη δύναμη της αγάπης του Θεού. Μας φανέρωσε το νόημα και την ομορφιά της ζωής μας. Μας πρόσφερε συγχώρεση και ευσπλαχνία, μας προσφέρει ειρήνη.

Σήμερα είναι η Κυριακή του Θωμά, αλλά και η Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας γιατί ο Χριστός δίνει την εντολή της συγχώρεσης στους μαθητές του. Σήμερα τιμούμε την Παναγία του Βρυσιού που πάντα μεσιτεύει για μας στον Αναστημένο Υιό της και μας προτρέπει: κάνετε ότι κι αν σας πει. Ο Ιησούς μας λέει «Ειρήνη μαζί σας», «Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί», «Ειρήνη μαζί σας», «Μην είσαι άπιστος αλλά πιστός», «Ειρήνη μαζί σας». Ας ζητάμε στην Παναγία Μητέρα μας να δυναμώνει την πίστη μας στον Αναστημένο Υιό της. Ας της ζητάμε τη δύναμη να κάνουμε ότι μας λέει και να ζούμε βλέποντας την παρουσία του Αναστημένου κάθε μέρα στη ζωή μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου